Репортаж

Стіни валяться, санвузол не працює. Репортаж з інфекційного відділення Новоселицької центральної районної лікарні

Журналісти «Шпальти» перевірили, який вигляд має відділення у лікарні, наскільки готові медики та де у разі епідемії коронавірусу лікуватимуть мешканців цілого району.

Інфекційне відділення Новоселицької центральної районної лікарні – це місце, де у разі масової епідемії коронавірусу лікуватимуть пацієнтів із легким та середнім ступенем важкости. Відділення розраховане на 20 місць, тут є дев’ять боксів. Усього за потреби тут можуть розмістити 40 пацієнтів.

За словами заступника головного лікаря з лікувальної роботи Новоселицької ЦРЛ Василя Сухораба, крім 40 можливих місць, в інфекційному відділенні у разі масової епідемії будуть перепрофільовувати інші відділення. Зокрема терапевтичне, звідки випишуть пацієнтів додому, а натомість будуть розміщувати інфікованих коронавірусом.

«З 13 березня у нас ввели режим обмеження пересування. Це означає, що планову госпіталізацію ми зупинили, працюємо тільки на екстрену і, звичайно, тільки гострі випадки у поліклініці приймаємо. Наразі ставку зроблено на сімейну медицину», – каже Василь Сухораб.

Зараз Новоселицька ЦРЛ забезпечена захисними костюмами щонайменше на 10 днів. Тут очікують на більшу кількість засобів захисту, але поставки відтерміновують. Закупили 60 експрес-тестів, ще 50 отримали через Департамент. Завдяки ним зможуть моніторити стан підозрюваних пацієнтів.

За словами Василя Сухораба, лікарня готова до можливої епідемії коронавірусу. Поки проводять закупівлі більшої кількости засобів захисту. Однак щодо обладнання, то саме з апаратурою тут гірше.

«У нас відсутній апарат штучної вентиляції легень високого тиску, який потрібен саме при цій патології. Маємо п’ять апаратів штучної вентиляції легень, але середнього і низького рівнів. А за ускладнених форм коронавірусу потрібний саме апарат високого тиску. Наразі підписали угоду на закупівлю приладу, але нам пообіцяли поставки на початку квітня, відтак знову відтермінували», – каже Василь Сухораб.

Вартість одного такого апарата становить 500 тисяч гривень. Тут знайшли на нього кошти завдяки резервному фонду і благодійному рахунку при лікарні.

Також, за словами лікаря, у них не вистачає моніторів для спостереження. Їх теж закупили й очікують на поставки у другій половині квітня-початку травня.

Інфекційне відділення Новоселицької центральної районної лікарні розташоване окремо від інших корпусів. Це спеціалізована двоповерхова будівля з декількома входами. Однак наразі тут працює лише один вхід, решта – в аварійному стані. Та й саме приміщення, якби не нові металопластикові вікна, схоже, розсипається на очах.

«Після «свинячого грипу» 2009 року і донині інфекційне відділення взагалі хотіли закривати. Кошти не виділяли. Ми щороку робимо корекцію кошторису, але, щоб його відновити, потрібні мільйони гривень. Його вартість може сягати п’яти мільйонів», – каже Василь Сухораб.

Завідувачка інфекційного відділення Новоселицької ЦРЛ Ольга Садова каже, що на цій посаді з січня 2020 року. Приміщення прийняла у жахливому стані.

«Відділення в очікуванні капітального ремонту. Коли прийшла сюди, була шокована. Біля входу у будівлю не було навіть сходів», – каже лікарка.

У штаті тут працює завідувачка-лікарка-інфекціоністка та дитячий лікар-інфекціоніст. Ще є вакансія лікаря, але немає охочих працювати, каже Ольга Садова. Адже тут заробітна плата лікаря становить близько п’яти тисяч гривень.

Наразі на другому поверсі є палати, які трохи полагодили, три теплі, також там відремонтували сантехніку.

За словами заввідділення, є палати, де не працюють зливні бачки. В декотрих треба замінити просто поплавок. Сюди запрошували сантехніка, але він відмовився ремонтувати, оскільки у період карантину нема де закупити запчастини.

«Наразі у нашому районі не було підтверджених випадків інфікування коронавірусом, відповідно, маємо декількох пацієнтів із нестандартною пневмонією», – каже Ольга Садова.

Щодо засобів індивідуального захисту, лікарка каже, що їм видають по двадцять костюмів, які замінюватимуть після використання та утилізації.

«Це халат, поліетиленові бахіли, рукавички і маска захисту FFP 1. Хоча у випадку коронавірусу лікарям потрібні хоча б із захистом FFP2- FFP3. Нам навіть не закупили багаторазові комбінезони, які мають лікарі у Хотині. Я особисто шукала, де їх закупити, але зараз це нереально зробити», – розповідає лікарка.  

Як повідомив у коментарі «Шпальті» керівник Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Олег Чорний, про ситуацію в інфекційному відділенні Новоселицької ЦРЛ знають, але проблема виникла не сьогодні і навіть не торік. Крім того, стан ЦРЛ – це відповідальність районної державної адміністрації.

«Останні 10-20 років там є будівельні проблеми з приміщенням, відбуваються часті ремонти, які не увінчуються успіхом, бо постійно щось підмокає. Але це питання стосується компетенції Новоселицької РДА, департамент може лише курувати роботи, ми не фінансуємо їх безпосередньо», — зазначив Олег Чорний.

Фото з фейсбуку Олега Чорного

Також він розповів, що після закінчення боротьби з Сovid-19 усі інфекційні відділення стануть пріоритетними напрямками в області, аби довести їх до нормальних умов. Це стосується й інфекційного відділення Чернівецької обласної лікарні.

Також керівник Департаменту охорони здоров’я ЧОДА зазначив, що інфекційне відділення в Новоселиці забезпечене засобами індивідуального захисту на першу хвилю виявлення коронавірусу. Однак пріоритетними були обласні відділення у Чернівцях.

«Останні десять днів пріоритетними напрямками були Чернівецька обласна лікарня, обласна дитяча лікарня, інфекційне відділення і перша міська лікарня. Адже пацієнтів у середньому та важкому стані пацієнтів відправляють на ці три бази. Також екстрена медична допомога. У Чернівцях є три бригади екстреної меддопомоги, які готові реагувати на випадки з підозрою на Covid-19. Також одна карета на пункті пропуску Порубне і по одній – у кожному районі», – каже Олег Чорний.

Він зазначив, що відсьогодні, 30 березня, починають забезпечувати всім необхідним райони.

«Про проблему відомо, поступово ми починаємо це робити. Зараз багато отримуємо гуманітарного вантажу, долучаються благодійники, тому рухаємося. Й апарати ШВЛ дамо на райони. Проблема в тому, що кошти є, але нема де придбати потрібні засоби та апарати. Тому це купують благодійники через інтернет, без оподаткування, подекуди втричі дорожче. Але за бюджетні кошти ми не можемо закуповувати втричі дорожчі засоби», – зазначив керівник Департаменту.

    

 

Фото Олександра Білоуса

Коментарі