Новини

Держпродспоживслужба перевірить продукцію харчування у всіх навчальних закладах Чернівців

Олексій Каспрук та Сергій Мартинюк пояснили ситуацію з постачанням неякісного масла у дитячі садочки міста.

Фото i0.wp.com

Раніше повідомлялося про те, що 10 та 11 грудня Служба безпеки України в Чернівецькій області надіслала листа Олексієві Каспруку та Сергію Мартинюку щодо результатів аналізів постачальної продукції у 53 дошкільні навчальні заклади. За результатом проведенних експертиз, продукція не відповідає ДСТУ. Незважаючи на попередження від СБУ, управління освіти (в особі директора) підписує через тиждень після листа договір із цим постачальником на 2020 рік.

Під час брифінгу 27 січня чернівецький міський голова Олексій Каспрук пояснив, що лист від СБУ надійшов уже після оголошення переможця тендеру, якого визначили 5 грудня. До нього було додано результати експертиз.

«Якщо говорити про постачальника масла у садочки, то під час отримання цього ж таки масла протиражна комісія має визначати якість продукції, і тільки на підставі аналітичних показників: неправильний колір, смак, констинтенція. Визначити, чи є у продуктах кишкова паличка, неможливо. Це може зробити лише уповноважений орган – Держпродспоживслужба. У нашому випадку, якщо це резонанса справа, то відповідні органи повинні були зупинити виробництво неякісної продукції», – заявив мер Чернівців.

Як зазначив Олексій Каспрук, виробник масла заперечує свою вину і переконує, що це не його продукція, яка була відібрана з порушенням. Водночас міський голова звернувся до Держпродспоживслужби, аби вони розпочали дослідження продукції, яку постачають у навчальні заклади.

«Якщо є порушення – звісно, вжити відповідні заходи: припинення роботи», – повідомив Олексій Каспрук.

На запитання, чому міськрада не провела дослідження раніше, Олексій Каспрук відповів, що, коли привезли масло до навчальних закладів, скарг не було:

«Будь-які більш глибинні дослідження повинен робити відповідний орган. Із постачальником робота вже розпочалася. За тими показниками, де знайшли кишкову паличку, виставили претензію. Він написав два листи, в яких заперечує звинувачення, тому що було порушення під час забору продукції».

За словами Сергія Мартинюка, управління освіти Чернівецької міської ради два рази на тиждень проводить власний моніторинг, досліджує «на око» ті параметри, які можна перевірити на якість продукції.

«На паперах усе відповідає дійсності. Інженер-технолог із головним спеціалістом перевіряють продукти на харчоблоках. Держпродспоживслужба також перевіряє наші заклади щомісяця по декілька разів. Ніяких відхилень не виявили», – пояснює Сергій Мартинюк.

Постачальника масла обирав на конкурсі тендерний комітет. Івано-Франківський міськомолокозавод подав найдешевшу заявку на участь у тендері та виконав усі технічні умови, пояснює Сергій Мартинюк:

«Юридичних підстав не підписати договір на 2020 рік я не мав. Законних підстав чи звинувачень на адресу заводу ми також не маємо. Договір підписано. Поставки продовжуються. Ми підготували листи до відповідних служб із проханням проведення позачергових та постійних рейдів. Також іще один окремий лист надіслали до Держпродспоживслужби з вимогою термінової перевірки молочної, м’ясної та хлібобулочної продукцій, які закуповуємо, на предмет відповідності до стандартів».

Держспоживслужба повинна виконати забір продукції в усіх навчальних закладах та перевірити її у спеціальній лабораторії, повідомив керівник управління освіти:

«Не тільки у садочках, а й у школах. Там ситуація інша: послуги харчування надають приватні структури. Але яким маслом, яким м’ясом? Ми бачимо, чесно кажучи, це тільки на папері. Ми бачимо, що все вищого ґатунку. Ми знову звернулися до Держпродспоживслужби, щоб перевірити, чим годує приватний підприємець наявний перелік шкіл, на які я маю скарги від батьків».

Нагадаємо, Сергій Мартинюк приступив до виконання службових обов’язків начальника управління освіти Чернівецької міської 14 червня 2019 року після того, як його звільнили з посади за «неналежне виконання посадових обов’язків».

 

Матеріал та фото Вадима Германа

Коментарі