Новини

Учасникам пробного ЗНО мають повернути близько 26 мільйонів 

Учасники пробного зовнішнього незалежного сплатили державі понад 53 мільйони гривень. Близько 27 мільйонів уже використані, решту УЦОЯО планує повернути.

Фото Roman Synkevych, unsplash.com

Учасники пробного ЗНО сплатили державі понад 53 мільйони гривень. Із них половину коштів уже використали. Аби повернути кошти, можуть скористатися грошима фонду боротьби з COVID-19. Але поки рішення ще немає.

Про це розповіла заступниця директора Українського центру оцінювання якости освіти (УЦОЯО) Тетяна Вакуленко, пише «Укрінформ».

«У нас є залишкові кошти, які не були використані для проведення пробного тестування з огляду на те, що ми не залучали інструкторів, чергових, старших інструкторів. І ця сума наразі складає приблизно 26 мільйонів гривень», — сказала Вакуленко.

Решту ж грошей (близько 27 мільйонів) витратили. Зокрема на розробку тестів, друк зошитів, переклад завдань мовами нацменшин, оплату роботи працівників УЦОЯО тощо.

Вакуленко сказала, що наразі УЦОЯО й регіональні центри оцінювання якости освіти не знають, як саме повернути кошти за пробне ЗНО. Оскільки учасників дуже багато, через індивідуальні платежі зробити це буде важко — не вистачить бухгалтерів.

Велику роль відіграє ще й те, що більшість учасників ЗНО не мають власних банківських карт і платіжних реквізитів, а тому кошти сплачували їхні батьки чи опікуни. І повертатимуть гроші саме їм, а не учасникам.

«Це складний під кутом зору реалізації механізм. Ми просимо, щоб банківські структури, які мають на це відповідних співробітників, отримали від нас кошти, які ми не використали, отримали від держави компенсацію і змогли це здійснити централізовано», — сказала Вакуленко.

Нагадаємо, у зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації в Україні Уряд вирішив змінити формат проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання. Якщо учасник не може зробити це онлайн, то він зможе отримати тестові зошити в пункті тестування.

Міністерство фінансів розробило механізм повернення грошей за пробне зовнішнє незалежне оцінювання, що не відбулося у звʼязку з карантином. Сьогодні, 17 червня, його мають схвалити на засіданні Уряду.

Коментарі