Новини

Чернівчанка Оля Гердега стала моделлю відомої київської фотографині

Оля вже декілька років лікується від раку та навчає цього інших. Вона перенесла 30 хіміотерапій та 18 променевих терапій і, попри тривале лікування, не втрачає життєвого оптимізму.

Відома українська фотографиня Даша Тендітна робить неймовірні знімки людей. Вона фотографує дівчат з онко та з інвалідністю, з різною вагою та зростом. Каже, робить це, аби через знімки показати, що краса не має кордонів.

Однією з моделей Даші стала чернівчанка Оля Гердега. Оля вже декілька років лікується від раку та навчає цього інших. Вона перенесла 30 хіміотерапій та 18 променевих терапій і, попри тривале лікування, не втрачає життєвого оптимізму. Окрім цього, Оля першою почала вживати вже відомий зараз вислів «рак-дурак».

Як розповіла Даша у коментарі «Шпальті», її цікавлять історії, які надихають.

 «Я знімаю різних дівчат: з онко і без, із волоссям і без, різного кольору шкіри, різної ваги та зросту. Акторок та дівчат з інвалідністю… Мене цікавлять історії, які надихають. Я хочу, щоб дівчата, дивлячись на мої фото, перестали звертати увагу на свої комплекси, вигадані недоліки тощо. Я хочу показати, що у краси немає кордонів, є лише грані. Саме їх я бачу. І саме їх я хочу показати», – пояснює вона.

 

Даша каже, що історія кожної її героїні варта окремого допису, але є такі, що не терплять зволікань, і публікує фото Олі та її історію.

«Онкологія повністю перевернула моє життя в мої 25-ть. Мені не було страшно, можливо, я просто не дозволяла собі в той момент емоцій, щоб не зламатися, адже слова «агресивно злоякісна лімфома» досить сильно мотивує до боротьби. До діагнозу я мало знала про онкологію, думаю, більшість також знає лише з фільмів, де ми бачимо, як люди втрачають волосся від хіміотерапії та те, що їх нудить. Але завдяки підтримці тих, хто також проходить цей шлях, я почуваю себе більш впевненою та мотивуюся щасливими історіями інших. Стараюся більше часу приділяти своїм бажанням та планую зовсім маленькі буденні речі… Кажу життю «Так», частіше хочеться насолоджуватися сьогоденням та менше витрачати сили на безглузді речі. Ніхто з нас не вічний. Постійно намагаюся про це собі нагадувати і побільше усміхатися. Так, рак перевертає життя, і я дуже сподіваюся, що моє зміниться на краще. Мені здається, я вже стала іншою. Я подолаю цей шлях, я впевнена. 30 хіміотерапій, 18 променевих та іммунотерапія CAR-t у Китаї зробили мене лише сильнішою, хоча й морально це дуже виснажує, та я знову готова боротися далі. Мені потрібна ще одна імунотерапія CAR-t для того, щоб не давати шансу пухлині, що вперто не хоче мене покидати».

У коментарі «Шпальті» Оля розповіла, що їй у житті є багато кому подякувати, особливо за час лікування. Одна з них – Даша Тендітна.

«З нею ми познайомилися на «Буковинській мрії», де я була волонтеркою. Організаторкою фестивалю є Марта Левченко, яка чудово знайома з Дашею, вона запросила її бути фотографинею на заході. Тоді під час знайомства в Дашки і виникла ідея мене пофотографувати. 

Коли ми зустрілися для зйомки, це все проходило настільки легко! У якійсь особливій емоційній обстановці. Ми легко розуміли одна одну. Дашка просто бачила мене таку, як я є. Без макіяжу. На мій погляд, вона передала стан душі до самих нервових закінчень. Я не знаю, як можна так бачити світ через об’єктив, але її роботи дійсно захоплюють. Впевнена, випадковостей не буває, адже саме того дня на «Буковинській мрії» я опинилася випадково і випадково познайомилася з Дашею. Та все ж, можливо, не випадково.
Я закохалася у її роботи. Вона настільки легка та випромінює тепло! Я рада, що ми познайомилися. Тепер у моєму житті є ще одна світла людина», – каже вона

«Я даже не догадывалась, какое большое количество человек Оля выводит из себя своей любовью к жизни, заразительным смехом, горящими глазами. Хейтеры в социальных сетях считают нужным напомнить о диагнозе: «У тебя рак, а ты улыбаешься?! Так не бывает». Бывает. Эта девочка выбирает жизнь, со всеми её испытаниями.
И вдохновляет. Очень вдохновляет просто следовать её примеру», – написала Даша на своїй сторінці у фейсбуку.

 
 Фото Даші Тендітної

Коментарі