Аналітика

Небезпека у ліфтах: у якому стані комунальні підіймачі у Чернівцях та хто відповідає за їхню безпеку

Яка максимальна тривалість «життя» пасажирського ліфта, скільки підіймачів у Чернівцях потребують ремонту та заміни, хто повинен це робити та чи виділили на ці роботи гроші з міського бюджету.

Темою ліфтів у Чернівцях редакція «Шпальти» зацікавилася, коли у пресслужбі міської ради повідомили, що 13 січня 2020 року звільнили директора комунального підприємтсва «Чернівціміськліфт» Віталія Гемблюка. Таке рішення ухвалили за результатами вивчення скарг працівників колективу підприємства «Чернівціміськліфт», які вимагали звільнення керівника. Виконання обов’язків директора підприємства з 14 січня 2020 року поклали на головного інженера Віктора Литвинчука.

У цьому матеріалі ми не вдавалися у деталі та причини звільнення пана Віталія. Натомість розібралися у стані чернівецьких ліфтів, термінах їх використання та що місто робить задля безпеки чернівчан.

Більшість підіймачів у спальних районах міста працюють уже більше чверть століття. Відповідно до «Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів» (ПББЕЛ), гранична тривалість використання пасажирського підіймача становить саме 25 років.

Чи не ризикують чернівчани своїм життям, коли заходять у кабіну ліфта у своїх будинках? Чи все ж за механізмами доглядають та вчасно ремонтують?  

Голова ОСББ «Едельвейс» Ігор Пуляк показав журналістам «Шпальти» декілька старих ліфтів на вулиці Головній, 281, якими розпоряджається об’єднання. 

«Цьому будинку вже 27 років, так само і ліфтові. З того часу його жодного разу не ремонтували, лише заміняли деякі дрібні деталі. Раніше, згідно із законодавством, ремонтом займалася міська рада, Департамент ЖКГ отримував гроші на ремонт ліфтів, але його чомусь не проводили. Тепер ці обов’язки переклали на мешканців будинків. На балансі ОСББ є 13 ліфтів, у всіх закінчився термін експлуатації, бо їм уже 27-30 років», — каже Ігор Пуляк.

Голова ОСББ показує нам неосвітлену ліфтову. Станція управління відкрита, дроти та механізми покриті пилюкою, а залізо місцями поржавіло.

«Цей ліфт будуть доремонтовувати, хоча він потребує повної заміни. Ми мінятимемо троси, колесо, змащувальний механізм. Тут була інспекція й оглянула всі підіймачі, написала припис, згідно з яким потрібно ремонтувати всі 13 ліфтів, які у розпорядженні ОСББ. Але це не три і не чотири тисячі гривень. Аби просто доремонтувати один ліфт, необхідно виділити приблизно 40 тисяч гривень. Якщо лагодити всі ліфти, тобто як цей — частково, то це коштуватиме майже 500 тисяч гривень», розповідає Ігор Пуляк.

Після доремонту експертно-технічний центр дасть дозвіл на продовження терміну експлуатації ліфта на 4-5 років, каже голова. А далі необхідно провести повну заміну механізму. Вартість одного такого — 300-400 тисяч гривень.

«Усі ліфти, які має наше об’єднання, є у переліку програми «Комфортне місто» як такі, що потребують ремонту. Однак я дізнався, що ремонтувати їх не будуть. Мені пояснили, що у міста немає на це коштів. Але проблема полягає в тому, що, відколи мешканці створили ОСББ (а це пів року), жоден із 13 ліфтів ще ні разу не ремонтували. Ми на власний кошт приведемо робочі приміщення до ладу, зробимо побілку стін, поприбираємо, а тоді й поремонтуємо цей ліфт. Але цього недостатньо, адже лагодити потрібно всі механізми, а сума для ОСББ захмарна. І така ситуація з ліфтами по всьому місту, не лише у нас», зазначає Ігор Пуляк.

Ліфти об’єднання «Едельвейс» обслуговує комунальне підприємство «Чернівціміськліфт». Проте воно не відповідає за всі ліфти Чернівців. На підприємстві пояснили, що на їхньому балансі немає жодного підіймача, вони виконують тільки технічне обслуговування.

«Технічне обслуговування і ремонт ліфтів підприємство здійснює лише на підставі договірних відносин із замовником таких робіт. Багато ліфтів обслуговують інші підприємства. Це залежить від того, з ким голови цих балансоутримувальних організацій бажають укласти договір», — кажуть в МКП «Чернівціміськліфт».

Як повідомили на підприємстві, загалом на 1 січня 2020 року вони обслуговують 647 ліфтів. Однак у 420 з них закінчився граничний термін експлуатації.

