Розслідування

Вдосталь масла: білі плями у заплутаній історії

Журналістське розслідування про «фальсифіковане масло», яке постачали у дитячі садочки Чернівців, дослідження якости молочної продукції та у яких продуктах ТДВ «Івано-Франківський міськмолокозавод» таки виявили порушення.

Нещодавно у Чернівцях прогриміла історія з маслом, нібито у дитячі садки постачали фальсифіковану продукцію. СБУ звернулася до Чернівецької міськради, але там не відреагували й уклали договір із компанією, яка виграла у тендері на постачання цього ж таки масла. А ще «ТСН» провели проєкт «СТОП Фальсифікат»… Усе настільки заплутано в цій історії, що ми вирішили детально розібратися у ситуації та розкласти по полицях.

Ми надіслали запити в усі інстанції, задіяні у цій історії, поспілкувалися з керівником управління освіти Чернівецької міської ради та тендерним комітетом. Розплутали хронологічний перебіг подій та виявили маніпуляції ЗМІ.

Тож почнемо з передісторії та подій, які передували скандалу.

10 вересня ДП «Буковинастандартметрологія» отримала від жителя с. Нового Киселева Чернівецької області зразки кисломолочного сиру виробника ТДВ «Івано-Франківський міськмолокозавод». За даними дослідження, продукція не відповідала нормам ДСТУ. Цю інформацію ми знайшли у документах, які оприлюднив журналіст Олег Тудан на своїй сторінці у фейсбуку.

27 листопада 2019 року до ДП «Буковинастандартметрологія» звертається громадянка вже села Магали зі зразками масла «Расінка» цього ж виробника — ТДВ «Івано-Франківський міськмолокозавод». За результатами дослідження, у ньому була кишкова паличка. Про що також свідчать документи, які оприлюднив на своїй сторінці журналіст «ТСН».

Тобто до ДП «Буковинастандартметрологія» з приватними випадками звернулися мешканці Чернівецької області задля перевірки різної продукції у різний час, але одного виробника – ТДВ «Івано-Франківський міськмолокозавод».

Після приватних звернень уже СБУ спільно з Держпродспоживслужбою та «Буковинастандартметрологія», як зазначає управління у відповіді на наш запит, проводять аналіз зразків молока, кисломолочного сиру та масла з дошкільних навчальних закладів міста Чернівців.

У документі йдесять, що, за результатами лабораторних випробувань, встановлено факти невідповідности продукції вимогам ДСТУ та іншим умовам якости товару, зазначеним у договорі. Зокрема молоко пастеризоване 2,6% та сир кисломолочний 9,5% за мікробіологічними показниками (БГКП (колі-форми)), показником «кислотність титрована», «наявність немолочних жирів» не відповідає ДСТУ 2661:2010 та ДСТУ 4554:2006.

У висновку Держпродспоживслужби за 5 грудня, який оприлюднив на своїй сторінці у фейсбуку журналіст Олег Тудан, вказано, що дослідження проводили з 28 листопада по 5 грудня, а саме зразків молока, кисломолочного сиру та масла з дошкільних навчальних закладів міста Чернівців: ДНЗ №5, ДНЗ №50, ДНЗ №49 та ДНЗ №44.

І тут також у зразках молока та сиру знайшли порушення норм ДСТУ. Натомість у маслі «Селянське» відхилень не знайшли. Про це свідчить експертизний висновок Держпродспоживслужби, який оприлюднив на своїй сторінці Олег Тудан у фейсбуку.

Втім, за словами керівника управління освіти Чернівецької міськради Сергія Мартинюка, сам виробник заявляє, що зразки цього дослідження брали з порушенням:

«Постачальник заявляє, що зразки брали нефахово. Зайшли в садочок, взяли шмат масла, здали на перевірку, а міськмолокозавод поганий».

У ТДВ «Івано-Франківський міськмолокозавод» нам підтвердили, що їхніх представників під час забору продукції у період з 28 листопада по 5 грудня не було.

«На заборі 27 листопада нас дійсно не було. Ми приїхали до Чернівців 29 січня і тоді зробили новий відбір продукції», – запевняє юристка ТДВ «Івано-Франківський міськмолокозавод» Наталія Шиманська.

