Новини

Боротьба з вуличною торгівлею. Як у Чернівцях стихійники хитрують і продають попри заборону. Фото

Вони виходять продавати у неробочий час: до дев’ятої та після 18:00. 

У Чернівцях начальник управління контролю за благоустроєм міської ради Сергій Обшанський анонсував активну боротьбу зі стихійною торгівлею. З 6 серпня посадовець запросив стихійників продавати на офіційних ринках, де сплачують оренду ділянки та здійснюють перевірку продуктів. З того часу працівники управління разом із патрульними проводять спільні рейди місцями незаконної торгівлі і розганяють продавців.

«Шпальта» перевірила, чи дійсно люди, які здійснювали незаконну торгівлю на тротуарах міста, більше не продають з рук неперевірену продукцію чернівчанам.

Удень центр міста став помітно чистим від стихійників. Проте, попри численні попередження та інспекції, стихійна торгівля не зникла. Частина продавців, незважаючи на заборону, хитрує – вони виходять на свої звичні місця для торгівлі у неробочий час: до дев’ятої ранку та ввечері після 18:00. Таку ситуацію бачимо у центрі міста та на Проспекті.

В управлінні кажуть, що про ці випадки їм відомо, та працівникам структурного підрозділу не під силу це зупинити. У неробочий для управління час за цим повинна стежити поліція.

«Ми знаємо, що таке є. Та наше управління працює у рамках чинного законодавства з робочим днем від 9:00 до 18:00. Ми фізично не можемо стежити за цією ситуацією у неробочий час. До того ж, наше управління – орган для запобігань адміністративних правопорушень. А карати за це ми не маємо права, саме тому заручилися підтримкою поліціянтів і запрошуємо далі до співпраці правоохоронні органи. Ми будемо проводити і вечірні рейди з патрульними», –­ сказав у коментарі «Шпальті» Сергій Обшанський.

Посадовець додав, що завдяки співпраці з правоохоронцями з 6 серпня у Чернівцях уже склали три акти порушення з вилученням товару та накладанням штрафу.

Водночас, за словами Сергія Обшанського, наразі управління почало роботу з усунення стихійної торгівлі тільки у центрі міста та поблизу ринку на Ентузіастів.

«За Проспект та інші популярні точки незаконного продажу ще не бралися. Почали з центру міста, закріпимо це тут і підемо далі. Також здійснюємо контроль над цією проблемою на ринку «Головний». Там ми домовилися з керівництвом про продовження роботи підприємства на дві години – до 20:00. Бо стихійні торговці та мешканці апелювали на те, що ринок працює лише до 18:00 і нема де купити після роботи продуктів, окрім стихійників. Та вони все одно приходять. Усе одно продають вечорами. Процес боротьби з цим буде тривалим. Тож іще раз наголошуємо, правоохоронці за це повинні карати. Стежити за адміністративними порушеннями – їхній безпосередній обов’язок, у місті відбувається не лише кримінал», – додав Обшанський.

У коментарі «Шпальті» інспекторка пресслужби УПП у Чернівецькій області Юлія Замерзляк розповіла, що екіпаж патрульних завжди реагує на виклики щодо торгівлі з рук у невстановлених місцях.

«Цей напрямок роботи є одним із пріоритетних в управлінні контролю за благоустроєм, у чому ми їм допомагаємо. У патрульних же основною роботою є попередження та розкриття злочинів, реагування на порушення і в пріоритеті завжди ситуації, де життю чи здоров’ю людей виникає загроза. Та якщо приходить виклик на «102» щодо торгівлі з рук у невстановлених місцях, то екіпаж обов’язково виїжджає та реагує на нього згідно з нормами чинного законодавства, незалежно від часу», – розповіла у коментарі «Шпальті» інспекторка пресслужби УПП у Чернівецькій області Юлія Замерзляк.

Сергій Обшанський пояснює, що мета управління – розчистити центральні вулиці від стихійної торгівлі. А ось продавати за кінотеатром вони дозволили. Він називає це «соціальним ходом», за який бере відповідальність на себе.

«Я попередив тих бабусь, що торгувати на тротуарах, на вулицях чи зупинках їм не можна. За це будуть притягнуті до відповідальности. Дозволив їм продавати за кінотеатром. Це крок назустріч, соціальний хід. Для початку хай буде хоча б так», – додав він.

 

 

 

Коментарі