Новини

У Чернівцях проведуть акцію на підтримку Мовного закону

Захід відбудеться у рамках всеукраїнської кампанії «Мова об’єднує».

16 липня о 18:30 на Центральній площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку відбудеться акція на підтримку Мовного закону у рамках всеукраїнської кампанії «Мова об’єднує». Акція пройде без політичної символіки. Про це повідомляють організатори на фейсбук-сторінці події.

Цього дня набирає чинності Закон про державну мову («Про забезпечення функціонування української мови як державної»). Організатори запрошують усіх, хто боровся за українську мову, зібратися разом, аби відсвяткувати цю визначну подію.

«Ось текст цього Закону, за який українці боролися багато років і який нарешті починає діяти (дивіться тут), – йдеться у повідомленні організаторів.

Уведення закону в дію відбуватиметься поступово. Деякі норми почнуть діяти одразу, інші – за декілька місяців чи років. Що конкретно передбачає цей історичний документ і коли які норми запрацюють, можна дізнатися тут.

Вам буде цікаво: Новий правопис уже чинний. Чому він усе-таки хороший

Закон не регулює мову приватного спілкування і не спрямований проти інших мов чи людей будь-якого етнічного походження. Його завдання – об’єднати Україну, гарантувати кожній людині право на отримання інформації і послуг українською мовою в усіх публічних сферах на всій території нашої держави.

 

Коментарі