Репортаж

«Працюємо на ентузіазмі». Чернівецьким перевізникам зараз мало семи гривень за проїзд

Як працюють маршрутки у Чернівцях у режимі спецперевезнь, чи залишиться ціна 7 гривень за квиток та чи допомагатиме міська рада перевізникам.

Маршрутки у Чернівцях часто стають темою для обговорення. Про підвищення вартости проїзду, технічний стан транспорту не говорять хіба ті чернівчани, які не їздять ним. На період карантину критика припинилася одночасно з курсуванням маршруток. 1 червня запустили спецперевезення, автоматично містяни згадали й про технічний стан транспорту. Перевізники ж заявляють, що 7 грн за квиток – низька ціна для надання якісної послуги. За їхніми підрахунками, проїзд на період карантину мав би становити 10 гривень.

Найбільше охочих скористатися маршрутками вранці і ввечері. Треба поїхати на роботу і повернутися додому. Впродовж дня автобуси курсують менше через відсутність людей. Дехто з пасажирів знайшов альтернативу, інші їдуть тролейбусами. Велика кількість людей нікуди не їдуть. Це жителі приміських сіл, студенти, діти з батьками, які могли б діставатися в садочки, на спортивні заняття тощо.

Вранці 37-м автобусом приїхала на вулицю Садову. Водій 35-ї маршрутки – пан Василь – каже, що людей мало, бо одним нікуди не треба, а інші не можуть приїхати з сіл.

«Я везу на Калинівський ринок. Зранку ще маємо працівників, які їдуть на роботу. Вдень майже ніхто не їде. Ускладнюється ситуація переритими дорогами. Невідомо коли буде відкрита Руська. То 35-й їде через Гагаріна, Калічанку… Головна через перериті дороги в заторах. Це дуже складно», – скаржиться Василь Іванович.

Водії запевняють, що прибирають салони після кожної поїздки. На кінцевій зупинці проводять вологе прибирання. Вигляд машин, стан сидінь залишився таким, як і раніше. Щоб їх відновити до презентабельного вигляду, потрібні гроші і, звісно ж, ремонтні  та реставраційні роботи.

Пасажирка Оксана Ткачук очікує на маршрутку №8.

«Це єдиний автобус на Клокучку. Старий, як я. Буває аж боюся, як його трясе. Але що поробиш. Хоч щось їде. Можна дістатися в лікарню. Сподіваємося на краще, але коли то краще буде?» – риторично запитує чернівчанка.

Керівниця ПП «Багіра» Павліна Храпчинська розповідає, що два тижні було вкрай мало пасажирів. І навіть водіям довелося працювати без оплати.

«Ми працюємо поки що на ентузіазмі. Повідомила міську владу про стан наших справ. Про підвищення вартости проїзду мова не йде. Ми просимо хоча б якісь виділити кошти на пальне. Розрахуйте, в кого скільки кілометрів, які витрати. Потрібно заплатити податки і заробітну плату. Але у міській раді, певно, й не розглядали наше прохання. Це нікого не хвилює. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль звернувся до міських голів із проханням випустити максимальну кількість громадського транспорту на маршрути. Як це має реалізуватися у Чернівцях, не знаю», – каже перевізниця.

Також додає, що багато труднощів завдає стан доріг:

«Підприємець із 37 маршруту теж шукав підтримки влади. Але так і не знайшов. Радий із того, що додзвонився до Володимира Бешлея і попросив хоч сміттям засипати ями на шляху до Чорнівського млина. Бо їхати там уже неможливо. Обіцяли засипати. Будемо бачити, чи хоч це зроблять», — додає Павліна Храпчинська.

Щодо дотацій перевізникам, заступник міського голови з питань діяльности виконавчих органів міської ради Володимир Середюк розповів, що в цьому питанні міська влада не може посприяти.

«Фінуправління доповідає, що коштів на це у нас немає. Тому пропозиція перевізників навряд чи може бути задоволена. Чи збільшиться кількість маршруток, залежить від кількости пасажирів та бажання самих перевізників».

«Перевізники – це вид підприємницької діяльности. Якщо є достатня кількість пасажирів, тобто заповнені сидячі місця, і залишаються пасажири на вулиці, то логічно, що перевізник зацікавлений більше заробити. А отже – додати ще одну машину. В разі, якщо кількість місць є незаповненою, то очевидно, що перевізник не буде запускати додаткові маршрути. На сьогодні у нас найбільше навантаження вранці – з 7:30 до 9:30. Тоді громадський транспорт не може забрати всіх і люди залишаються на зупинках. В інший час такого нема. Ні у тролейбусах, ні у маршрутках. У перевізників своє обґрунтування, мовляв, водій не може вийти на роботу на дві години зранку і на годину ввечері. Тоді вони не наїжджають зміну. А зарплату і податки їм треба заплатити. Якби були пасажири впродовж дня і заповненість сидячих місць хоча б на 50%, то вони збільшували б кількість транспорту», – каже Володимир Середюк.

Чиновник додає, що всі автобуси перевіряють перед виїздом на маршрут. Зокрема і з залученням працівників Держпродспоживслужби. Мова йде як про стан транспортних засобів, так і про відповідність протиепідеміологічним заходам.

Директор ТОВ «Денисівка-1» Віталій Дзюбак розповів, що за понад два тижні в режимі спеціальних перевезень їхня робота є збитковою. На маршрутах пана Віталія працює лише 50% автобусів від загальної кількости. Графік руху зранку залишається таким, як був раніше. Ввечері ж працюють до 19-20 години.

«Ми надали економічно обґрунтований тариф у 10 грн. Але його не ухвалили, і тепер маємо занижену ціну. До мене звертаються багато перевізників з тією ж проблемою: вистачає на пальне і навіть не в усіх залишаються кошти на зарплату водіям і сплату податків. Це вже не говорю про забезпечення нормального виїзду автобусів на маршрути. Є перевізники, які збираються розірвати договори в режимі спецперевезень», – каже Віталій Дзюбак.

Перевізники апелюють до влади, влада — на закон і бюджет, пасажири – звинувачують усіх, щоб нікого не пропустити. Й очевидно, не без причин. Але як конструктивно спрямовувати критику, аби вона сприяла розвитку, поки невідомо. Щодо тарифу, то після відновлення громадських перевезень вартість проїзду складатиме 5 гривень. Так, як це було до карантину. Однак наскільки затримається така ціна, невідомо. Як і те, коли в чергового автобуса «полетять» гальма, як це було нещодавно з 24 маршруткою на вулиці Шолом-Алейхема.

Альона Чорна

Коментарі