Новини

У Чернівцях осучаснять ділянку дороги на перехресті вулиць Університетської та Богдана Хмельницького

Реалізувати проєкт планують за два роки.

Ескізний проєкт Ярослава Бойка

У Чернівцях ділянку у межах перехрестя вулиць Університетської та Богдана Хмельницького осучаснять. Тут з’явиться сучасна зупинка громадського транспорту, лавочки і дерева.

Відповідний проєкт капітального ремонту території в межах перехрестя вулиць Університетської та Богдана Хмельницького презентував архітектор Ярослав Бойко.

За його словами, замовником проєкту є Чернівецька міська рада у співпраці з Німеччиною.

«Робота над пошуком ділянки тривала два роки. GIZ проводили воркшопи, визначили ділянку у центральній частині міста, склали технічне завдання, обрали проєктувальника, і ми відповідно впровдож 2019 року виготовляли проєктно-кошторисну документацію», — каже Ярослав Бойко.

Проєктно-кошторисна документація готова, пройшла експертизу і наразі готова для проведення тендеру і реалізації.

«Наскільки мені відомо, вартість проєкту становила 100 тисяч євро. Але ця сума була умовною, та під час виготовлення проєкту сума вийшла майже вдвічі більшою. Бо в проєкті ми запланували застосування гранітів, заокруглені форми бордюрів, сучасне лед-освітлення, пішохідні переходи та перехрестя, влаштування сучасної зупинки, смітники для сортування сміття, велопарковка, встановлення кашпо. Особливість ділянки в тому, що під землею дуже багато комунікацій, і ті конструкції, зупинку, кашпо встановлять так, аби їх можна пересувати і виконувати підземні роботи у випадку прориву чи аварії», — каже автор проєкту.

Ярослав Бойко зазначає, що проєкт не є простим, адже це дуже складна ділянка, крім того, буде контроль від проєктантів та обов’язкові представники GIZ.

Крім того, ця частина цікава тим, що розташована поруч із Департаментом, і якщо реконструкцію виконають згідно з проєктом, це буде показова ділянка, яку можна демонструвати як приклад, як еталон реконструкції у місті.

Як повідомив заступник міського голови Чернівців Володимир Середюк, це проєкт інтегрованого розвитку Чернівців, у рамках цієї програми є демопроєкт, де GIZ разом зі співфінансуванням із містом дають грантову підтримку 50 тисяч євро на реалізацію задуму.

Відповідно до проєктно-кошторисної документації, вартість проєкту 6,2 млн гривень. 1,5 млн гривень фінансує місто.

«Плануємо розділити реалізацією проєкту на два роки. Цьогоріч виконати в межах фінансування, і за сприятливої фінансовій ситуації наступного року завершити його», — зазначив Володимир Середюк.

 

Коментарі