«Ми укладаємо договори не лише з ОСББ (ми обслуговуємо їхні 324 ліфти), а й із КЖРЕПами (148 одиниць), ЖБК (96 ліфтів), медичними закладами (49 ліфтів), готелями та іншими організаціями і підприємствами (загалом 30 штук)», — пояснюють у комунальному підприємстві.

За інформацією, яку Чернівціміськліфт надали у відповідь на наш запит, торік на ремонт та заміну ліфтів міська рада виділила 2 мільйони гривень. Із них використали 1 млн 917 тисяч гривень та відремонтували 8 ліфтів. 

Ми вирушаємо до одного з них, що на вулиці Ентузіастів. Нас зустрічає інженер-контролер Святослав Антонюк. Разом підіймаємося на дев’ятий поверх та заходимо у чисту й освітлену ліфтову.

«У цьому ліфті ми замінили основні агрегати: лебідку, канати, станцію управління, заходи безпеки, панелі, пульт управління, двері шахти та кабіни, вузли безпеки. Всі деталі нові, повна комплектація. Залишили лише каркас кабіни. Орієнтовно на цей ліфт витратили 400 тисяч гривень, тут провели найбільше роботи за минулий рік», — каже Святослав.

Але такий капітальний ремонт минулого року провели не в усіх восьми ліфтах, каже інженер:

«У деяких ліфтах замінили лише станції управління, в інших — тільки лебідку. Кількість матеріалів замовляли відповідно до виділених коштів. На інші ліфти витратили менше — в середньому 170 тисяч гривень. Торік ми подавали в Департамент житлово-комунального господарства перелік ліфтів, які були у найгіршому стані та загрожували безпеці людей. Там уже визначали, які з них ремонтувати, а які можуть зачекати».

Однак у відповіді на наш інформаційний запит «Чернівціміськліфт» на запитання про кошти на ремонт, які виділила міська рада на 2020 рік, відповіді не дали.

Ми надіслали аналогічний інформаційний запит до Чернівецької міської ради із запитанням про виділення коштів на ремонт та заміну ліфтів у місті Чернівцях на 2020 рік та отримали таку відповідь:

«На капітальний ремонт ліфтового господарства в 2020 році Чернівецькою міською радою кошти не передбачено».

У «Чернівціміськліфті» не змогли пояснити, чому місто не виділило грошей на ремонт підіймачів, та порадили звернутися до Департаменту житлово-комунального господарства. Проте директор відомства Володимир Бешлей спочатку переносив розмову, а потім і взагалі не брав слухавку, також наші журналісти не могли застати його на робочому місці.

Бюджетні кошти «Чернівціміськліфту» до цього часу виділяли для обслуговування старих будинків. Втім, у потенційній небезпеці перебувають і новобудови. Тож хто обслуговує ліфти у нових будинках? Про це дізнаємося у головного інженера товариства з обмеженою відповідальністю «ТРАВІС-БУД» Костянтина Візітіу:

«У Чернівцях компанія має ліцензію на монтаж та обслуговування ліфтів і є офіційним представником однієї з найстаріших та найбільших компаній-виробників підйомного обладнання «Otis Elevator Company». Зокрема житловий комплекс «Водограй», який існує з 2010 року, обладнаний ліфтами виробництва «Otis». Їх вважають одними з найякісніших підйомників»

Загалом «ТРАВІС-БУД» встановив та обслуговує 182 ліфти по всьому місту. Окрім «отісів», підприємтсво встановлює й сучасні ліфти українського та білоруського виробництва. Вартість підіймачів у цій компанії становить від 400 тисяч до мільйона, залежно від марки.

«Найдешевший із них — український «Карат», коштує 400-450 тисяч гривень. Найдорожчі — марок «Otis» та «Kone». Із них ті, що можуть підняти 400 кілограмів, обійдуться у 750 тисяч. Ті, що підіймають 630 кілограмів, — 900 тисяч. Усе залежить від комплектації ліфта», — розповідає пан Костянтин.

Головний інженер ТОВ «ТРАВІС-БУД» запевнив, що за весь час існування компанії не було жодної серйозної поломки підйомного обладнання:

«Ми намагаємося робити огляд підіймачів вчасно і заздалегідь, аби попередити поломку та ліквідувати її до того, як це станеться. Звісно, доремонт ми проводимо, однак на це йдуть лише витратні матеріали: кнопки, масло, вкладки тощо. До того ж, ці роботи входять у вартість обслуговування. А випадків, коли треба заміняти станцію управління чи лебідку, ще не було. Якщо за технікою добре стежити та вчасно її оглядати, не виникне жодних проблем».

Виконання оглядових та ремонтних робіт фінансують із коштів, які користувачі сплачують щомісяця на обслуговування обладнання. Ця сума також залежить від ліфта, який встановлений у конкретному будинку.

