Новини

Топ 10 книжкових новинок, які презентують на Форумі видавців у Львові

Упродовж п’яти днів кожен зможе відвідати близько тисячі культурних та освітніх заходів, поспілкуватися з авторами і придбати книжки.

Фото: Ugur Akdemir

18-22 вересня у Львові відбудеться 26 BookForum. Цьогорічна програма налічує 700 подій, у яких візьмуть участь понад 1000 українських та іноземних учасників. Почесними гостями фестивалю стануть: індійська екофеміністська, письменниця Арундаті Рой, азербайджанський письменник Ельчін Сафарлі та вірменська письменниця Мар’ям Петросян.

Упродовж п’яти днів можна буде відвідати близько тисячі культурних та освітніх заходів, поспілкуватися з авторами і придбати книжки. Події відбуватимуться у Палаці мистецтв та ще на 30 локаціях міста. Цьогоріч усіх очікують багато новинок.

Пропонуємо вам топ 10 книжкових новинок, які варто придбати на Форумі видавців.

«Добрі новини з Аральського моря», Ірена Карпа 

«Добрі новини з Аральського Моря» – це реальні історії чотирьох українок у Парижі. Всіх героїнь об’єднує українське походження і секрети минулого, однак усі вони хочуть почати нове життя. У сьогоднішньому уривку з книжки ми дізнаємося про те, як одна з героїнь намагалася знайти своє місце у французькій столиці. Нагадаємо, Ірена Карпа презентувала книжку у Чернівцях під час ювілейного MERIDIAN CZERNOWITZ.

Також прочитайте: Ірена Карпа презентувала у Чернівцях нову книгу

«Так, але…», Тарас Прохасько 

MERIDIAN CZERNOWITZ

Тарас Прохасько, який віддавна обіцяє нам написати роман, знову цього не зробив. Зате написав – у своєму ні з ким не сплутувальному стилі – серію шкіців чи, може, есеїв. Про що? Про одне й те саме: про майбутнє, яке було давно, і про все, що вже є, але не знати, як довго ще буде. Зокрема про такі прості речі, як балькони й фіранки, світло й каміння, гойдалки й туалети, проходи містом і знімання фільму в Карпатах, формула щастя і фактор впливу, бабінтон і зельбсферштендліх тощо. А також про те, що спати треба уважно, снідати – по-своєму, а дивитися – зміщуючи візир. Так, але не це тут головне. Бо головний тут – тип оповіді, в якому рефлексії стають елементами сюжету й оприявнюються не як написані постфактум, а як проговорені в момент народження. І тому ніякі це не шкіци й не есеї, а оповідання в найстрогішому значенні цього слова.

Нагадаємо, MERIDIAN CZERNOWITZ проведе на Форумі видавців майже 20 подій, а чернівецьке дитяче видавництво «Чорні вівці» презентує на Форумі шість книжкових новинок. 

«Доки світло не згасне назавжди», Макс Кідрук

 

Ніякі жертви не варті спроб виправити минуле, адже безжальний світ завжди знайде спосіб примусити за них розплачуватися. Сестри Рута й Індія, попри незвичайні імена, проживають цілком буденні життя: Індія навчається на лікаря, Рута закінчує одинадцятий клас. Усе раптово змінюється, коли через нещасний випадок гине наречений Індії. Раніше близькі сестри віддаляються, звинувачуючи одна одну в тому, що сталося. І саме тоді, коли, здавалося б, із конфлікту вже не виплутатися, Рута виявляє, що здатна впливати на реальність у снах. Невдовзі в її сновидіннях з’являються химерні тіні, і що ближче вони підступають, то дужче мерхне світло довкола дівчини. За нестримним бажанням повернути колишнє життя Рута не помічає, як кожен наступний сон стає дедалі темнішим.

 

 

«Зміщення спектра», Януш Леон Вишневський

 

Фото: fabulabook.com

 

 

Якуб — студент факультету інформатики в університеті. Він не знає, що в житті його матері було велике кохання, яке й досі її хвилює. І от його дівчина раптом помічає дивовижні зв’язки між книжкою, яку саме читає, і життям свого коханого. Вона починає пошуки і наштовхується на таємницю. Хто насправді є батьком Якуба? Чи має вона право знайти відповідь на це запитання?
Родинні секрети, ретроспекції, різні країни — герої наново переживають давно забуті емоції, прагнуть розібратися у власних почуттях і зрозуміти, чи правильний вибір вони колись зробили.

