Новини, Репортаж

Усе розвалюється. Репортаж із площі Пресвятої Марії у Чернівцях. Фото

Грошей для реставрації сходинок та фонтану немає.

Чернівчани неодноразово скаржилися на жахливий стан однієї з улюблених площ міста – Пресвятої Марії. Вона вже давно потребує термінового ремонту: там розбиті сходинки, другий рік не працює фонтан та квітковий годинник.

На вихідних, 6-7 липня, ця площа прийматиме величезну кількість туристів, адже стане однією з локацій святкування Петрівського ярмарку.  Тож «Шпальта» перевірила, який вигляд вона зараз має та як її готують до святкування.

Приходжу на площу Пресвятої Марії о 9:00. Двірник саме підмітає плитку та збирає сміття на проїжджій частині площі.

– Давно тут працюєте?
– Один місяць, – каже він.
– Чи планують реставрувати сходи? – запитую його.
– Не знаю, але цей місяць точно не реставрували,– відповідає двірник.

На площу починають сходитися люди – роздивляються та фотографуються біля криниці.

А чоловік, який сидить на лавиці, гукає.

– Там немає біля чого фотографуватися – все розвалюється.

Піднімаюся сходинками вгору, щоб подивитися панораму міста. Деякі з них доводиться переступати, бо їх немає. Де-не-де плитка відстає, а подекуди вона й зовсім розбита.

Помічаю на траві залишки розбитої плитки. Напевно, її ще не встигли прибрати.

Піднімаюся вгору. Зазвичай проходити сто сходинок не так легко, а коли вони в аварійному стані, як на площі Пресвятої Марії, то робити це в рази важче.

Спускаюся до фонтана, але вже сходинками з іншого боку. Тут вони теж місцями відбиті.

На самій площі працівники Тресту зеленого господарства пораються зі псевдоклумбами та прибирають сміття. Підходжу до фонтана. Він уже другий рік не працює…  Всередині плавають пластикові пляшки та уламки плитки.

Із запитанням щодо реставрації площі звернулася до керівника Департаменту ЖКГ міської ради Володимира Бешлея. 

На питання, чи будуть ремонтувати сходи, він відповів, що грошей для цього немає.

«Там необхідно робити капітальний ремонт, починаючи від фонтана і до самих сходів. На жаль, коштів для проведення капітального ремонту немає. Їх нам не виділили, тому робити його ми не можемо. Тільки за допомогою Тресту зеленого господарства підтримуємо та проводимо деякі ремонтні роботи»,  – каже Володимир Бешлей.

Також за його словами, торік там робили ремонт.

«Ремонт роблять там, де є матеріал. А де немає, зробити його фізично неможливо, адже він побитий та знищений. Плитка для сходинок зроблена з піщаника. Це такий матеріал, який треба замовляти спеціально для цього об’єкта», – каже керівник.

Запитую, чи буде цьогоріч працювати фонтан.

«Ми замовили кошторисно-проектну документацію на капітальний ремонт фонтана. Вартість проекту складає близько 2,5 млн грн. Тому тут необхідне комплексне рішення і цілісний ремонт площі. Окрім цього, до нас почали надходити звернення від релігійних організацій. Вони пропонують забрати фонтан, натомість відновити історичну справедливість та збудувати храм», − додав Володимир Бешлей.

Рішення щодо капітального ремонту площі Пресвятої Марії має прийняти міська рада та виконавчий комітет.

Ярослава Дерев’янко
Фото Ірини Болести

Коментарі