Новини

Гігантські скульптури, закордонні колективи та 30-кілограмові костюми. Чернівецький Маланка-фест 2020 у фото

На вже традиційний фестиваль з’їхалося понад 30 колективів із Чернівецької та сусідніх областей, а також зі Словенії.

12 січня у Чернівцях відбувся VIII етнічно-фольклорний фестиваль маланок. На традиційні веселощі напередодні свята Василя зібралося більше 30 колективів з усієї Чернівецької, а також сусідніх областей. Розважали чернівчан та гостей міста і колектив зі Словенії.

Зранку на площі Філармонії розпочалося урочисте відкриття фестивалю, саме звідти всі колективи вирушили колоною центром міста. Маланкарі затримувалися біля кінотетару «Чернівці» та на Театральній площі, аби презентувати всім глядачам заздалегідь підготовлені сценки, пісні й танці. Окрім традиційних ведмедів, козаків, чортів чи Бабусь-Ягусь, маланкарі презентували й новаторські образи: тут були й автобуси з дискотекою 90-х, і персонажі мультфільмів. Після урочистої ходи містом на площі Філармонії організували концерт колективів, які представляли традиційну Маланку. Саме там для чернівчан та гостей міста і розгорнули ятки з їжею, хенд-мейд продукцією та розвагами для дітей.

Нагадаємо, минулого року традиційний фестиваль скасували через брак коштів, а для колективів організували сценічні майданчики у музеї просто неба. Цьогоріч же після річної перерви фестиваль Маланок повернулося у звичне русло, розповідає організаторка фесту Оксана Лелюк.

«Цього року маємо змогу бачити і традиційну Маланку, і переберію, так було і минулими роками. Але цьогоріч такі цікаві образи на фестивалі: і величезний орел, і слон, і інші – все абсолютно унікальне і красиве. Туристам зараз це дуже подобається. Цього року також маємо представників Словенії, і це дуже тішить. Приємно, що нині фестиваль набирає міжнародних обертів, раніше в нас були представники і з Румунії, і з Молдови, але йдемо далі – запрошуємо інші країни. Цьогоріч у нас шість призових місць, найкращих маланкарів визначаємо за допомогою онлайн-голосування. Також наше журі оцінює колективи з традиційними костюмами. Мені здається, нам усе ж таки вдалося зробити не лише свято, пов’язане з культурою, а й створити відповідну атмосферу: тут розваги для дітей, польова кухня, майстер-клас зі створення масок – все для чернівчан», – розповіла Оксана Лелюк.

Після всіх виступів на площі Філармонії оголосили переможців фесту у 2020 році. У номінації «Традиційна Маланка» третє місце посів маланковий гурт села Бузовиці Кельменецького району. Друге місце — у фольклорно-етнографічного гурту «Суховерхівська Маланка». Лідерами номінації стали маланкарі села Горбової, що на Герцаївщині.

Також трійку перможців визначали і чернівчани та гості міста шляхом онлайн-голосування. Згідно з результатами, третє місце зайняв колектив «Гігантська Нутрія» (Горбова Герцаївського району). Друге місце отримали маланкарі  колективу «Персидський Слон» (Чагор, Глибоцький район). Перше місце здобув колектив «Білий ведмідь і Брусницькі Ескімоси» (Брусниця Кіцманського району). За три призові місця переможці отримали винагороду у розмірі 20, 30 та 50 тисяч гривень відповідно.

Повний фотозвіт Ірини Болести шукайте тут.

Анна Колісник

 

 

 

Коментарі