Новини

П’ятирічна чернівчанка здійснила сходження на Кіліманджаро

Глорія Польова піднімалася на найвищу точку Африки разом із батьком.

Маленька чернівчанка Глорія Польова у серпні здійснила сходження на Кіліманджаро – найвищу точку Африки над рівнем моря висотою 5895 метрів. Тоді їй ще було 5 років, сьогодні ж дівчинка святкує своє шестиріччя.

Глорія вже декілька разів здіймалася на Говерлу, вперше – у трирічному віці. Тож цього разу вирішили підкорювати значно серйознішу вершину.

«На саму вершину Кіліманджаро ми не дійшли. Дозвіл для дитини в такому віці не дають, можна тільки з 7 років. Нам дозволили підніматися трохи нижче, і ми дійшли до штурмового табору на висоті близько 4673 метри. З нього ми все ж вночі спробували зійти на вершину, щоб ніхто не бачив, але дійшли до 5200 метрів. Глорію почало тягнути на сон, тож ми повернулись», – розповів «Шпальті» батько Глорії Павло Польовий.

Читайте також: 5-річна чернівчанка стала наймолодшою дайверкою у Хургаді

Він каже, що думав про подорож до Африки останні пів року, а вирішив полетіти до Танзанії в останній момент. Шлях сходження на Кіліманджаро складав 33 кілометри.

«Ішли до штурмового табору чотири дні, і всю дорогу вона йшла без будь-якої сторонньої допомоги. Їй було весело, цікаво, вона стрибала, падала, вставала і йшла далі. Потім з’ясувалося, що ми йшли найскладнішим із п’яти чи шести можливих маршрутів. Але він найшвидший та найкрасивіший», – каже Павло Польовий.

За його словами, вдень було спекотно, а вночі холодно, температура доходила до 15 градусів нижче нуля. Також нелегко проходив процес акліматизації.

«Кисню з висотою стає все менше. Але задишка була у мене, у Глорії я її не спостерігав. Гіди, люди з інших країн фотографувалися з нею, казали, що вона молодець, підбадьорювали. Нею захоплювалися, називали «strong girl», – пригадує Павло.

 

Інших дітей, навіть старшого віку, ні під час сходження, ні під час спуску чернівчани не зустрічали. Батько Глорії розповідає, що донька ні на що не скаржилася та перенесла цей важкий шлях досить легко.

«Місцями, коли були затяжні переходи, то по ній було видно, що навіть не стомлена, а просто нудиться. Доводилося якось відволікати її, говорити про дім, про мавпочку, яку бачили по дорозі, про те, що треба піднятися нагору, щоб помахати мамі, передати вітання дідусеві і бабусі», – каже Павло Польовий.

 

Також знайти в собі сили Глорії допомагала думка про те, що після спуску вона зустрінеться з героями своїх улюблених мультфільмів.

«Її мотивувало те, що вона побачить Сімбу, Пумбу і Зазу з «Короля Лева», Мартіна, Мелмана і Глорію з «Мадагаскару». І справді, після сходження ми відправилися на сафарі – Глорія побачила всіх цих звірів у дикій природі».

Таки підкорити вершину Кіліманжджаро Павло і Глорія Польові планують вже наступного року. Однак на цьому вони не збираються зупинятися.

«Хочеться пройтися по всіх найвищих вершинах різних куточків світу. Але насамперед є бажання викликати у неї любов і сприйняття цього. Це цікаво, це здорово. Людям, які критикують мене, нібито я мучу доньку, можу відповісти лише, що це моя дитина. Я її не випробовую, ми просто підходимо одне одному. Ці шість років ми виховуємо та змінюємо один одного. Нам весело разом».

Вам буде цікаво: П’ятирічна чернівчанка пробігла 21 км на Львівському півмарафоні

Фото Павла Польового

Коментарі