Держпродспоживслужба надала нам акти відбору продукції за 27 листопада 2019 року. Там вказано, що пристуніми під час забору були представники Держпродспоживслужби та її лабораторії, а також директори дошкільних закладів:

Ми вирішили з’ясувати, яким чином повинен відбуватися відбір продукції для аналізу та чи справді відсутність виробника під час забору є порушенням. Аби розібратися у цьому, спочатку уважно прочитали постанову «Про затвердження Порядку відбору зразків продукції для визначення її якісних показників та форми акта відбору зразків продукції» та наказ «Про затвердження Порядку відбору зразків та їх перевезення (пересилання) до уповноважених лабораторій для цілей державного контролю та Форми акта відбору зразків», у якому йдеться ось що:

«Відбір зразків продукції здійснює посадова особа органу державного нагляду (контролю) у присутності керівника юридичної особи, фізичної особи-підприємця або уповноваженої ними особи, які мають право заявляти клопотання щодо пов’язаних із таким відбором дій, про що вноситься запис до акта відбору зразків продукції».

У Держпродспоживслужбі нам заявили, що забір виконують згідно з постановою «Про затвердження Порядку відбору зразків продукції для визначення її якісних показників та форми акта відбору зразків продукції», яка набирає чинності одночасно із Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

«Закон України нам трактує, що відбір зразків проводиться без попередження оператора ринку або уповноваженої ним особи та в його присутності і здійснюється у порядку: планового відбору та непланового. До прикладу, виробник в Одесі, логічно, що він не може бути у Чернівцях на перевірці. Якщо наше місце забору в дитсадку, то оператор ринку – це і є дитячий садок, що надає послуги з харчування дітей», – пояснює начальник відділу державного контролю Держпродспоживслужби у Чернівецькій області Борис Тодорюк.

Виходить, що Держпродспоживслужба все-таки мала право робити відбір зразків без присутності виробника.

Тож після отримання результатів аналізів 10 грудня СБУ звертається до Чернівецької міської ради «з метою попередження й усунення можливих передумов до нанесення шкоди здоров’ю дітей».

«Ми отримали два листи: міському голові та управлінню освіти. Зміст майже той самий. У своєму зверненні Служба безпеки заявила, що вона брала три продукти на перевірку: молоко, сир і масло. До останнього претензій не було. А в молоці та сирі знайшли певну невідповідність до держстандартів. Але знову ж таки процедура забору: якими руками, яким горнятком і якою ложкою? «Івано-Франківський міськмолокозавод» нам гарно пояснив, мовляв, читайте договір: забір ви робите з нашим представником, навіть той же експедитор, який привозить продукцію», – підтверджує отримання листів від СБУ Сергій Мартинюк.

Чому ж СБУ настійно рекомендувала міській раді звернути увагу на виробника «Івано-Франківський міськмолокозавод»? Справа в тім, що управління освіти 5 грудня 2019 року проводило тендер на закупівлю масла у навчальні заклади міста.

За результатами процедури відкритих торгів, «Івано-Франківський міськмолокозавод» виграв тендер від управління освіти Чернівецької міськради на постачання продукції у дошкільні заклади впродовж 2020 року. І вже 18 грудня 2019 року ТОВ «Івано-Франківським міськмолокозаводом» та управління освіти Чернівецької міської ради підписали договір на постачання масла до дошкільних навчальних закладах у кількості 23 тонн за ціною 3 млн 088 тис. 325 гривень.

Окрім «Івано-Франківськміськмолокозавод», у тендері взяли участь ще три учасники: ТзОВ «БілРоз», ТзОВ «Радивилівмолоко» та ТОВ «Вектор-трейд-захід».

Начальниця відділу з питань державних закупівель Чернівецької міської ради Оксана Воробець у коментарі «Шпальті» каже, що тендер проводили відповідно до чинного законодавства:

«А саме Закон України «Про публічні закупівлі», згідно з яким оголошується процедура закупівлі. Існують визначені критерії, які виставляються для оцінки пропозицій: ціна, конкретний опис товару, технічні вимоги. Після цього відбувається процес подачі пропозицій від учасників, розгляд документації та, власне, підписання договору. Потім починається поставка продукції, управління освіти стежить за якістю, відповідно до поданих документів. У цій документації зазначена якість продукції, яка повинна відповідати державному стандарту, згідно з цим і обирають переможця. На етапі проведення тендеру якість продукції ми (тендерний комітет) не бачимо».

Запитуємо пані Оксану, чи може бути таке, що заявник подає правильну документацію, а його продукція може не відповідати нормам ДСТУ.

«Мабуть, таке неможливо. Постачальник не заповнює документи, а надає їх: сертифікати якости, аналізи лабораторних досліджень, санітарно-епідеміологічні експертизи, дозвіл на правильне транспортування. Це серйозна документація, яку видають компетентні служби», – пояснює Оксана Воробець.

Попри «серйозну» документацію, суть тендеру полягає у найвигіднішій пропозиції – переможець той, хто ставить найменшу ціну.