 

 

 

 

 

«У пошуках варварів», Андрій Любка

Фото: litakcent.com

 

 

Нова книжка Андрія Любки – це розповідь про землі й народи між Одесою та Трієстом, про краї, де починаються й не закінчуються Балкани. Чому серби не люблять хорватів, а словенці не вважають себе балканцями, як Дунай не лише ділить, а й сполучає Європу, де й коли македонські даівці видурюють хабарі, в яку дівчину з Бухареста автор міг би закохатися, скільки можна випити ракії в Сараєві й узо в грецькій таверні – про це та інше Любка розповідає інколи з гумором, а інколи й по-науковому ретельно, долає кордони і ставить під сумнів стереотипи, знайомиться й свариться, шукає нічліг і вдає із себе словака – одне слово, робить усе, що й треба робити, шукаючи варварів.

Вам буде цікаво: «Андрій Любка презентував у Чернівцях нову книгу. Фото»

 

 

 

 

«Дивні люди», Артем Чапай

Головний герой «Дивних людей» – наш сучасник неандерталець Стьопа Вовк, якого українські вчені відтворили за ДНК одного з його прапра…пращурів. Стьопа-неандарталець, єдиний представник свого роду, живе серед сапієнсів (так він називає звичайних людей), розмірковує про них і часто дивується їм. Стьопа – персонаж, який одразу ламає безліч стереотипів (зрештою, це є визначальною складовою світогляду автора). Він не дикун, він лагідний, дуже добрий, зворушливий, інтелектуал, безпосередній, його наївність – результат відмінного від сапієнсів світосприйняття, метальних особливостей. Артем Чапай наголошує на тому, що дух його твору – це «така собі універсальна любов, тільки світська».

В основі «Дивних людей» – потік внутрішнього мовлення Стьопи-неандертальця, що перемежовується з діалогами й полілогами. Тому мова є дуже важливою матерією цього тексту та вагомою складовою стилю Артема Чапая – автора «Дивних людей» і, зокрема, забезпечує цілковиту довіру до художньої реальности, створеної ним. Мова роману жива, персонажі розмовляють так, як, власне, і належить їхнім прототипам.

«Маркетер», Олег Сенцов

«Маркетер» — збірка малої автобіографічної прози Олега. Автор розповідає в ній здебільшого про свої студентські роки: складання іспитів, будні в гуртожитку і на квартирах, нестримні веселощі, безгрошів’я — звичні складові життя молоді, яка здобуває знання. Початок дев’яностих. Зміна цінностей. Руйнування стереотипів. Становлення. Загартовування душі й характеру. Любов, дружба, виживання і бізнес…

«Теплі полярні ночі», Юрій Тарнавський

Фото: tempora.com.ua

 

 

 

 

Обдарований безмежною уявою та нестерпною жагою до невідомого, хлопчик пізнає життя в ідилічній довоєнній Польщі та кошмарній Україні часів Другої світової. Життя в найновішім романі Юрія Тарнавського виявляється сповненим тепла та чарів безконечної полярної ночі.

 

 

 

 

«Аркан вовків», Павло Дерев’янко

Фото: chytay-ua.com

Автор розкриє міфи про характерників в українській культурі в контексті культу воїнів-звірів та його відображення в літературі, і розповість про те, як це сформувало світ його темного фентезі з елементами альтернативної історії.

«Захоронена лоза», Артур Юркевич, Малхаз Джаджанідзе 

Фото: litakcent.com

У серпні 1992 року Малхаз Джаджанідзе, грузинський юнак і за п’ять хвилин студент, на порозі «дорослого» життя в Тбілісі, столиці Грузії, їде додому в Абхазію провести останні дні з родиною. Початок війни вмить робить підлітка полоненим у рідних місцях, відриває від близьких і змушує щодня складати іспит із виживання. Малхаз і троє його друзів спільно шукають шлях до свободи й до рідних, зіштовхуються з крайніми проявами людської натури й опиняються в екстремальних ситуаціях, у яких вони, вчорашні школярі, можуть розраховувати тільки на себе. Юний вік допомагає їм сприймати удари долі з гумором і бачити в небезпеці пригоду. Зі сторінок роману звучить голос молодого грузинського покоління 90-х, чиє життя затьмарила війна в Абхазії, а також тих, кого вигнали не тільки з дитинства, але й із дому. Разом вони відповідають на запитання: чи закінчується війна останнім пострілом?

 

Ознайомитися з детальною програмою форуму можна тут.

Коментарі