Новини

Фінансування ЧНУ збільшили майже на 23 мільйони гривень. На що підуть кошти

Завдяки яким критеріям університет отримав додаткові кошти та на що їх витрачатимуть.

З 2020 року МОН розподіляє державне фінансування між університетами за формулою, де виші з кращими результатами діяльности отримують більше фінансування. Це один з аспектів реформи фінансування та управління закладами вищої освіти, концепцію якої Міністерство презентувало в грудні 2019 року.

За цією формулою Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича отримав на 22,7 мільйонів гривень більше держфінансування, ніж торік.

У коментарі «Шпальті» ректор ЧНУ Роман Петришин розповів про деталі фінансування ЗВО:

«Університет є бюджетною установою, яку фінансує Міністерство освіти, окрім цього, кошти надходять від оплати студентами навчання. Цього року МОН запропонувало низку нових параметрів, за якими відбуватиметься фінансування у 2020-му році. Так, завдяки міжнародній та науковій діяльности університету, а також через його масштаби ми отримали додаткове фінансування, яке більше на 22,7 мільйонів гривень, ніж торік». 

Також ректор наголосив, що серед 148 ЗВО Чернівецький посів 11-те місце за сумою виділених коштів.

«Частину цих грошей ми виділили на надбавки до зарплат викладачів. Решту будемо реалізувати впродовж навчального року на необхідні для організації навчального процесу речі», — каже Роман Петришин.

Як раніше повідомлала «Шпальта», фінансування за формулою МОН отримали 136 закладів вищої освіти та 12 їхніх філій, які мають власні кошториси. Завдяки такому розрахунку цього року 17 університетів отримали збільшення фінансування на понад 15 мільйонів гривень. Загалом 94 заклади отримали 100-120% від бюджету 2019 року, а 54 – 95-99%.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки у 2020 році зробило розрахунок обсягу фінансування ЗВО за конкретними показниками, серед яких:

  • масштаб університету
  • контингент
  • регіональний коефіцієнт
  • позиції у міжнародних рейтингах
  • обсяг коштів на дослідження, які університет залучає від бізнесу чи з міжнародних грантів.

З 2021 року до цих показників додадуть працевлаштування випускників, які МОН буде відстежувати через онлайн-систему.

Показники, за якими МОН робить розрахунок розподілу фінансування, дають університетам чітке розуміння, за якою траєкторією їм потрібно рухатися, щоб покращувати свої позиції.

Коментарі