Новини

Як на Буковині працює єдина приватна амбулаторія

У Мамаївській ОТГ жителі створили приватну амбулаторію «Мак-Медик».

У жовтні приватний заклад з надання первинної допомоги ТОВ «Мак-Медик» Мамаївської ОТГ увійшов у трійку закладів за розміром виплат від НСЗУ (за даними Національної служби здоров’я України). Рейтинг створили на основі даних за дев’ять місяців цього року. Виплати від НСЗУ склали 3,9 млн гривень. Зокрема станом на жовтень із цим товариством підписали угоди 9736 людей (84% від кількості населення).

Як підприємству вдалося вийти на загальноукраїнський рівень, чому жителі ОТГ так активно укладають договори з сімейними лікарями у селі та яка відмінність приватного закладу від комунального, дізнавалися журналісти «Шпальти» в амбулаторії «Мак-Медик».

 

Послуги тут мають бути вдвічі кращими, ніж у Чернівцях

Амбулаторія «Мак-Медик» Мамаївської ОТГ – двоповерхова будівля, розташована у старому приміщенні Кіцманського центру первинно медико-санітарної допомоги. Окрім вказівника з білим хрестиком, інших позначок немає. Тому важко здогадатися, що тут — заклад із надання первинки.

Нас зустрічає керівниця ТОВ «Мак-Медик» Леся Гаврилюк. У коридорі нелюдно.

«Сьогодні у нас відносно спокійний день, завтра очікуємо більше пацієнтів, прийдуть отримувати щеплення. Наші медсестри телефонують людям, запрошують прийти вакцинуватися проти дифтерії. Це безкоштовно», — каже Леся Гаврилюк.

Керівниця підприємства проводить екскурсію амбулаторією. Заходимо у палату денного перебування. Наразі тут є четверо пацієнтів, їм саме ставлять систему.

«Але ми і не скасували практику виходу лікаря до пацієнта додому. Адже в громаді є лежачі, які не можуть прийти до амбулаторії», — зазначає Леся Гаврилюк.

– Як вам тут? – запитую у жінок, які лежать на акуратних нових ліжках.

Ліжка гарні, подобається. Раніше їздила у лікарню до Кіцманя. Тепер простіше, бо не треба їхати у районний центр, — каже одна із жінок.

Добре. Ми задоволені ставленням лікарів, — відповідає інша пацієнтка.

Оглядаємо кабінет щеплень.

«Кабінет оснащений усім необхідним. Частину обладнання закупили, частину орендували (яке отримали на баланс від ОТГ). Раніше тут працювала сільська амбулаторія загальної практики сімейної медицини. До речі, крім усього необхідного, придбали телевізор для денного стаціонару та інші базові речі для комфорту наших пацієнтів. Ми боремося за них. Бо поруч Чернівці, і є велика ймовірність відтоку пацієнтів до міста. Аби привабити клієнта, послуги тут мають бути вдвічі кращими, ніж у Чернівцях», — каже Леся Гаврилюк.

За її словами, підприємство уклало угоду з Національною службою здоров’я, яка передбачає надання всіх головних послуг, які мають надавати сімейні лікарі. Однак їх (послуг, – авт.) насправді набагато більше.

«Бо кожен пацієнт у лікаря — це не просто клієнт, а здорова громада. Практика показує, що людина йде до лікаря, коли є загострення, щось болить. Хочемо змінити свідомість нашої громади, аби і молоде покоління, і старше приходили до лікаря за консультацією, щоб запобігти хворобі, а не лікувати. Тоді і суспільство буде здоровішим», — зазначає Леся Гаврилюк.

До речі, в амбулаторії Мамаївської ОТГ працює сім сімейних лікарів, і з них шість — із вищою категорією. У кожного з них є по 1-2 медсестрі. Ще одна лікарка нещодавно вийшла з декретної відпустки і теж проходить підтвердження кваліфікації на вищу категорію.

У цій амбулаторії дбають не лише про комфорт дорослих пацієнтів. Для дітей тут виготовили інформаційні стенди.

«Інформуємо дітей, що робити у випадку пожежі, яка небезпека від укусу змії тощо», — каже Леся Гаврилюк.

