Новини

2020 року ЧНУ отримає більше коштів із державного бюджету

Фінансування Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича цьогоріч збільшать на 22,7 мільйони гривень.

Міністерство освіти і науки опублікувало розподіл коштів із державного бюджету між закладами вищої освіти. Всього на університети у 2020 році МОН витратить 16,26 млрд гривень.

«Ми зробили важливий крок до прозорості та відкритості фінансів. Вперше Міністерство освіти і науки опублікувало дані про розподіл державних коштів між закладами вищої освіти та чіткими критеріями цього розподілу. Кожен університет отримав фінансування залежно від результатів своєї роботи та стимул розвиватися динамічніше», – зазначила міністерка освіти і науки Ганна Новосад.

З 2020 року заклади вищої освіти будуть фінансувати за формулою, де університети з кращими результатами діяльности отримують більше коштів проти бюджету минулого року. Відповідне рішення 24 грудня 2019 року схвалив Уряд.

Розрахунок фінансування у 2020 році робився за конкретними показниками, серед яких: масштаб університету, контингент, регіональний коефіцієнт, позиції у міжнародних рейтингах та обсяг коштів на дослідження, які університет залучає від бізнесу чи з міжнародних грантів.

Завдяки розрахунку фінансування за формулою у 2020 році 17 університетів отримали збільшення фінансування на понад 15 мільйонів гривень.

З-поміж них і Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, фінансування якого збільшать на 22,7 мільйони гривень у 2020 році.

«Нова система фінансування вищої освіти стимулює університети розвиватися та відповідати на запити ринку праці. Отримавши збільшене фінансування вже цього року, вони можуть вкласти ці гроші в підвищення якості. Наприклад, збільшити заробітну плату сильним викладачам. Це підвищить їхню мотивацію та покращить якість освіти у виші», – зауважив заступник міністерки освіти і науки Єгор Стадний.

 

 

Коментарі