Новини

Зеленський скасував кримінальну відповідальність за кермування напідпитку

Законопроєкт про кримінальну відповідальність за водіння у нетверезому стані ухвалили ще восени 2018 року. Однак парламент відклав це рішення на шість місяців — до липня. Але президент підписав інший закон.

Фото Іванни Шевчук

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що скасовує кримінальну відповідальність за кермування автомобілем у нетверезому стані, який набув чинности напередодні.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Проєкт закону про кримінальну відповідальність ухвалили ще восени 2018 року. Він мав набрати чинність 1 січня 2020 року, однак парламент відклав це рішення на шість місяців.

Так, 1 липня він набув чинности, однак працювати не буде, оскільки президент підписав новий законопроєкт, що замінює старий. У ньому вже немає кримінальної відповідальности за кермування автомобілем у нетверезому стані.

Нагадаємо, від 1 липня водіїв, які їздять напідпитку, під впливом наркотиків або лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, штрафуватимуть від 17 до 34 тисяч гривень. Зокрема їх позбавлятимуть права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

До речі, згідно із законодавством, закони в Україні не мають зворотної дії, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Тому ті водії, яких затримали на нетверезому кермуванні впродовж останніх двох днів, будуть відповідати за злочин за адміністративним законодавством.

Коментарі