У коридорі амбулаторії стає людніше. Під кабінетом сімейного лікаря очікують на прийом дві мами з маленькими дітками.

Запитую їх, чи стало інакше після запровадження реформи та зміни власності підприємства.

Все добре, великих черг немає, стало навіть краще.

– А чим?

– Якість обслуговування. Ми знаємо, до кого йти. Лікарі до нас ставляться з повагою.

До амбулаторії заводять ледь притомну жінку…

Директорка підприємства одразу проводить її у кабінет сімейної лікарки і викликає швидку допомогу. Оглянути пацієнтку сходяться всі вільні медики. За декілька хвилин примчала «швидка» та забрала жінку з собою (віднедавна у Мамаївській ОТГ працює Центр безпеки (тут є «швидка», пожежна та рятувальна служби).

«Ми надаємо первинну допомогу, а лікарі «швидкої» — невідкладну. У них є повний перелік препаратів, на декотрі з них у нас навіть немає ліцензії», — каже Леся Гаврилюк.

 

Гроші залишаються у громаді

Приватне підприємство «Мак-Медик» Мамаївської ОТГ заснували 29 листопада минулого року. Отримали ліцензію та з 1 січня 2019-го почали працювати з повним складом лікарів. Наразі у Мамаївській ОТГ працює два пости у Мамаївцях та один у Лужанах.

«У приміщенні, яке ми орендуємо, була амбулаторія, яка підпорядковувалася Кіцманському центру ПМСД. Після створення приватного підприємства його зареєстрували у Мамаївській ОТГ. Тому тепер усі податки і надходження залишаються у бюджеті громади», — дадає керівниця підприємства.

За її словами, один із засновників підприємства — житель Мамаївців, який готовий вкладати у розвиток медицини на селі. Наразі підприємство не має прибутків. А кошти, отримані від Нацслужби здоров’я, розподіляють так: 80% — на зарплати лікарям, 10% — на розвиток амбулаторії, решту – на закупівлю медичного забезпечення та матеріалів. Планують залучати на підприємство лікарів вторинної ланки.

Завідувачка амбулаторії Оксана Якубович працює тут 12 років, а на посаді завідувачки – три. На приватне підприємство перейшли всі лікарі, які були тут до її створення.

Оксана Якубович каже, зі створенням приватного підприємства стали кращими умови щодо забезпечення амбулаторії.

«Тепер за всіма потребами звертаємося до керівництва, нам усе закуповують. Краща комунікація. Для пацієнтів нічого не змінилося, вони перейшли зі своїми лікарями», — зазначає вона.

Керівництво амбулаторії вважає, що однією з ефективних форм розвитку є змішана, де участь бере і держава, і підприємець. Тоді буде результат.

«Дякую жителям ОТГ, що вони свідомі, обрали свого лікаря. Здорова громада – здорове суспільство», — каже пані Олена.

 

Нова амбулаторія за понад 7 млн гривень

«Згідно із законодавством, амбулаторія має бути на першому поверсі, аби люди з інвалідністю мали доступ. Тому держава будує нову амбулаторію у Мамаївцях. Оскільки Мамаївська ОТГ нараховує понад 11 тисяч 750 жителів, для їхнього обслуговування однієї амбулаторії недостатньо. Наразі також проводимо ремонт у старому приміщенні в амбулаторії в Лужанах. Там буде нова будівля, бо її легше звести з нуля, ніж реконструювати наявну», — каже Леся Гаврилюк.

Їдемо до нової амбулаторії, яку будують у Мамаїцях. Будівля вражає об’ємами. Загальна площа забудови — 308 кв. метрів. Згідно з проєктом, тут мають працювати лише чотири сімейні лікарі.

Всередині приміщення ще тривають ремонти.

Тут буде рецепція, тут — лабораторія, кабінет сімейного лікаря, а тут — кімната для дітей, — показує директорка підприємства.

Згідно з тендером вартість цього об’єкта — 7 млн 431 тисяча гривень.

Рівень первинної медицини у селі наразі приємно дивує. А перший етап медичної реформи на прикладі Мамаївської ОТГ поки виправданий.

 

Ольга Максимюк

Фото Володимира Гуцула

 

 

Коментарі