«Сума незначна, не набагато більша, ніж у міських компаній, а, можливо, навіть менша — через те, що ми оперативно реагуємо на будь-які проблеми у функціонуванні механізмів та швидко усуваємо проблеми. Якщо щось виходить із ладу, в автівці ремонтної групи завжди є витратні матеріали, а на складі — інші деталі, якщо поломка серйозніша, ніж зламана кнопка чи перегорілий контакт. В «отісів» узагалі майже ніколи нічого не виходить із ладу. Все потрібно лише вчасно змащувати. Якість цієї техніки значно вища за українську та білоруську», — каже Костянтин Візітіу.

Компанія не займається обслуговуванням старих міських ліфтів. Пояснюють — вони у жахливому стані та потребують капітального ремонту. Лише після цього «ТРАВІС-БУД» готова почати забезпечувати ці підйомники. Крім того, у компанії немає необхідних деталей для обслуговування ліфтів старих моделей, адже їх уже давно перестали виробляти та немає на ринку. Тому для утримання техніки підприємство має самостійно демонтувати старий ліфт і встановити новий.

«Ці машини випускали ще за Радянського Союзу. Вже немає заводів, які виробляли запчастини для них. Відповідно, і їх немає. «Чернівціміськліфт», певно, ще має на складі якусь кількість деталей, але вони не прослужать довго, бо неякісні. Ми не можемо гарантувати безпеку користувачів, тому не хочемо братися за таку роботу», — каже головний інженер компанії «ТРАВІС-БУД».

Також він розповів про досвід Одеси, де реконструювали та осучаснили майже пів тисячі ліфтів міста та виділили на це 100 мільйонів із міського бюджету:

«Так вирішила місцева влада. Вони модернізували майже половину ліфтів міста. Втім, на це в Одеси, напевно, є кошти. Чи є вони у Чернівців, невідомо. Навіть якщо замінювати технічне обладнання на найдешевші українські ліфти, то вийде значна сума. А ще врахуйте вартість роботи. Адже потрібно демонтувати старі механізми, заново підготувати шахту, машинне приміщення (вікна, двері). Таким чином, на один ліфт доведеться витратити до 800 тисяч гривень, залежно від конкретних випадків. Прогнозую, що загальна вартість підйомників та роботи на їхнє встановлення обійдеться приблизно у 300 мільйонів гривень».

Костянтин Візітіу запевняє, що старі ліфти у Чернівцях не просто у жахливому стані, але й небезпечні для пасажирів.

«Потрібно у рік ремонтувати щонайменше 10 ліфтів, тому що їхній стан лякає. Не виділити жодної гривні цьогоріч на ремонт підйомного обладнання — це невиправдані та незрозумілі дії. «Чернівціміськліфту», напевно, вистачає грошей лише на зарплату працівникам. Навряд чи у них є гроші, за які можна модернізувати хоча б один ліфт. Цьогорічний бюджет це довів. Проте навіть у такій критичній ситуації міська рада жодного разу не пропонувала «ТРАВІС-БУДУ» співпрацю, а інколи навіть висловлювала претензії щодо нашої діяльности», — каже Костянтин.

На відміну від комунального підприємства, приватна компанія доглядає за технікою регулярно. Головний інженер розповів, що кожен ліфт ретельно оглядають щомісяця, а у разі виявлення проблеми в роботі ремонтують на місці:

«Крім того, щокварталу ми проводимо ремонти кожного ліфта, який у нас на утриманні. За чистоту ми не відповідаємо, мешканці самі вирішують — наймати їм прибиральницю чи доглядати за зовнішнім виглядом ліфта самостійно. Та й ставляться вони загалом шанобливо до підіймачів. У шахтах старих ліфтів за свою практику я знаходив різні речі: від іграшок і побутового сміття до крадених гаманців і документів. У шахтах нових ліфтів велика рідкість знайти щось подібне. Наші користувачі навчилися берегти техніку, щоб та прослужила довше».

Інженер Костянтин переконує, що сучасні ліфти, які монтує компанія, за умов вчасного та правильного догляду можуть прослужити більше тридцяти років, хоча граничний термін експлуатації, визначений законодавством, — 25 років.

І поки ліфти новобудов у безпеці, стан старих підіймачів продовжує загрожувати серйозними аваріями життю мешканців та інших користувачів. ОСББ не зможуть зібрати потрібну кількість грошей для повного ремонту, виконуючи його фрагментарно та повільно.

Своєю чергою міська влада ігнорує проблему чернівецьких ліфтів та не коментує свої дії. Тому містянам залишається лише спостерігати за активною модернізацією підіймачів у інших українських населених пунктах та щодня ризикувати власним життям.

 

Фото Ігоря Волощука

Коментарі