Рецензії

Акуна матата. Рецензія на римейк стрічки «Король Лев»

Тепер перед нами не мальовані звірці, а цілком реалістичні тварини, які живуть в африканській савані.

The Walt Disney Company

В український кінопрокат вийшла стрічка «Король Лев» у 3D. Це римейк однойменного мультфільму 1994 року. Як стара історія лягла на сучасні візуальні ефекти, чи будуть розчаровані фанати класичного мультика та чи варто взагалі йти на це кіно, пише Олександр Докієн.

По всьому африканському світу стала новина: королева-левиця народила сина. Й от мандрил Рафікі підіймає юного короЛевича Сімбу легендарним жестом перед звіриним натовпом, який зібрався віддати шану новонародженому. Проте не все так просто у сімействі левів – брат ватажка прайду Шрам тримає в серці образу. Він вважає, що нинішній король Муфаса недостойний носити титул. У закутках своєї темної душі облізлий лев будує план помсти й узурпації влади. Є у нинішнього короля й інша проблема: підступні гієни нахабніють і порушують кордони його володінь. Вороги вичікують вдалого моменту нанести удар, і над щасливим розміреним життям юного Сімби та його батька нависає темна хмара безповоротних змін.

Новий фільм ніколи не переплюне класичного мультика у серцях відданих фанатів

У класичного мультика «Король Лев» є ціла армія відданих прихильників. Вони дорожать кожною секундою тих емоцій, які в дитинстві в них викликав цей витвір мистецтва. Очевидно, що повторити той захват і сум, сльози і сміх, як колись, цей фільм не зможе. Тож порівнювати, що у мультику було те, а у фільмі того немає – це марна справа. Світ змінюється, відповідно, трансформація легендарних фільмів і мультиків неминуча. Боси «Walt Disney Pictures» шукають нові форми подачі для теперішніх дітей. І, звісно, нові способи заробити на вже випробуваних та виграшних картинах. Бо навіть, якщо й більшості глядачів цей фільм не «зайде», касові збори будуть великими, а «Король Лев» продовжить цілу вервечку нових екранізацій мультфільмів, які ми дивилися на «відіках» і по телевізору в дитинстві.

The Walt Disney Company

Багато глядачів не оцінюватимуть нового «Короля Лева» як самостійний продукт і через це з’явиться багато «мінусів». Але у тих людей, які ніколи не бачили оригінальної стрічки, їх і не буде. Інша справа – якщо оригінального мультика 1994 року не існувало б, то нинішній фільм не мав би того ажіотажу і загубився б серед якісніших стрічок 2019 року. Так, в оригінального «Короля Лева» більше емоцій, більше дрібниць та штрихів, які роблять той мультик таким теплим і рідним. А фільм усе ж холодніший, трохи неповороткий. Може, тому його хронометраж на пів години довший, ніж в оригіналу.

Без турбот живи і кайф лови

Ті, хто пішли першими на «Короля», вже помітили, що римейк повністю дублює не лише окремі сцени, а й навіть кадри класичного мульта. Проте тепер перед нами не мальовані звірці, а цілком реалістичні тварини, які живуть в африканській савані. Графіка та деталізація неймовірні настільки, що у левів видно кожну шерстинку, кожну зірочку у віддзеркаленні очей. Але з огляду на вікове обмеження 6+, у тварин не намальований репродуктивний орган. Водночас, окрім піщинок і шерстинок, глядачам покажуть неймовірні пейзажі, рідкісних тварин африканської савани, закутки дикої природи, куди нам навряд чи вдасться колись дістатися.
Окремо відзначу чудовий український дубляж діалогів і адаптацію пісень.
Музика Ганса Ціммера – це окрема частина фільму. Композитор чи не єдиний, хто працював і над мультиком 1994 року, і над сучасним «Королем Левом». Музика кардинально змінена не була, але, за словами творців фільму, Ціммер дещо підкорегував і модернізував оригінал.

The Walt Disney Company

Цей фільм не буде культовим, але і він знайде своє місце у серцях багатьох глядачів. Нехай він і краде ту магію, яку створили 25 років тому. Яка різниця, якщо ви отримуєте задоволення, якщо смієтеся і підспівуєте стару добру «Акуна матату»: «Нехай ніколи не болить голова, без турбот живи і кайф лови, Акуна матата»?

Я вийшов із кінотеатру з позитивним настроєм, без відчуття обману абощо. Там, поряд зі мною, дорослі перетворилися на тих дітлахів, і разом зі справжніми дітьми ми всі відірвалися від реальності та поринули у життя справжньої африканської савани.

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думки, висловленої у матеріалі.