Новини

Чернівчани пікетували, аби міська рада виділила гроші на «Бюджет ініціатив»

Пікетувальники вимагають коштів, аби реалізувати 17 проєктів, затверджених ще торік. Деякі з об’єктів підрядники не можуть здати в експлуатацію декілька років, бо міська рада досі не оплатила виконання робіт. 

Фото з фейсбук-сторінки Анастасії Головченко

16 липня біля міської ради влаштували пікет, аби депутати виділили гроші на проєкти-переможці «Бюджету ініціатив-2019». Щоб задовольнити вимоги мітингувальників, міська рада повинна надати 16 мільйонів гривень на 17 проєктів 2019-го року.

Раніше автори ініціатив навіть зареєстрували петицію, за якою мерія мала профінансувати реалізацію цих проєктів. За добу вона набрала більше 250 необхідних голосів.

«На сесії Чернівецької міської ради розглянуть питання виділення коштів на реалізацію проєктів «Бюджету участи 2019». За це проголосували більше 22 тисяч чернівчан. Громада прийшла під стіни Ратуші, аби вплинути на розподіл міського бюджету. Люди хочуть, щоб депутати міської ради їх підтримали та почули», — каже громадська активістка та організаторка акції Наталія Фрунзе.

Містяни тримають у руках плакати з написами «Чернівці – демократичне місто?», «Бюджет ініціатив – це волевиявлення жителів міста», «Не вбивайте «Бюджет ініціатив»!» тощо та не збираються йти аж поки депутати міськради не проголосують за виділення коштів на завершення минулорічних ініціатив.

Фото з фейсбук-сторінки Анастасії Головченко.

«Спільнота “Активний Гравітон” три роки тому виграла проєкт, який називається «Громадський простір». І третій рік поспіль об’єкт не можуть здати в експлуатацію і завершити необхідні роботи. Департаменти та міська рада кажуть, що грошей немає, хоча договори вже вклали. Ми вийшли нагадати про себе і про те, що треба закрити проєкти, які вже виграли, про те, що треба продовжувати цю ініціативу і не закривати цей інструмент впливу на владу. Бо 1% із міського бюджету щороку повинні виділяти на міські ініціативи людей, які платять податки до бюджету», — каже активістка спільноти «Активний Гравітон» Анастасія Головченко.

Наталія Фрунзе зазначила, що місто має зекономлені кошти, яких вистачить на завершення робіт над усіма 17-ма проєктами:

«Ми знаємо, що є економія коштів в управлінні освіти — 42 мільйони. Гроші були. Серед проєктів є чотири незавершених через брак коштів. Втім, якщо необхідну суму виділять, то стовідсотково будуть залишки з кожного бюджету. Ми провели тендер на один із проєктів на 700 тисяч гривень, а виграли на 590 тисяч. Економія у 100 тисяч лише на одному проєктові, а таких є 17».

Активістка розповіла, що одна з ініціатив — створення багатофункціонального спортивного майданчика ЗОШ №24. Цю ідею оцінили у 3 мільйони гривень, але підрядники виконають її за 2,5 мільйони, демпінгуючи ціну. Втім, активісти ретельно перевірятимуть якість виконання робіт та не допустять, щоб ці та інші підрядники потім вимагали додатково грошей у міської ради.

Фото з фейсбук-сторінки Анастасії Головченко.

У результаті перемовин на сесії депутати проголосували за те, аби дати доручення фінансовому управлінню винайти кошти для оплати проєктів-переможців «Бюджету ініціатив» у необхідному розмірі. А почнуть їх реалізувати вже цього року.

Коментарі