Новини

Що відповів Зеленський на петицію чернівчанки про заборону запровадження 5G

Президент зазначив, що загрози подібний вид зв’язку не несе, однак усе ж закликав прем’єр-міністра й голову профільної комісії також відреагувати на петицію.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на петицію про заборону 5G та наголосив, що такий тип зв’язку не шкодить здоров’ю за дотримання допустимого рівня електромагнітного випромінювання для радіочастот.

Про це мовиться у відповіді президента на електронну петицію №22/092038-еп «Заборонити впровадження 5G через вкрай негативне його впливання на здоров’я!».

Нагадаємо, ця петиція 6 липня набрала 25 492 голоси за необхідних 25 000. Її зареєстрували 7 квітня, авторкою стала чернівчанка Юліана Гордей. У зверненні президента просять не вводити такий тип зв’язку «без клінічно підтвердженої доказової бази щодо його безпечности».

Зеленський зазначив, що Міжнародна комісія з захисту від неіонізуючого випромінювання (ICNIRP) із 1973 року вивчає вплив електромагнітних полів на здоров’я людей, у 1999 році вона розробила рекомендації до встановлення граничних норм впливу електромагнітних полів на населення, які оновила у 2020 році.

«Велика кількість наукових знань щодо електромагнітних полів свідчить про безпідставність твердження стосовно сприяння мобільних технологій перенесенню хвороб. Міжнародні організації, що опікуються проблемами здоров’я людини, констатують безпідставність таких припущень і щодо 5G (інформація ICNIRP, ВООЗ). Відсутні будь-які докази, що підтверджують сприяння 5G у розповсюдженні COVID-19 або будь-якої іншої хвороби чи інфекції. На момент появи COVID-19 переважна більшість країн не мала і на цей час не має мереж 5G. Отже, вони навіть теоретично не могли сприяти розповсюдженню COVID-19», — відповів Володимир Зеленський.

Рада Європи також підготувала рекомендації 1999/519/EC щодо гранично допустимого рівня електромагнітного випромінювання в діапазоні частот до 300 ГГц, у межах якого застосовуються всі відомі радіотехнології, зокрема 3G, 4G, 5G, Wi-Fi, Bluetooth, супутниковий та радіорелейний зв’язок.

Основними радіочастотними діапазонами для 5G в Європі та світі визначено діапазони частот 700 МГц та 3400-3800 МГц. Планують також задіяти більш високочастотні діапазони, що дасть змогу передавати великі обсяги даних із мінімальними затримками (одна з переваг 5G).

Європейський парламент також наголошує, що за виконання рекомендацій щодо допустимого рівня електромагнітного випромінювання для радіочастот 5G не несе шкоди людському здоров’ю.

Всесвітня організація охорони здоров’я зазначає, що після багатьох проведених досліджень не було виявлено шкідливого впливу на здоров’я бездротових радіотехнологій, зокрема від 2G, 3G, 4G та 5G. Висновки ґрунтуються на дослідженнях, проведених у всьому радіочастотному спектрі.

«З огляду на зазначене я звернувся до прем’єр-міністра України та голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації з пропозицією забезпечити ґрунтовне опрацювання цієї петиції, вжити заходів, спрямованих на комплексне вирішення порушеного питання та інформувати населення нашої країни щодо впливу мобільних технологій (4G, 5G) на здоров’я людей», — додав Гарант.

 

 

Коментарі