Новини

У Чернівцях не проводитимуть останні дзвоники та випускні: інші особливості звершення навчального року

Учні, що у період карантину не навчалися дистанційно, зможуть до 1 липня попрацювати за індивідуальним навчальним планом, пройти підсумкове оцінювання й перейти до наступного класу.

У чернівецьких школах не проводитимуть урочистості з нагоди останнього дзвоника та вручення атестатів випусникам. Про це 29 квітня повідомили у пресслужбі міської ради.

Освітній процес у школах Чернівців, як і в усіх містах України, триватиме дистанційно до 29 травня.

Освітяни планують здійснити семестрове оцінювання учнів на основі оцінювання знань, які вони отримали до призупинення навчання та за період карантину до 29 травня. Про семестрові оцінки школи повинні своєчасно повідомити кожного учня індивідуально. У міністерстві вважають, що оприлюднення переліку оцінок для всього класу є неприпустимим. Учень матиме право на коригування семестрової оцінки з того чи іншого предмета.

Річне оцінювання учнів рекомендують провести до 10 червня. Спосіб зв’язку, який буде використовувати учитель для повідомлення підсумкових оцінок учневі, до 12 травня повинні оприлюднити на сайті школи.

Педагогічні ради шкіл мають ухвалити рішення щодо переведення учнів до наступного класу та випуску із закладу загальної середньої освіти до 15 червня, а до 19 червня його оприлюднять на сайтах шкіл. Учням видадуть свідоцтва про здобуття базової середньої освіти після того, як Уряд ухвалить рішення про зняття карантинних обмежень для здобувачів освіти з дотриманням регламенту санітарно-епідеміологічної безпеки.

Свідоцтва досягнень учнів 1, 2-х та 3-х класів, табелі навчальних досягнень учнів 3-8-х, 10-х класів надішлють учням до 1 липня в електронному вигляді. Оригінали документів вручать на початку нового навчального року.

Учні, що у період карантину не навчалися дистанційно, зможуть до 1 липня попрацювати за індивідуальним навчальним планом, пройти підсумкове оцінювання й перейти до наступного класу, за умови відновлення освітнього процесу у червні, фізичної присутности дитини в місті, а також згоди батьків. Якщо ж учень не може повернутися до закладу освіти до 1 липня, то він має засвоїти пропущений матеріал за індивідуальним навчальним планом та пройти підсумкове оцінювання до початку нового навчального року.

«Управління освіти звертає увагу на те, що вид оцінювання результатів навчання учнів – формувальне, поточне, підсумкове (тематичне, семестрове, річне), державна підсумкова атестація, зовнішнє незалежне оцінювання – повинно відповідати вимогам навчальних програм, а вибір форм, змісту та способу оцінювання здійснюють педагогічні працівники закладу освіти. Способи контролю рівня навчальних досягнень учнів рекомендують застосувати таким чином, щоб не перевантажити учнів під час складної епідеміологічної ситуації тими видами контролю, які є неприйнятними для дистанційної форми навчання. Всі види оцінювання повинні здійснювати об’єктивно, на користь здобувачів освіти», – повідомляють у міськраді.

Навчальний рік одинадцятикласники завершать за одним зі сценаріїв, які запропонували у Міністерстві освіти та науки України:

  • Карантин закінчується не пізніше, ніж початок червня: основна сесія ЗНО розпочинається 25 червня і триває до 17 липня. Результати ЗНО надходять не пізніше 31 липня. Видача атестатів відбувається у першій половині серпня.
  •  Карантин закінчується не пізніше, ніж початок серпня: основна сесія ЗНО розпочинається 17 серпня і триває до 4 вересня. Результати ЗНО надходять 17 вересня. Видача атестатів відбувається у другій половині вересня.

Освітяни запевняють, що прикладуть максимум зусиль для того, щоб цьогорічні випускники успішно склали ЗНО та отримали свій шанс вступити до вищих навчальних закладів.

Нагадаємо, що 17 квітня Міністерство освіти і науки запропонувало не проводити цьогоріч останні дзвоники та випускні вечори, аби не розповсюджувати коронавірус.

 

Коментарі