Новини

Через новий районний поділ Буковини у Хотині перекрили трасу

У Чернівецькій області планують створити три райони: Чернівецький, Гірський та Дністровський.

Районний поділ областей знову розглянули на засіданні Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади. Зокрема у Чернівецькій області планують створити три райони: Чернівецький, Гірський та Дністровський. Такий варіант представили вчора, 30 червня, на відповідному засіданні.

До Чернівецького мають увійти м. Чернівці та громади Сторожинецького, Кіцманського (окрім Брусницької громади), Заставнівського, Новоселицького (окрім Мамалигівської ОТГ), Герцаївського та Глибоцького районів.

До Дністровського — громади Хотинського, Кельменецького, Сокирянського районів та Мамалигівська ОТГ.

До Гірського — громади Путильського та Вижницького районів, а також Брусницька громада, яка зараз у складі Кіцманського району.

Населення в цих укрупнених районах буде приблизно таке:

Чернівецький — 649 тисяч жителів;

Гірський — 91 тисяча жителів;

Дністровський — 157 тисяч жителів.

Центрами визначили м. Чернівці, м. Вижницю та смт Кельменці.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін змінив свою позицію щодо Хотинського району у центрі з Хотином і за зверненням колег-депутатів озвучив пропозицію про зміни у проєкті нових районів, зокрема що буде Дністровський із центром у Кельменцях.

«Непроста область. Працювали плідно з різними конфігураціями. Й у нас, власне, є суттєві зміни у порівнянні з урядовою редакцією… У початковому поданні передбачали три райони: Сторожинецький, Хотинський та Чернівецький. Потім, під час проведення безпосередньо консультацій, ухвалили рішення про необхідність формування гірських районів у Чернівецькій, Закарпатській та Івано-Франківській областях. Спочатку розглядали потенційним центром такого гірського району місто Сторожинець», — зазначив він.

Експерт із децентралізації, координатор проєктів Громадянської мережі ОПОРА в Чернівецькій області Тарас Прокоп написав свої зауваження щодо такого поділу.

«Сторожинецький район без Великокучурівської та Кам’янської громад варто все ж віднести до Гірського і збалансувати населення. Мамалигівську громаду не варто відокремлювати від інших громад Новоселицького району. Центр Дністровського все ж доцільніше зробити в м. Хотині, а не в смт Кельменцях», – зазначив він.

Новий варіант планування району, згідно з яким хочуть утворити укрупнений Дністровський із центром у смт Кельменцях, а не в Хотині, обурив хотинчан. Через це там група місцевих мешканців перекрила рух транспорту на центральній автомобільній дорозі.

Після того, як профільний комітет затвердить постанову з новим районним поділом областей, за неї мають проголосувати у Верховній Раді.

Раніше ми писали: Чернівецьку область поділять на три райони: де будуть центри майбутніх округів.

 

Коментарі