Новини

Нардепи підтримали жорсткіші покарання за перевищення швидкости та водіння напідпитку 

За словами народної депутатки Устінової, ухвалений закон дає можливість правоохоронцям зупиняти транспортні засоби без пояснень та обшукувати автомобілі без понятих.

13 липня на позачерговому засіданні Верховної Ради депутати у першому читанні підтримали законопроєкт про посилення відповідальности водіїв за кермування у нетверезому стані та перевищення швидкости.

Про це стало відомо з трансляції засідання на телеканалі Рада.

Рішення підтримали 282 нардепи. Так, проєкт закону підвищує штрафи за п’яне водіння, максимальний розмір якого становить 20 400 гривень.

Однак документ додатково пропонує карати порушників адміністративним арештом на 10-15 діб і зокрема позбавленням права керувати транспортом на термін від 3 до 10 років. Водій може отримати таке покарання, якщо вчинить порушення повторно впродовж року.

За перевищення швидкости на понад 50 кілометрів на годину штраф збільшать з 510 до 3 400 гривень.

А за водіння без посвідчення підвищать з 510 до 10 200 гривень.

Новий документ скасовує норми, що передбачають накладення штрафних балів на водіїв і зберігає можливість для поліціантів використовувати технічні засоби відеозапису.

Народна депутатка від фракції «Голос» Олександра Устінова зауважила з трибуни, що законопроєкт не передбачає кримінальної відповідальности за керування авто у нетверезому стані і не підвищує штрафи, проте дає можливість правоохоронцям зупиняти транспортні засоби без пояснень, обшукувати автомобілі без понятих і «ховатися в кущах».

Нагадаємо, 2 липня Президент Володимир Зеленський скасував кримінальну відповідальність за водіння у нетверезому стані, яка набула чинности 1 липня.

Коментарі