Новини

Близько 200 лотерей та гральних закладів закрились у Чернівцях

Журналісти «Шпальти» перевірили, чи дотримуються чернівецькі гральні заклади нової Постанови Кабміну про припинення грального бізнесу.

Сьогодні, 20 грудня, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков дав доручення Національній поліції припинити функціонування всіх гральних закладів в Україні до 16 години цього ж дня, повідомляють на сайті МВС.

«Постанова Кабміну нам диктує, що всі гральні клуби, лотереї та гральні заклади повинні бути зачиненими. Вимагаю від Нацполіції до 16 години 20 грудня відповідно до постанови КМУ припинити функціонування гральних закладів», – сказав Аресен Аваков під час селекторної наради.

У коментарі «Шпальті» прессекретарка ГУНП у Чернівецькій області Тетяна Андрійчук розповіла, що у Чернівцях є близько 200 гральних закладів, де займаються гральним бізнесом.

«Уночі поліція закривала ті заклади, які функціонували нелегально: це казино, гральні зали, але не лотереї. А сьогодні, коли з’явилося розпорядження Кабміну про протидію гральному бізнесу, закрилися усі інші подібні заклади», – розповіла вона.

Ми вирішили перевірити, чи дотрималися чернівецькі гральні заклади та лотереї наказу Міністерства внутрішніх справ.

Пакувати речі працівники гральних залів почали ще о 13:00. Тоді в одного із закладів на Університетській похапцем вантажили у припарковану машину зібране технічне обладнання, яке можна було винести у руках. За декілька хвилин усю негабаритну техніку помістили в автівку, яка поїхала у невідомому напрямку.

Усередині приміщення було темно і порожньо: ні відвідувачів, ні персоналу. Вимкнені гральні автомати стягнули в центр кімнати. На наші вигуки вийшов невідомий чоловік. Не представившись, він сказав, що заклад не працює, а говорити з нами відмовився. Мовляв, начальства немає. Ми вирішили повернутися згодом, а поки пішли перевіряти інші гральні зали.

Хоча до 16:00 було ще більше двох годин, у кожному закладі, куди б ми не пішли, були мертва тиша та зачинені двері. В один із таких ми намагалися зайти не через центральний вхід, а з дворика, як це роблять місцеві азартні гравці, та навіть там не було нікого.

Зачинено було також у гральних закладах на вулиці Поштовій, на Героїв Майдану та на Головній.

О 16:00 ми повернулися на вулицю Університетську і спробували поспілкуватися з кимось із адміністрації єдиного закладу, де було відчинено.

Там працювали троє чоловіків. Вони поспіхом збирали останні шнури та вимикали їх з розеток. Ми запитали, чи може з нами хтось поговорити та розповісти про ситуацію, що склалася. Проте робітники навідріз відмовилися говорити. Ми навіть не встигли пояснити, що журналісти, як двоє з присутніх розчинилися у натовпі з клубком дротів. А той, що залишився, швидко зачинив двері і втік на інший бік вулиці. Тож жодної відповіді ми так і не отримали.

Як з’ясувалося, більшість гральних закладів закрилися самостійно. А от Нацполіція посприяла закриттю лише одного такого закладу в Чернівцях.

«Зараз оперативно створюються спеціальні мобільні групи, які відпрацьовують та перевіряють територію міста та області. Відпрацювання ще триває. Якщо хтось із громадян побачить, що такий заклад працює, нехай звертається за номером «102» і поліція обов’язково відреагує. Поки що поліція виявила та закрила один заклад, а всі решта закрилися до прибуття поліції»,повідомила Тетяна Андрійчук.

За повідомленням Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України, станом на 15:00 працівники поліції вже відпрацювали понад 500 гральних закладів у всіх регіонах України.

 

Ігор Волощук

Фото Володимира Гуцула

Коментарі