Паралельно з проведенням тендеру та перевірок у Чернівцях перше повідомлення про фальсифікат масла з’явився у сюжеті «ТСН» 15 грудня 2019. Тоді журналісти проводили спільну операцію з активістами та за підтримки уряду «СТОП Фальсифікат». У рамках проєкту вони відібрали зразки солодковершкового масла у торгових мережах у чотирьох регіонах України: Сумах, Черкасах, Новій Одесі (Миколаївська область) та Калуші (Івано-Франківська область).

Усього було 77 зразків масла (231 пачка). Із загальної кількости на дослідження відправили по 77 пачок продукту до двох лабораторій: Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Київській області та державного підприємства «Укрметртестстандарт». Ще 77 пачок залишилися в експертів як контрольний чи арбітражний зразок.

Отримані результати експертизи оприлюднили 19 січня 2020 року у програмі «ТСН Тиждень», за якими встановлено, що 16 відібраних зразків масла – фальсифікат (Суми – 3 зразки; м. Нова Одеса – 2; Черкаси – 3; м. Калуш – 8). Загальна кількість виробників, назви яких зазначені на маркуванні фальсифікованого масла, – 7, із яких 3 виробники реалізували свою продукцію в одному регіоні, ще 2 реалізують фальсифіковану продукцію у більше, ніж одному регіоні.

Серед компаній, які постачали фальсифікат в українські торгові мережі, був і «Івано-Франківський міськмолокозавод». Після проведеної кампанії «СТОП Фальсифікат» у «ТСН» 23 січня 2020 виходить черговий сюжет про масло, але вже з Чернівців. Тоді ж журналісти і з’ясовують, що підприємство «Івано-Франківський міськмолокозавод» виграло тендер на постачання масла у дитячі садки Чернівців.

«”ТСН” робить великий медіапроєкт «Стоп фальсифікат», у якому фігурує «Івано-Франківський міськмолокозавод» із порушенням. Це стало підставою для одного чернівецького ЗМІ розповсюджувати інформацію, що управління освіти труїть дітей», – коментує Сергій Мартинюк.

Лише 29 січня 2020 року до Чернівців прибули представники ТДВ «Івано-Франківський міськмолокозавод». Уже тоді разом із управлінням освіти та Держпродспоживслужбою провели забір у трьох випадкових навчальних закладах: ДНЗ №15, ДНЗ №36 та ДНЗ №50. В експертизі вершкового масла «Селянське» за 4 лютого зазначено, що вся продукція відповідає нормам державних стандартів.

«Я запросив на 29 січня до нас представників виробника, приїхали юрист та технолог зі всіма сертифікатами й документацією. Я не вигороджую постачальника. Якщо там дійсно неякісна продукція, то я першим буду просити розірвати договір. Але знову ж таки, якщо там знайшли фальсифікат, то завод треба закривати. На підприємстві виготовляють різну продукцію. Наразі, за останніми дослідженнями, я бачу, що все нормально», – говорить Сергій Мартинюк.

Та й після звернення СБУ Чернівецька міська рада не розірвала договір із ТДВ «Івано-Франківський міськмолокозавод» на постачання масла «Селянське» у навчальні заклади міста. Адже, як ми вже з’ясували, саме у цьому продукті порушень не знайшли.

«Юридичних підстав не підписати договір на 2020 рік я не мав. Законних підстав чи звинувачень на адресу заводу ми також не маємо. Договір підписаний. Поставки продовжуються. Ми підготували листи до відповідних служб із проханням проведення позачергових та постійних рейдів. Також іще один окремий лист надіслали до Держпродспоживслужби з вимогою термінової перевірки молочної, м’ясної та хлібобулочної продукцій, які закуповуємо, на предмет відповідности до стандартів», – повідомив Сергій Мартинюк.

Про те, що договір не розірвали з постачальником, підтвердили й у відповіді на наш запит ТДВ «Івано-Франківський міськмолокозавод»:

Натомість 27 грудня 2019 року управління освіти ЧМР надіслало відповідь до СБУ, у якій мова йде про претензію на постачальника у розмірі 13 539, 08 грн, що становить 20% від загальної суми поставленої неякісної продукції. Втім, ідеться про ту, яку «Івано-Франківський міськмолокозавод» постачав у 2019 році: молоко та сир, у якому й виявили порушення.

Виходить, що у продукції ТДВ «Івано-Франківський міськмолокозавод» відхилення таки були: у молоці, кисломолочному сирі та маслі «Расінка». Оскільки порушення знайшли у продукції, яку постачали у дошкільні заклади ще у 2019 році, то і претензію висунули відповідно за молоко та кисломолочний сир. А от договір управління освіти на постачання масла «Селянське» не розірвало, адже у ньому порушень не виявили.

Фото Володимира Гуцула та Іванни Шевчук

Коментарі