Новини

Від спрощення кредитування до легалізації канабісу: українські підприємці пропонують реформи, що ліквідують негативні наслідки пандемії

Упродовж фактично двох місяців український бізнес перебуває в умовах вимушеного скорочення обсягів роботи, що спричинило втрати робочих місць та бюджетів різних рівнів. 

8 травня Спілка українських підприємців вкотре звернулася до влади із закликом негайно перейти до системних кроків, які допоможуть мінімалізувати та ліквідувати негативні наслідки пандемії на державному рівні і стабілізувати українську економіку. У СУП стверджують: готові спільно напрацювати законодавчі рішення, що дозволять реалізувати реформи та в подальшому пришвидшити темпи економічного розвитку.

Заяву з пакетом першочергових реформ опублікували на сторінці спілки.

«Упродовж фактично двох місяців український бізнес перебуває в умовах вимушеного скорочення обсягів роботи, що спричинило неминучі втрати робочих місць та бюджетів різних рівнів. Оскільки весь світ входить у стан нової кризи з непередбачуваними соціальними наслідками через втрати, пов’язані із заходами протидії розповсюдження COVID-19, інші держави запустили багатомільярдні програми підтримки економіки. Україна не має достатніх фінансових резервів, а короткотривалих податкових та інших послаблень бізнесу буде недостатньо для його повноцінного відновлення, тому вже зараз потрібно переходити до комплексних заходів», — кажуть підприємці.

Реформи, які, на думку СУП, допоможуть стабілізувати та «закласти фундамент» для зростання економіки:

  1. Зменшення єдиного соціального внеску в три етапи до 10% (на першому етапі: обмежити нарахування внеску до двох мінімальних заробітних плат (МЗП); на другому – до однієї МЗП, на третьому – єдиний соціальний внесок дорівнює 10%).
  2. Створення в Україні індустріальних парків (впровадження основного чинника прискорення економічного розвитку Західної Європи, США та азіатських країн).
  3. Скасування плати за приєднання до інженерних мереж (електрика, газ, вода тощо, перевести підключення до безоплатної адміністративної послуги).
  4. Створення єдиного аналітичного органу з розслідування економічних злочинів (ліквідація податкової міліції, утворення нової служби з чітко визначеними повноваженнями й підслідністю щодо розслідування злочинів у економічній, фінансовій та податковій сферах).
  5. Проведення «гільйотини» регуляторних нормативно-правових актів (перегляд та скасування неефективного регулювання бізнесу).
  6. Введення мораторію до кінця року на перевірки (надати бізнесу можливість сконцентрувати наявні ресурси на подолання наслідків карантину).
  7. Заміна податку на прибуток податком на виведений капітал для всіх компаній (стимулювання інвестицій у власні компанії, зменшення витрати бізнесу на адміністрування податків).
  8. Легалізація медичного канабісу в Україні (дозволить отримати додаткові надходження до економіки нашої країни та усунути перешкоди для багатьох хворих громадян в отриманні належного лікування).
  9. Легалізація грального бізнесу в Україні (створює умови для наповнення державного бюджету).
  10.  Спрощення у кредитуванні бізнесу (дозволити приватному бізнесу кредитувати один одного на платній основі без необхідности отримувати статус фінансової компанії).
  11. Тимчасове запровадження податкових векселів (надати можливість імпортерам, які мають бездоганну репутацію на митниці, видавати векселі зі строком погашення 01.03.2021 та обов’язком провести їх погашення перед державою лише «живими» коштами).

Вам також буд цікаво: Бізнес в умовах карантину. Інтерв’ю з підприємцем Олександром Побережним

«Звертаємося до всіх гілок влади із закликом уже зараз перейти до системних кроків для подолання негативних наслідків пандемії на державному рівні та стабілізації української економіки. СУП готова спільно напрацювати законодавчі рішення, що дозволять реалізувати реформи та в подальшому пришвидшити темпи економічного розвитку», — мовиться у заяві.

Заяву підтримали Спілка українських підприємців, Клуб підприємців Буковини, Українська асоціація меблевиків, West Ukrainian Business Club, бізнес-асоціація «Ми-Херсонці», Вінницький клуб ділових людей, бізнес-клуб «МрійДій», бізнес-спільнота Board.

Нагадаємо, 23 березня, після низки перипетій через обговорення введення надзвичайного стану, Спілка підприємців України висловила свою негативну позицію щодо такого поспішного рішення.

Коментарі