Рецензії

Три книжки для втечі від карантину

Рецензії від книжкової оглядачки Лілії Шутяк. 

Фото Lilly Rum, unsplash.com

Думка, яка має нас хоча б трохи заспокоювати: «Колись це все закінчиться». Кордони відкриють, і ми знову зможемо мандрувати до далеких і близьких країн за новими враженнями і знайомствами. А якщо під час карантину ви судорожно гортаєте «Чуму» Альбера Камю або «Кохання під час холери» Габріеля Гарсії Маркеса, то відкладіть. Не піддаватися паніці та мислити позитивно допоможуть книжки про подорожі до різних країн, придивлятися до яких можна вже сьогодні.

Наприклад, дебютний нонфікшн випускниці Києво-Могилянської академії Ольги Мельник «SHIP LIFE» за декілька годин читання перенесе вас від Норвегії до східних Карибських островів. У авторки ж ця подорож зайняла «сім місяців добровільного рабства», детальніше про кожен із яких і йдеться у тексті.

Після закінчення університету Ольга вдається до авантюри – вирушає пізнавати світ,  стає офіціанткою на круїзному лайнері. Не маючи жодного досвіду роботи в цій сфері, дівчина не зупиняється перед викликами, що їх регулярно підкидає життя на кораблі. Заводить нових друзів і пізнає тонкощі професії. Вона здійснює подорож, про яку в глибині душі мріє чимало людей. І не лише країнами, а передусім – можливостями власного організму.

Не надто ідеалізуючи подібний вчинок, варто сказати, що в результаті авторка таки приходить до важливих рішень, передусім пов’язаних із розумінням того, що таке свобода. Мати можливість гуляти містом, дихати свіжим повітрям чи ходити в кіно з друзями – речі, які, попри все, насправді й визначають її сутність. Так само, як можливість читати або ні книжки. Як-от, наприклад, «SHIP LIFE». Або «Лексикон інтимних міст» Юрія Андруховича, що Ольгу й надихнув створити власний.

Останній, до речі, взагалі можна використовувати як посібник чи енциклопедію з подорожей. Якщо вагаєтеся, куди поїхати, просто розгорніть навмання цю книжку одного з найвідоміших сучасних українських письменників, і вона вам підкаже. Зрештою, вибирати є з чого. 111 міст – від тих, про які ви ніколи не чули (як-от Їглава, Аарау, Истад), до тих, де ніколи не були (тут уже кожен обирає по-своєму). Берлін, Стамбул, Чикаґо, Прага, Чернівці – є де загубитися і куди помандрувати. За словами автора, «ця книжка про міста, які стали чимось більшим – вони стали Місцями, причому особистими, мов ерогенні зони, й інтимними». Не менш приватними є й ситуації, що їх описує Андрухович. Наприклад, про те, як вони з поетом Віктором Небораком шукали в Атенах посольство Америки й забрели на приватну вечірку, чи про готель у Парижі, в якому він став свідком любовних утіх у сусідньому номері, або про вкрадений гаманець у Стокгольмі. Завдяки цим розповідям читач мовби супроводжує митця у дорозі, розділяючи з ним враження від нових і добре знайомих міст.

Хронологічно «Лексикон» охоплює 40 років. Обізнаний читач міг би помітити в цьому певну аналогію до Мойсея, який упродовж такого ж часу водив ізраїльтян пустелею. Схоже й Андрухович пропонує всім охочим розділити власну подорож – країнами й роками.

Тексти вміщені в книжці за абеткою. Але це зовсім не означає, що ви маєте читати їх саме в такій послідовності. Як і в Мілорада Павича у «Хазарському словнику», у «Лексиконі» кожна історія в сукупності складає роман-пазл, «що його можна читати по-різному, самому дозбируючи зі шматків тексту бажану модель». Адже в цьому і полягає свобода, про що йшлося авторові в книжці. Всі історії також мають різний розмір – від одного абзаца до декількох десятків сторінок. Бо «що важливіше місто, то більше мені про нього хочеться сказати», – констатує Андрухович у передмові.

Питання особистої свободи й права вибору – країни, роботи, кохання – гостро постає в психологічному романі письменниці Олени Андрейчикової «Тінь у профіль». Текст заснований на реальних подіях. У ньому авторка розповідає про шукача пригод Стаса, який вирушає у справах до Саудівської Аравії. У цій далекій і загадковій країні свої порядки й звичаї. Особливо щодо жінок. Чи усвідомлював він це на початках свого роману з заміжньою Джаною? Адже за цей зв’язок їм обом загрожує смертна кара!

У своїй книжці авторка переплітає декілька сюжетних ліній – наївної вчительки з Данії Хельги, що мріє про довічний шлюб, жінки, що переїхала з України в Бахрейн і прийняла іслам, ліричної героїні, яка розповідає свою історію дорослішання та кохання. Але не лише жінки вибирають чи зовсім позбавлені цього. Головний персонаж Стас також повинен вирішити щодо свого майбутнього з Джаною. І це, вочевидь, буде для нього найважчим присудом.

Усі ці тексти – гарна, а головне – цілком безпечна нагода перенестися думками деінде, чого багатьом нині бракує. Читач зможе як відволіктися від похмурих реалій, так і замислитися, чи так уже погано в нас, удома.

Придбати книжки можна, не виходячи з дому, за цими посиланнями:

Ольга Мельник «Ship Life»

Юрій Андрухович «Лексикон інтимних міст»

Олена Андрейчикова «Тінь у профіль»

Коментарі