Новини

У Чернівцях з’явилися експрес-тести для виявлення COVID-19

Експрес-тест може встановити наявність вірусу тільки на 6-й день хвороби, а позитивний результат такого тесту потребує додаткового лабораторного дослідження, аби остаточно підтвердити діагноз.

Фото пресслужби ОДА

У Чернівці завезли експрес-тести на виявлення коронавірусу. Зараз вони у лабораторнаму центрі.

Про це журналістам «Шпальти» повідомила заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Марія Поліщук.

«Швидкий тест — перша можливість констатувати загрозу для організму. Щоправда, є дві умови його використання: по-перше, експрес-тест може встановити наявність вірусу тільки на 6-й день хвороби, а по-друге, позитивний результат такого тесту потребує додаткового лабораторного дослідження, аби остаточно підтвердити діагноз. Ці тести робитимуть тільки людям із наявною симптоматикою захворювання в умовах стаціонару», — сказав на брифінгу Сергій Осачук, голова Чернівецької ОДА.

Експрес-тестом уже встигли скористатися. Його провели одному з підозрюваних, результат виявився негативним.

Фото Марії Поліщук

Тести замовили ще після виявлення на території Чернівецької області першого інфікованого, про що виконувачка обов’язків директора Чернівецького обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Гопко повідомила 4 березня на черговому брифінгу щодо коронавірусу.

«Ми і надалі відправляємо зразки для діагностики у вірусологічну лабораторію центру Громадського здоров’я. Але ми зробили замовлення на доставку тест-систем, очікуємо на них в середині березня. Оскільки попит на них є, ми їх замовили ще на початку історії з коронавірусом», — сказала Наталія Гопко.

Нагадаємо, 11 березня уряд вирішив виділити 100 млн грн на закупівлю засобів індивідуального захисту для потреб міністерств, відомств та служб, а також для поповнення держрезерву. Водночас до 1 червня заборонив експорт товарів протиепідеміологічного призначення, щоб гарантувати забезпечення необхідними засобами захисту населення.

Коментарі