Новини

На Буковині встановили рекорд України з кількості людей у маланкових костюмах

Рекорд зафіксували у Вашківцях під час маланкового дійства.

Фото shpalta.media

14 січня під час маланкового дійства у Вашківцях встановили рекорд України — зафіксували найбільшу кількість людей, переодягнених у маланкові костюми. Зокрема було 468 маланкарів. Вашківецьку громаду нагородили дипломом Книги рекордів України. Про це повідомили на офіційній сторінці Книги рекордів України у фейсбуку.

«Світ українських традицій нескінченно багатий. Століттями складалася гармонійна система обрядів та вірувань, які на сучасному історичному етапі знову набувають популярности. Народ існує, поки існує його мова, звичаї та традиції – те особливе, що вирізняє його серед інших народів. Збереження народних традицій – запорука гідного майбутнього», — зазначає експерткиня Книги рекордів України Юлія Бичай.

10 років поспіль у Вашківцях проходить дійство «Вашківецька Переберія». Усі охочі традиційно переодягаються у різні маланкові персонажі, ходять від хати до хати, прославляючи Василя та Меланію, відганяють злих духів від осель.

Нагадаємо, 12 січня, у Чернівцях відбувся VIII етнічно-фольклорний фестиваль маланок, де зібралося більше 30 колективів з усієї Чернівецької та сусідніх областей. Також на фестивалі гостював і колектив зі Словенії.

Коментарі