Новини

Головою Держкіно за результатами конкурсу стала Марина Кудерчук. Що думають про призначення буковинські кіномитці

Чого чекати від нової керівниці, кого обійшла у конкурсі Кудерчук та чого чекають від неї буковинські кіномитці.

Фото Марини Кудерчук з соцмереж

Кабінет міністрів України вирішив призначити на посаду голови Державного агентства України з питань кіно Марину Кудерчук.

Про це міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський повідомив у Тelegram, інформує Українська правда.

2004 року новообрана керівниця закінчила Приватний вищий навчальний заклад «Бердянський інститут підприємництва» та отримала диплом за спеціальністю «Економіка підприємства».

З 2003 по 2012 рік працювала у структурах Державної податкової інспекції, Державної податкової адміністрації і Державної податкової служби Запоріжжя і Запорізької області.

Впродовж трьох років Кудерчук працювала в адміністрації кіноконцертного залу імені Довженка в Запоріжжі, а у 2019 році стала заступницею голови Запорізької ОДА.

В інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» пані Марина заявила, що у неї немає ніяких кураторів серед можновладців та політиків. За її словами, ті, хто говорить про відсутність у неї будь-якого досвіду у сфері кіно, не володіють інформацією.

«Будучи на посаді керівниці Запорізького кінотеатру імені Олександра Довженка, я і моя команда проводили досить багато прем’єр українських фільмів і запрошували кінематографістів. До речі, нашій команді вдалося за короткий період часу вивести цей кінотеатр із розрухи і зробити одним із найуспішніших у Запоріжжі. Там ми проводили декілька фестивалів українського кіно, в залах були аншлаги, ми організовували кіношколу, проводили кіноконкурси для молоді. Таким чином, дуже прошу скептиків судити про мене і мою роботу за результатами, які, сподіваюся, вже побачать найближчим часом», – вказала нова керівниця Держкіно.

Журналісти «Шпальти» поспілкувалися з головою буковинської кінокомісії Владиславом Севрюковим, щоб дізнатися, чого чекати від Марини Кудерчук.

«Хоча я багато читав про це призначення, я не знаю цієї жінки. Звісно, з одного боку, дуже дивно, що ця людина не зі сфери кіно. З іншого, прочитав, що вона — фахова менеджерка, принаймні, в багатьох організаційних питаннях. Тому поки що важко сказати, чи добре це призначення, чи ні. Це можна буде зрозуміти пізніше, коли будуть перші кроки, справи та дії», — зазначає Владислав Севрюков.

Голова буковинської комісії здивований результатом конкурсу, адже, як він зазначив, серед конкурсантів були більш відомі та фаховіші претенденти. Нагадаємо, що у фінал вийшли п’ять претендентів: Сергій Зленко, Ольга Бесхмельніцина, Станіслав Куценко, Марина Кудерчук та Сергій Слєпак.

«Серед конкурсантів були кандидатури публічні, відоміші, наприклад, керівниця Одеського кінофестивалю Юлія Сінькевич. Проте перемогла Кудерчук. Вона керувала великим кіномистецьким центром у Запоріжжі. Можливо, цей досвід вплинув на результат», — каже Севрюков.

Також голова буковинської кінокомісії не може спрогнозувати і політику нової очільниці Держкіно та не знає, чого від неї очікувати:

«Якщо раніше політика попередніх керівників була повністю зрозумілою, то тут залишається лише чекати. Ми чекаємо на взаєморозуміння вже три місяці. Можливо, з приходом Марини Кудерчук щось зміниться».

Коментарі