Колонки

Зробити все без усіх. Колонка Максима Кияка

Кандидат філософських наук Максим Кияк у колонці рефлексує на слова Володимира Зеленського щодо оцінки діяльности голови Чернівецької обласної адміністрації Сергія Осачука.

 

«Подивіться на Чернівецьку область. Через коронавірус ми побачили губернатора, про якого навіть не думали. А там нормальний… нормальний мужик… реально нормальний мужик… ну… реально… він реально зробив усе… там реально катастрофа в Чернівцях була би повна», — Президент України Володимир Зеленський

Реально жодним чином не зазіхаю на роль критика теперішньої влади. Хіба що на роль людини, котрій не байдужа доля міста й області. Реально.

Не поспішаю і виправляти хиби у розумінні засад державного управління нашого глави держави. Не кажучи вже й про те, що «губернаторів» в Україні бути не може загалом, адже немає губерній.

Ба більше, попри чималий внутрішній спротив, дозволю собі не зреагувати також на щирі слова Президента про «реально нормального мужика». І не тому, що вважаю таким голову Чернівецької ОДА чи ні, а через те, що звичку не розмежовувати особисті та професійні якості людини сприймаю як одну з найбільших проблем влади і причиною того самого «кадрового голоду», на який пан Президент нещодавно так скаржився.

Але не можу собі дозволити змовчати стосовно іншого. Фраза про те, що хтось одноосібно «зробив там усе» і без когось «була би реальна катастрофа у Чернівцях» є щонайменше не коректною. Реальність же є такою, що катастрофа була би, насамперед, без самовідданої праці лікарів, зокрема епідеміологів і працівників вірусологічних лабораторій. Як і без саможертовности волонтерів і бізнесменів, котрі підставили своє плече тим медикам у боротьбі з пандемією. Крім того, без працівників сфери ЖКГ, водіїв спецтранспорту, прикордонників і правоохоронців на область і місто теж очікував би колапс. Як і без державних службовців, небайдужих активістів, журналістів і всіх свідомих громадян.

От без них усіх справді була би катастрофа. Бо якось не надто справедливо виходить, коли і боротьба начебто спільна, і відповідальність також, а похвала тільки для одного. Реально, пане Президенте.

Відео:

Коментарі