Інтерв'ю

Бізнес в умовах карантину. Інтерв’ю з підприємцем Олександром Побережним

Про переформатування підприємства під час кризи, настрої буковинських бізнесменів та прогнози щодо розвитку економіки України.

Олександр Побережний — підприємець, член Клубу підприємців Буковини, засновник компанії, яка займається виробництвом одягу. За умов карантину підприємство перепрофілювали, і тепер воно займається виробництвом масок індивідуального захисту багаторазового використання. За день працівники компанії шиють до двох тисяч масок. Першу тисячу одиниць Олександр безоплатно віддав міській раді, яка розподілила маски серед волонтерських організацій та міських служб. 

Про ведення бізнесу за відсутности попиту, фінансові труднощі, з якими зіштовхнувся підприємець під час карантину, та прогнози і настрої Клубу підприємців Буковини читайте.

Перепрофілювання підприємства на пошиття масок було необхідністю чи ви могли працювати й надалі над виробництвом одягу?

Зараз ми повністю зупинили виробництво одягу. Та насправді змінити кінцевий продукт виробництва ми вирішуємо не вперше. 2008 року, коли була епідемія свинячого грипу, ми також перепрофілювали підприємства та шили багаторазові маски. З цим пов’язана цікава та водночас кумедна історія. У ті часи ми допомогли Укрпошті та надали їм безкоштовно 1000 масок. І тепер, через 12 років, дехто з працівників пошти витягли їх зі старих скринь і продовжили використовувати вже під час епідемії коронавірусу. Кажуть, маски в чудовому стані. Хоча тоді у нас не було достатньо матеріалів. Та й зараз ми дістали тканини, які були в наявності на складі.

Яких заходів ви вжили як підприємець, щоб дотримуватися карантину?

Перш ніж розпочати виробництво масок, нам довелося ухвалити низку рішень, щоб мінімізувати ризик зараження робітників. Для початку ми відібрали тих працівників, які мають найнижчі шанси підхопити інфекцію. Серед наших співробітників більшість — це люди пенсійного віку, тому їх ми не допустили до роботи. Ми вирахували ту кількість працівників, яка дозволяє розсадити їх не ближче 2 метрів одне від одного. Також забезпечили їх усіма необхідними засобами захисту та дезінфекції: масками, рукавичками, антисептичними речовинами. У приміщеннях підприємства, у кожному з яких працює максимум троє людей, ми здійснюємо кількаразове вологе прибирання щодня. Крім того, відповідаємо не лише за здоров’я працівників, а й за безпечність нашої продукції, тому обов’язковою операцією під час виготовлення масок є їх термообробка.

Як підприємство справляється з фінансовими викликами, зокрема з виплатою податків, у час, коли прибутки очевидно впали?

Щомісячна сплата податків відбувається за фактом доходів на наші рахунки. Тут проблем немає, але треба сплачувати ЄСВ, ПДФО за працівників, за спожиту електроенергію, газ, охорону. Крім того, серед наших працівників є люди, яким ми змушені надавати матеріальну допомогу, адже вони живуть від зарплати до зарплати. За умов карантину та відсутности роботи у них закінчилися гроші. Їм доводиться позичати у друзів, сусідів, але цього надовго не вистачить все одно. Хоч підприємство теж не зможе утримувати їх довго за відсутности доходів, ми виділяємо їм певні суми (хоча би 1000 гривень) для того, аби вони могли забезпечити себе найнеобхіднішим: їжею, ліками.

Чи відправили ви працівників вашого підприємства у відпустки?

Так, більшість наших працівників пішла у відпустку за власний рахунок, яка, згідно з постановою Кабінету Міністрів, додається до дозволеного законодавством терміну. Ми це зробили, бо підприємства та фізичні особи-підприємці, які брали нашу продукцію для продажу, повністю зупинили свою діяльність. Відповідно, немає жодних фінансових надходжень за рахунок продажу нашої основної продукції. Ті працівники, які продовжують працювати над виробництвом багаторазових масок, зайняті повний робочий день та отримують повну зарплату.

Як налаштовані працівники підприємства?

Той страх, який поширюють деякі ЗМІ та в суспільстві загалом, безумовно вплинув і на наших працівників. Вони не завжди можуть тверезо оцінити ситуацію, очікують, що ми щось порадимо їм. А ми теж не впевнені у тому, що відбувається. У світі в таких ситуаціях всі повноваження бере на себе держава. Вона має забезпечити найнеобхіднішими речами для нормального проживання.


Закуповували необхідне обладнання для пошиття масок чи воно було у підприємства?

Обладнання ми використовуємо те ж, що і за звичайної роботи. Матеріали також ті, які необхідні для пошиття спідньої білизни нашого виробництва. Це стовідсоткова сертифікована бавовна. За день ми можемо виготовити до двох тисяч масок, бо це роблять працівники вручну. Собівартість такої маски — десять гривень, ми майже за ту ж ціну і відпускаємо їх. Для порівняння: китайські одноразові маски з паперу, які продають у Чернівцях за дві гривні, автоматизовані машини виготовляють до 1,6 мільйона штук на день. А перші 1000 наших масок, як і 12 років тому, я передав волонтерській організації при міській раді.

Які настрої у Клубу підприємців Буковини щодо ситуації з карантином?

Ми поки що шоковані. Поки ніхто не може спрогнозувати те, як розвиватиметься ситуація, але гадаємо, що буде набагато гірше. Економіка — це складний механізм, який зупинити легко, а запустити знову дуже важко, адже це складні схеми зв’язків. А найголовніше — це попит. Забезпечити його — це основне. Бо немає попиту — немає економіки. Тому всі країни світу, зокрема США, створили програми підтримки економіки. Основна їхня суть — дати гроші, які створили б забезпечений попит. Далі економіка реагує на нього, випускає найнеобхіднішу продукцію, згідно з потребами населення. Таким чином запускається колесо економіки. В Україні, на жаль, немає таких можливостей.

Чи можливий дефолт в країні та що це означає для малого та середнього бізнесу?

Підприємці не завжди мають фонди та фінансові «подушки безпеки», щоб страхувати своїх працівників у такій ситуації. Однак якщо Україна не отримуватиме підтримки від міжнародних фінансових інституцій, то настане безлад, адже саме держава має забезпечувати нормальне життя звичайних громадян. Гадаю, власних заощаджень України вистачить ще на два тижні такого існування. Тому потрібно негайно починати планувати відновлення діяльности аграріїв та тих підприємств, які можуть функціонувати за умов повного дотримання санітарних норм. Крім того, владі та медикам необхідно працювати на випередження, як це було у Німеччині чи Кореї. Там у відсотковому співвідношенні найнижча кількість смертей до кількости хворих.

Фото Ірини Болести та Ігоря Волощука

Коментарі