Новини, Репортаж

«НатаЛюкс». Продукція чернівецького виробника, яку можна придбати на Rozetka. Фото

Зараз це потужна фабрика з пошиву одягу та білизни з 15-ма представництвами по всій Україні. Також підприємство стало першим в нашій країні виробником термобілизни.

(Партнерська публікація)

Чернівчанин Олександр Побережний у 2001 році відкрив у Чернівцях фабрику, де шиють спідню білизну та верхній трикотаж. Тоді ж він зареєстрував торгову марку, яка й до сьогодні називається «НатаЛюкс».

Якщо спочатку все починалося із трьох швейних машинок, то наразі – це потужна фабрика з 15-ма представництвами по всій Україні, де шиють близько 200 моделей одягу. Підприємство стало першим в Україні виробником термобілизни. Одяг, який шиють у Чернівцях, можна придбати онлайн на NTL.UA, NTLSHOP.NET або на Rozetka, LeBoutique та modnaKasta.

Усе почалося з трьох швейних машинок

Фабрика «НатаЛюкс» розташована на вулиці Василя Лесина, 4. Нас зустрічає власник підприємства Олександр Побережний та запрошує на екскурсію.

«Почнемо із місця, де все починається», – каже підприємець.

Йдемо за паном Олександром. Говоримо з ним про те, як виникла ідея створити бренд, як шити якісний одяг і білизну та що необхідно, аби відкрити свій бізнес.

– Ця ідея виникла доволі прагматично, не було ніякої романтики. Сам я виробничник і дванадцять років працював на підприємстві «Гравітон» – від інженера-програміста до начальника відділу АСУП. У 90-ті, коли був розвал економіки, треба було шукати заняття, яке приносило б доходи, щоб прогодувати сім’ю. Тоді з товаришем поїхали до Туреччини, щоб придбати якийсь крам, який потім можна було продавати тут. Ми почали вести розмову з турецькими продавцями, під час якої вони дізналися, хто ми за освітою. Вони були дуже здивовані, чому ми – з вищою освітою – купуємо у них майки.

Через певний час пан Олександр зі своїм другом організовують виробництво одягу в Україні. Для початку вони купили три швейні машинки та відкрили маленьку майстерню на вулиці Сковороди.

«Було дуже складно – не було спеціалістів, тканин, ниток. Ми все шукали, возили з Туреччини, але старалися робити якісний продукт. Одразу досягти високої продуктивности та великої кількості ми не могли. Працювали поступово», розповідає він.

У 2001 році Олександр Побережний реєструє торгову марку «НатаЛюкс».

«Спочатку фабрика мала назву «Наталі», так звали мою матір. Проте, коли реєстрував торгову марку, то мені повідомили, що торгова марка з таким іменем вже є. Тому потім вирішив, що називатиметься «НатаЛюкс», – каже підприємець.

Наразі вона є потужною фабрикою з 15-ма представництвами по всій Україні.

Як створюють одяг

Заходимо у кабінет, де починається процес виготовлення одягу. Підприємець звертає нашу увагу на монітори комп’ютера. Пояснює, що це зображення розкладки, за якою надалі робитимуть задану модель одягу.

«Розкладку створює дизайнер-конструктор. Спочатку CRM система аналізує склад готової продукції та визначає, якого виду недостатньо на складі, і дає команду конструкторові на виготовлення цієї моделі. На основі отриманої інформації конструктор обирає тканину та робить розкладку у системі САПР. Відтак її в електронному вигляді подають на систему автоматизованого настилання та крою і друкують на плотері», каже Олександр Побережний.

Завдяки сину Олександра – Сергію, він є директором фабрики, на підприємстві працює автоматизована CRM-система управління взаємодії із замовниками. Він розробив її самостійно. Завдяки цьому замовники одразу дізнаються про наявність товару, а працівники – про продукцію, яку необхідно виготовити.

