Новини

Надзвичайний стан: бути чи не бути, позиція підприємців Буковини

Після низки перипетій через обговорення введення надзвичайного стану Спілка підприємців України висловила свою негативну позицію щодо такого поспішного рішення. Відтак думку підтримали Федерація роботавців України, Ukrainian Agribusiness Club, Бізнес 100, Асоціація «IT Ukraine», СЕО club Ukraine, UPD, FBN Ukraine та інші. 

20 березня мерія Івано-Франківська закликала Володимира Зеленського ввести режим надзвичайного стану по всій країні. Того ж дня ввечері міський голова Чернівців Олексій Каспрук теж звернувся до Президента України, Прем’єра Дениса Шмигаля та Секретаря РНБО Олексія Данілова з проханням ввести на території міста й області надзвичайний стан. Про це міський голова сповістив у своєму зверненні в фейсбуку у п’ятницю ввечері.

«Звернувся сьогодні до Президента України, Секретаря РНБО, Прем’єр-міністра України з проханням ввести на території Чернівецької області і міста Чернівців надзвичайний стан. Ми розуміємо величезну небезпеку того, що кількість захворілих та людей із підозрою буде зростати. І щодо тих осіб, які не розуміють, які безвідповідальні, треба діяти набагато жорсткіше. Ці всі інструменти владі, правоохоронним органам надасть система надзвичайного стану».

Згодом Міністр охорони здоров’я Ілля Ємець в інтерв’ю 112 каналу заявив, що давно виступає за таке рішення:

«Я говорив про це ще з першого дня своєї роботи в уряді. Це треба було робити з самого початку. Якби це вдалося, то такого поширення, яке зараз геометрично розвивається, не було б».

Ще 13 березня спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявляв, що у парламенті підстав для введення надзвичайного стану не бачать. Проте вже 22 березня в етері телеканалу «Україна» спікер, не називаючи точної дати, повідомив, що вони готуються до позачергового засідання:

«Сьогодні ми готуємося до позачергового засідання Верховної Ради України. Наші колеги напрацьовують низку законопроєктів, вони майже готові. Я думаю, що сьогодні до вечора їх уже повністю підготують у комітетах», — цитує Інтерфакс-Україна.

23 березня Спілка українських підприємців (СУП) оприлюднила спільну заяву бізнес-спільноти щодо надзвичайного стану. У ній підприємці висловили підтримку докладеним зусиллям Президента, уряду України та органів місцевого самоврядування щодо запровадження карантинних заходів із метою протидії коронавірусу, проте зазначили, що введення надзвичайного стану є передчасним.

«Ми повністю згодні, що це надзвичайна загроза для громадян України і необхідні максимальні заходи для захисту здоров’я людей. Водночас ми вважаємо, що введення надзвичайного стану із зупинкою більшости нестратегічних підприємств є передчасним та може завдати катастрофічних наслідків економіці України», — наголосили у спілці.

В аналізі СУП наголошують, що станом на 22 березня Україна, якщо порівняти з іншими країнами, достатньо протидіє поширенню вірусу, тому те, що протиепідемічні заходи планують розширити, є нелогічним, особливо якщо врахувати наш менш критичний епідеміологічний стан.

У їхньому повіомленні також ідеться про те, що, якщо зупинити роботу більшости компаній, мільйони українців втратять заробіток, а бюджет – велику частину доходів:

«Соціальні наслідки будуть дуже негативними: велика кількість людей, не маючи накопичень та втративши засоби до існування, від відчаю може вийти на вулицю з протестами, а фінансових і організаційних ресурсів для боротьби з вірусом у держави стане набагато менше. Тож, наслідки від пандемії стануть справді критичними».

Після публікації СУП таку ж позицію визнали та підтримали у Клубі підприємців Буковини. Зокрема вони наголосили: якщо не дозволити економіці обвалитися, то менша кількість людей потребуватиме соцпідтримки.

«Клуб підприємців Буковини (КПБ) висловлює цілковиту підтримку зверненню Спілки українських підприємців (СУП) щодо застережень для введення надзвичайного стану в Україні. Хочемо своєю чергою звернутися до очільників міста й області та нагадати, що вони відповідають не тільки за боротьбу з коронавірусом, але й за відновлення нормального життя після пандемії. І базою для такого відновлення є збереження економіки, малого та середнього бізнесу, приватних підприємців. Кожне збережене робоче місце, кожне нове створене робоче місце — це мінус одна людина у величезній черзі за соціальною підтримкою».

У СУП також наголосили на тому, що зараз держави запускають багатомільярдні програми підтримки економіки через втрати, пов’язані із заходами боротьби з поширенням COVID-19. Наприклад, у сусідній Польщі на стимулювання економіки передбачають витратити 212 мільярдів злотих (1,37 трильйони гривень).

«Україна не має достатніх фінансових резервів. І тому, якщо буде впроваджено додатковий комплекс карантинних обмежень і зупинено велику кількість підприємств без відповідної програми підтримки економіки, це призведе до глибокої економічної кризи та важких соціальних наслідків, які складно передбачити», — зазначають підприємці.

У коментарі «Шпальті» член Клубу підприємців Буковини Олександр Побережний висловив особисту думку щодо введення надзвичайного стану:

«Позиція, яку ми оприлюднили, була спільною. Я гадаю, питання введення надзвичайного стану дуже тонке, такі дії необхідно здійснювати обдумано та дуже обережно, а не абияк. Ми всі розуміємо загрози, які чекають на населення у такому випадку. Пандемія — це жахливо, проте вона пройде рано чи пізно, а обвал економіки може потягнути за собою страшніші наслідки, серед яких і голод».

 

Коментарі