Новини

Уряд затвердив порядок електронного обліку деревини

Прем’єр-міністр провів нараду з керівниками ОДА щодо боротьби з тіньовими ринками. 

Фото Jon Butterworth для Unsplash.com

Нагадаємо, Уряд дав доручення органам контролю вирішити проблему з нелегальними автозаправними станціями, а також припинити функціонування всіх гральних закладів в Україні.

«Тіньові схеми — це кошти, вкрадені у кожного українця. 2020-й стане роком детінізації української економіки. Ми вже почали з нелегальних АЗС, грального бізнесу. Додаємо у фокус облік деревини», — заявив Олексій Гончарук.

У грудні Кабмін ухвалив постанову «Про затвердження Порядку проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених і контролю за неперевищенням обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених», що передбачає обв’язковий електронний облік деревини.

«Сьогодні до системи електронного обліку залучені всі державні лісогосподарські підприємства, які належать до сфери управління Держлісагентства та Міноборони України. Проте зі 187 постійних лісокористувачів комунальної власности до системи електронного обліку підключені лише 69. Це неприпустимо. Відсутність електронного обліку лісу дає можливість легалізувати незаконно заготовлену деревину через фальсифікацію документів про походження», — наголосив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Тепер Держлісагентство та інші лісокористувачі повинні оприлюднювати інформацію щодо руху справ про лісопорушення на своїх офіційних вебсайтах. А контроль під час перевезення необроблених лісоматеріалів посилиться, йдеться у повідомленні.

Варто зазначити, що близько 12% лісового фонду України належать органам місцевого самоврядування. При цьому 7,5% лісового фонду не закріплені за постійними лісокористувачами, тому ніхто не здійснює жодного обліку цієї деревини і не охороняє.

Коментарі