Виходимо з кабінету та йдемо в цех, де кроять одяг. Пан Олександр захоплено розповідає про розкрійний комплекс.

«Розкрійний комплекс дає нам дуже високий рівень якості і продуктивності. Ці речі вручну було б неможливо зробити», зазначає він.

Спостерігаю за працівниками. Один із них приносить тканину, стелить її на розкрійний комплекс та розгладжує. Відтак автоматизована система із однієї частину столу переміщає її на іншу. На моніторі комп’ютера розкрійного комплексу через локальну мережу запускають файл із заданими параметрами крою моделі.

«Зараз машина буде кроїти», каже Олександр Побережний.

Машина автоматично починає кроїти деталі для пошиття поло. Потім працівники передають їх у цех.

Ідемо на другий поверх, щоб побачити, як працює швейний цех. Олександр Побережний вітається з усіма працівникам та каже їм усміхатися, бо їх будуть фотографувати.

«Тут працює близько 40 людей. Робочий графік у кожного – 8 годин»,  каже пан Олександр.

– А скільки годин працюєте ви? запитую.

– У бізнесмена немає робочих годин. Як керівник, я не повинен шити та переносити одяг, хоча можу. Мені необхідно постійно щось думати та вигадувати. Наша мета на сьогодні – досягти такого рівня виробництва, щоб наша продукція могли конкурувати в ціні і якості з аналогічними імпортними. А для цього потрібні сучасні технології та техніка. Також висока організація виробничого процесу, – відповідає він.

На другому поверсі фабрики два цехи. В одному з них спеціалізуються на пошитті верхньої частини одягу, а в іншому – нижньої частини (брюки, труси…).

«Усе шиють на імпортних машинах. Кожна з них виконує певну операцію. Тому працівники часто пересідають з одного робочого місця на інше», розповідає Олександр Побережний.

За його словами, шиють одяг з трикотажу, а тканину імпортують з Туреччини. Бо вона там якісна.

– А як зрозуміти, що тканина якісна?

– Якість визначити важко. Найперше, що потрібно, – це відчути на дотик, чи тканина є ніжною і не розтягується. Якщо вдома під час прання вона не змінює розмір, колір та вигляд, то вона якісна.

Після пошиття одяг проходить остаточний контроль якості, його прасують та відправляють на склад готової продукції.

«Онлайн-доступ до нашого складу мають усі 15 представників. Вони в будь-який час можуть зробити замовлення. Вранці воно автоматично опрацьовується, і цього ж дня стараємося надіслати на задані поштові реквізити».

Також на фабриці є електронний кабінет «Нової пошти», де все одразу описують із супровідною й упакуванням та привозять на «Нову пошту».

«І на цьому цикл виробництва завершується», каже Олександр Побережний.

Сімейний бізнес

Наразі «НатаЛюкс» це сімейний бізнес. Підприємцеві вдалося долучити кожного члена сім’ї до улюбленої справи та привити любов до цієї діяльності.

«Виробництво – воно моє, воно в моїй душі та серці. Це творчість, ти можеш тут проявити весь креатив. Хоча робота з людьми не є легкою, але якщо докласти максимум зусиль, то все вдасться».

Зараз придбати одяг «НатаЛюкс» можна онлайн на NTL.UA, NTLSHOP.NET. Також продукцію можна купити на Rozetka, LeBoutique, modnaKasta та в інших інтернет-магазинах.

Насамкінець запитую у підприємця, як відкрити власний бізнес.

Складне, але разом із тим просте запитання. Перш за все – постарайтеся відчути себе та зрозуміти, що вас захоплює. Не важливо, чим ви будете займатися, а як ви будете цим займатися. Головне – робити все із серцем і душею та докладати максимум зусиль. Якщо ви вже щось робите, то робіть це добре. Тоді ви завжди будете в гармонії із собою та знайдете себе.

 

Ярослава Дерев’янко
Фото Ірини Болести

Коментарі