Колонки

Політична конкуренція під час карантину: мер VS голова ОДА

Про неузгодженість рішень між владою Чернівців і Буковини під час кризи коронавірусу у колонці голови ГО «Центр реформ та розвитку» Марини Кирилюк.

Сьогодні Чернівці й уся область в центрі епідемії коронавірусу в Україні. Саме тут найбільші показники захворюваности. В таких умовах мер Чернівців Олексій Каспрук і очільник ОДА Сергій Осачук намагаються тримати щоденну односторонню комунікацію з населенням міста й області. Але водночас абсолютно відсутня комунікація між ними в ухваленні рішень для подолання наслідків епідемії.

Таке неузгодження між двома рівнями виконавчої гілки влади панувало завжди в Чернівецькій області. Це зумовлено політичними факторами: самодостатністю міста, орієнтуванням обласної адміністрації на роботу з районними центрами. Будучи депутатом облради у 2010-2015 роках, чітко зрозуміла позицію, яка панує в ОДА: місто може справитися самостійно, маючи чималий власний бюджет та вагому дохідну частину. А ось райони переважно були дотаційними та потребували особливої уваги керівників області.

Та все ж нагадаю, що Чернівці  це не просто місто обласного підпорядкування, це обласний центр, у якому зосереджені основні крайові інституції. Зокрема це ж стосується і медичних установ.

Коли формують тактичну програму боротьби з поширенням вірусу COVID-19, місто ухвалює свої рішення, а область  паралельно свої. У цьому процесі є лише одне спільне: постанови та інші регуляторні акти вищих законодавчих та виконавчих гілок влади і закони України, якими вони мали б керуватися. Решту рішень ухвалюють без комунікації між мером Олексієм Каспруком та керівником ОДА Сергієм Осачуком. Про це свідчать такі події: 3-го квітня о 23:30 вийшла публічна заява голови Чернівецької ОДА, в якій він закликав усіх жителів області встигнути закупитися до 13:00 суботи, а далі всі вихідні утриматися від виходу з дому. Заява стосувалася зокрема і мешканців Чернівців. Як результат  до обіду 4-го квітня в усіх продуктових магазинах міста утворилося масове скупчення людей. Тобто рішення обласної влади практично спричинило зворотний процес. Найбільший подив викликала позиція мера в цій ситуації, який увечері 4-го квітня у своєму зверненні до чернівчан спокійно розкритикував дії голови Чернівецької обласної адміністрації Сергія Осачука, які спричинили паніку серед чернівчан.

Точно така ж історія повторилася рівно за тиждень: 9-го квітня ввечері Сергій Осачук вийшов у прямий етер із рішенням комісії ТЕБ та НС про запровадження додаткових обмежувальних заходів на вихідні, зокрема про обмеження роботи всіх торговельних об’єктів, незалежно від форм власности, окрім аптек, усіх суб’єктів господарювання на території області.

Паралельно у своєму прямому етері Олексій Каспрук розповів, що на засіданні обласної комісії були присутні представники мерії (як запрошені). І вони повідомили йому, що в області запровадять додаткові обмежувальні заходи, які саме – невідомо, можливо, згодом, наступного дня, йому розкажуть.

Цей двотижневий перебіг подій свідчить про повну відсутність координації в ухваленні рішень між керівниками обласної адміністрації і мерії. Їхні неузгоджені дії, які не мають чіткої комунікації, сіють смуток і розгубленість серед населення. Бізнесмени ще у більш критичному стані, оскільки усвідомлюють неправомірність і неузгодженість заяв керівників міста і краю, і відчувають додатковий тиск у період кризи. Тобто, такі дії  влади лише погіршують ситуацію під час карантину, як у психологічному плані, так і в загостренні економічної кризи в регіоні.

Так сталося через політичні погляди очільника ОДА Сергія Осачука і його заступника Богдана Ковалюка, які протилежні політичним поглядам мера Чернівців Олексія Каспрука. Силу напруження збільшують і майбутні вибори.

Карантин у області і країні триватиме ще щонайменше до кінця квітня з можливим продовженням. І дуже прикро, що під час такої складної ситуації, в якій повинна бути спільна чітка скоординована робота Чернівців і області, панує політична конкуренція.

Отож, епідемія коронавірусу дуже яскраво показує всі недоліки в управлінні містом і областю. Питання в тому, наскільки болісно буковинці заплатять за ці помилки.

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думку, висловлену у матеріалі.

 

Коментарі