Новини

Скасування ЗНО, рекомендовані освітні платформи та обов’язкова перевірка «карантинних» знань: які освітні фейки ширилися мережею

Міністерство освіти і науки спростувало низку фейків, що стосуються освітніх нововведень під час карантину та активно ширяться в інтернеті й деяких ЗМІ. 

Дата закінчення карантину наразі залишається незмінною. Він триватиме до 24 квітня. Таку інформацію повідомили у Міністерстві освіти і науки України, спростувавши поширення неправдивої інформації про перенесення дат всеукраїнського карантину.

«Станом на 2 квітня встановлено, що карантин триватиме до 24 квітня 2020 року, і ця дата наразі залишається незмінною. Будь-яка інша інформація – фейк. Якщо уряд ухвалить рішення про зміни цього терміну, Міністерство освіти і науки повідомить про це офіційними каналами, зокрема, надішле офіційні листи місцевим управлінням освіти, а також розмістить відповідну інформацію на своїх офіційних ресурсах».

Також у МОН наголосили: ЗНО відбудеться незалежно від термінів карантину. Єдине, що може змінитися, – дати проведення тестувань.

Міністерство розробило 2 сценарії завершення навчального року, проведення зовнішнього незалежного оцінювання та вступної кампанії.

Перший сценарій: карантин завершиться до 1 тижня червня. За таких умов усі учні, крім 11-го класу, закінчать навчальний рік наприкінці червня. Після карантину для них організують коригувальне навчання. Випускники 11-х класів також вчаться до кінця червня, коригуючи пробіли в програмі, готуються до ЗНО. У такому випадку незалежне оцінювання стартуватиме в останній тиждень червня і закінчиться орієнтовно в середині липня. Результати основної сесії стануть відомими наприкінці липня. Вступна кампанія розпочнеться на початку серпня.

Другий сценарій: карантин продовжать до початку серпня. Тоді всі учні, крім 11-го класу, закінчать навчання наприкінці травня та отримають відповідні документи. У 2020-2021 навчальному році перший місяць навчання буде коригувальним. Учителі повинні будуть здійснити зріз знань, ідентифікувати теми, за якими є пробіли, та компенсувати їх упродовж першого місяця навчання. Сам навчальний рік 2020-2021 триватиме до кінця червня. ЗНО для учнів 11-го класу розпочнеться в середині серпня і триватиме до середини вересня. Вступна кампанія тоді завершиться до середини жовтня, а навчання перших курсів розпочнеться на початку листопада. Решти курсів — з 1 вересня.

У будь-якому випадку: 

  • для студентів вишів невипускних років навчальний рік має завершитися так, як і планували;
  • екзаменаційно-залікові сесії університети можуть провести дистанційно в тому графіку, який затвердив заклад. Якщо обов’язкову авдиторну роботу студенти не можуть виконати дистанційно, виш має перенести її на наступний навчальний рік;
  • для студентів випускних років захисти дипломних робіт та атестаційні іспити проводитимуть дистанційно, крім єдиного державного кваліфікаційного іспиту та атестації осіб, що здобувають ступені доктора філософії, доктора мистецтва, доктора наук.

Також МОН офіційно заявили, що конкретних платформ для дистанційного навчання вони не рекомендують. Жодним ресурсам переваг не давали і не оплачували доступ шкіл на жодну онлайн-платформу.

«До нас надходять повідомлення зі шкіл, що недоброчесні підприємці стверджують, ніби саме їхня платформа рекомендована або навіть оплачена МОН для пріоритетної роботи під час дистанційного навчання. Це – неправда. МОН не надавало преференцій жодним ресурсам. Водночас ми дякуємо всім, хто, розуміючи складну ситуацію, зробив безкоштовним доступ на свої платформи, і не схвалюємо дії, коли хтось намагається недоброчесно залучити додаткових користувачів», — наголосили освітяни.

Фейк про те, що буцімто передбачена загальнонаціональна перевірка знань, здобутих під час карантину, також спростували. У відомстві розповіли, що 1 квітня був поширений підроблений документ МОН, у якому нібито передбачали проведення «перевірки знань учасників освітнього процесу, засвоєних у ході дистанційного навчання за технологією ЗНО для всіх учнів 5-11 класів».  Міністерство освіти і науки України вже звернулося до правоохоронних органів з метою подальшого унеможливлення подібних дій».

 

Коментарі