Новини

Чому у Чернівцях досі не демонтували гірку для сноутюбів

Через проблеми з пошуком підрядника досі невідомо, коли Соборну площу звільнять від гірки для сноутюбів.

Зимові свята вже давно позаду, а на Соборній площі і досі стоїть кістяк раніше популярного новорічного атракціону — гірки для сноутюбів. 

Раніше ми писали, що начальниця управління культури Чернівецької міської ради Юлія Сафтенко зазначала, що різдвяне містечко та зимову гірку мали демонтувати ще 21 січня, однак тоді виникли проблеми з пошуком підрядника, який би виконав ці роботи.

«Управління культури не має законного права укладати договори на монтаж та демонтаж. На монтаж ми подаємо на Prozorro у 2019 році. Закінчився фінансовий рік, і ми подаємо на казначейство все наше фінансування, а воно своєю чергою погоджує його. Щойно у 2020-му році казначейство погодило фінансування, ми подали тендер на Prozorro 18 січня. Втім, він не відбувся, бо у нашого «традиційного» підрядника, який завжди брав у цьому участь, вийшла з ладу техніка. Зараз вона на ремонті. На жаль, він уже підготував кошторис, був готовий подаватися на Prozorro», — каже Юлія Сафтенко.

За її словами, управління культури вже подало на Prozorro другий тендер, однак підрядники поки відмовляються укладати договір на демонтаж.

«30 січня ми оголосили другий тендер. Якщо і на нього ніхто не подасть заявку, то вже втретє у нас є законне право укласти договір без додаткових процедур безпосередньо з підприємцем», — зазначає Юлія Сафтенко.

Основна причина того, чому підприємці відмовляються братися за демонтаж, розповідає чиновниця, — це недостатня кількість грошей на виконання робіт:

«Чому не подаються інші підрядники? Тому що маленька сума. Люди, які мають техніку і виконують такі роботи, зазвичай хочуть більше грошей. Тому управління культури стало заручником ситуації, нашої вини у цьому немає. До суботи ми знатимемо результати».

Нагадаємо, що цьогоріч сноутюбінгове покриття коштувало Чернівцям 383 440 гривень.

Наразі не відомо, коли гірку нарешті демонтують. Результати конкурсу будуть найраніше у суботу, а до того часу управління культури вже шукає підрядників, з якими можна укласти договір про демонтаж.

«Я не можу спрогнозувати, коли гірку розберуть. Проте моя бухгалтерія отримала від мене вказівку телефонувати потенційним приватникам, які могли би виконати цю роботу. Однак усі вони відмовляються, нарікаючи на маленьку суму», — розповідає Юлія Сафтенко.

Начальниця управління культури переконує, що від себе зробила все можливе, аби конструкція не становила небезпеки для чернівчан. Також домовилася з патрульною поліцією, аби ті патрулювали гірку та не допустили травмування жителів міста.

«Ми дуже тісно співпрацюємо з поліцією Чернівців. Минулого тижня після того, як перший тендер не відбувся, я зустрілася з начальником сектору зв’язків із громадськістю УПП у Чернівецькій області Ігорем Пастухом. Ми домовилися про те, що поліція стежитиме за тим, аби чернівчани не чіпали гірку та не залазили на неї. Правоохоронці натягнули стрічку. І зараз патруль постійно стежить за тим, аби там не виникло якоїсь небезпеки. Співпраця з поліцією була моєю ініціативою, про це не говорять інструкції», пояснює очільниця управління культури.

Матеріал та фото Ігоря Волощука

 

Коментарі