Новини

Книга Тараса Прохаська, яку видали у Чернівцях, виборола премію Тараса Шевченка

У номінації «Література» цьогоріч два переможці: Тарас Прохасько зі збіркою есеїв «Так, але…» та Маріанна Кіяновська з книгою поезій «Бабин Яр. Голосами».

Фото з соцмереж Тараса Прохаська

Комітет із Національної премії України імені Тараса Шевченка визначив лавреатів премії 2020 року.

Як стало відомо Суспільному, у номінації «Література» цьогоріч два переможці: Тарас Прохасько зі збіркою есеїв «Так, але…» та Маріанна Кіяновська з книгою поезій «Бабин Яр. Голосами».

Збірка есеїв Тараса Прохаська «Так, але…», яка вийшла у чернівецькому видавництві «Meridian Czernoowitz», уже стала книгою року-2019 BBC у номінації «Есеїстика». Це історії про те, як важливо відчувати і чути, це оповіді про родину та спогади. Письменник з любов’ю і трепетом описує Карпати і Західну Україну.

«Тарас Прохасько, який віддавна обіцяє нам написати роман, знову його не написав,– зазначає редактор книжки Олександр Бойченко. – Зате написав – у своєму ні з ким не сплутувальному стилі – серію шкіців чи, може, есеїв. Про що? Про одне й те саме: про майбутнє, яке було давно, і про все, що вже є, але не знати, як довго ще буде. Так, але не це тут головне. Бо головний тут – тип оповіді, в якому рефлексії стають елементами сюжету й оприявнюються не як написані постфактум, а як проговорені в момент народження. І тому ніякі це не шкіци й не есеї, а оповідання в найстрогішому значенні цього слова».

Книжка цікава ще й тим, що це продукт колаборації двох митців письменника та художниці. Текстова частина поєднується з 24-ма картинами відомої київської мисткині Олени Придувалової, які вона написала спеціально для цього видання.

Вірші Маріанни Кіяновської — це свого роду монологи жертв трагедії в Бабиному Яру або її свідків. Глибока психологія та складний зміст. До сприйняття цих творів потрібно бути готовими емоційно та інформаційно. У книзі використані ескізи Ади Рибачук і Володимира Мельниченка для проєкту пам’ятника жертвам Бабиного Яру.

Голова комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка Юрій Макаров у коментарі Суспільному пояснив щодо двох лавреатів у номінації «Література», що такий прецедент уже був минулого року.

«Ми намагаємося зробити премію такою, яка визначала б перспективні тренди. Всі цьогорічні лавреати — енергетичні та сучасні, новаторські, відповідають баченню Тараса Шевченка як брендоутворювального фактора», – сказав Юрій Макаров.

За його словами, роботи-переможці мають бути цікаві насамперед молодим українцям:

«Це своєрідний компас, як має розвиватися культура», – вважає голова комітету.

Коментарі