Новини

Україна та ЄС спільно заявили, що необхідно націоналізувати ПриватБанк

Україні також нададуть другий транш допомоги на 500 мільйонів євро. Його виплата залежить від виконання Україною вимог Міжнародного валютного фонду, серед яких — не дати колишнім власникам повернути ПриватБанк.

Фото Adeolu Eletu, unsplash.com

За результатами 6-ого засідання Ради асоціації між Україною та Європейським Союзом сторони зробили спільну заяву щодо незворотности реформ у банківському секторі України. Зокрема наголосили на необхідності націоналізації ПриватБанку.

Відповідна заява з’явилася на офіційній сторінці Міністерства фінансів України.

У заяві йдеться також про необхідність повернення коштів, виведених із ПриватБанку напередодні його націоналізації:

«Сторони погодилися з важливістю незворотності реформ у банківському секторі, зокрема у зв’язку з націоналізацією ПриватБанку, зробивши особливий наголос на здійсненні правосуддя стосовно осіб, відповідальних за широкомасштабне шахрайство в ПриватБанку, та поверненні активів». 

Окрім цього, ЄС погодився на виплату другого траншу допомоги на 500 мільйонів євро. За їхніми словами, виплата цих коштів залежить від виконання Україною вимог Міжнародного валютного фонду. Серед вимог МВФ є ухвалення парламентом закону, який перекриє можливість колишнім власникам повернути ПриватБанк.

9 грудня Шостий апеляційний адміністративний суд переніс розгляд апеляції про законність націоналізації ПриватБанку на 2020 рік, повідомляє Громадське.

Рішення ухвалять після рішення Верховного Суду за позовом родини Суркісів. Розгляд цієї справи перенесли на 31 січня 2020 року. Ті вимагають визнати недійсною операцію з обміну їхніх вкладів на акції ПриватБанку, який відбувся в межах націоналізації.

Крім цього, банк ініціював нове судове провадження проти своїх колишніх власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. Установа підозрює їх у виведенні 5,5 мільярдів доларів вкладників банку перед націоналізацією.

«В Ізраїлі ПриватБанк вимагатиме стягнути з Коломойського та Боголюбова 600 мільйонів доларів», – ідеться у повідомленні пресслужби банку.

Нагадаємо, у грудні 2016 року український уряд ухвалив рішення націоналізувати ПриватБанк. У грудні 2017 року націоналізований банк подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського, Боголюбова, а також низки компаній, які ймовірно підконтрольні їм. 

За словами Коломойського, він був змушений сам запропонувати націоналізацію ПриватБанку через «способи штучного зниження капіталізації банку» з боку НБУ, повідомляє ТСН.

Тодішня голова НБУ Валерія Гонтарева під час офіційного оголошення про свою відставку повідомила, що ексвласники ПриватБанку вивели 16 млрд гривень уночі напередодні націоналізації.

Також із розслідування програми «Схеми» стало відомо, що ПриватБанк перед націоналізацією вивів 110 мільярдів гривень через фіктивні компанії.

Коментарі