Новини

Як джазував міжнародний фестиваль Leopolis Jazz Fest-2019. Фото

У Львові завершився Міжнародний джазовий фестиваль Leopolis Jazz Fest, який тривав 5 днів.

Джазове свято Львова – у десятці найкращих фестивалів Європи за версією британської газети The Guardian. Загалом за п’ять фестивальних днів виступили 300 музикантів із 15 країн світу, які мають 40 премій Греммі. А відвідали Jazz Fest близько 100 000 поціновувачів джазу, з них – 20 000 туристів з усього світу.

Фестиваль традиційно проходив на основних сценах: імені Едді Рознера у парку культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького, на площі Ринок та у дворику Палацу Потоцьких. На головній сцені фестиваль відкрили квінтет французького джазового піаніста Адріена Бранді та одна з найочікуваніших груп на фестивалі Snarky Puppy – одні з найцікавіших представників нового джазу і володарі трьох премій Греммі.

Серед джазових туристів можна було побачити немало чернівчан. Зустрічаючись випадково на львівських вулицях, вони жартували, що ніби вдома – всі знайомі. От тільки джазу у Чернівцях навіть подібного рівня нема. Хоча надія є… Торік у інтерв’ю, міський голова Олексій Каспрук сказав, що заснування потужного джазового фестивалю у Чернівцях – це питання часу. Сподіваємося – найближчого.

Вперше в Україні виступила неймовірна канадська співачка та піаністка Дайана Кролл. Усі ці роки за опитуваннями фестивалю вона залишалася найочікуванішою хедлайнеркою.

Відвідувачі також мали унікальну можливість почути легенду джазової історії, американського музиканта, композитора, аранжувальника, «найліричнішого піаніста нашого часу» – Кенні Баррона, який цьогоріч став володарем музичної премії «Leopolis Jazz Music Awards».

Наймасштабнішим став виступ одного з найвідоміших у світі вокальних імпровізаторів – десятикратного володаря Греммі Боббі МакФерріна. Це був його третій візит в Україну, і другий – на Львівський джазовий фестиваль. Цього року Боббі імпровізував із вокалістами та українськими музикантами (Джамала, LAUD, Лаура і Крістіна Марті, групи ManSound і United People та студентами Львівської національної музичної академії). Одночасно на сцені співали більше 80 вокалістів, підхоплюючи на льоту імпровізації Макферріна.

Легендарний піаніст і композитор, володар 22 премій Греммі – Чік Коріа з проектом «My Spanish Heart Band» цього року продемонстрував яскраву суміш джазового ф’южн і традиційної латинської музики.  

Насолодилися слухачі і музикою Нового Орлеана. Вперше в Україні виступив піаніст, мультиінструменталіст, вокаліст та композитор Джон Клірі разом із The Absoolute Monster Gentelmen.

Драйвовим концертом запам’ятався Етьєн Мбаппе –відомий камерунський бас-гітарист та композитор. У своїй творчості він надихається подорожами і людьми, яких зустрічає.

«Ми живемо у складному світі. Єдине, чого мені хочеться, – донести радість і взаєморозуміння через мою музику», – ділиться музикант.

У фінальний день виступив американський вокаліст і піаніст Пітер Чінкотті. Будучи 18-річним музикантом, він став наймолодшим виконавцем, який посів першу сходинку джазового чарту Billboard. Відтоді Чінкотті виступав у найпрестижніших залах світу.

А завершила 9-й фестиваль одна з найвідоміших британських співачок Ліза Стенсфілд, яка уже понад 30 років об’єднує у своїй творчості соул та поп-музику. Виступили в рамках фестивалю і популярні українські музиканти.

Цього року на площі Ринок із спеціальним проектом до Дня Конституції джазували ТНМК, Схід-Side і біг-бенд Денніса Аду з ексклюзивним шоу Jazzy DeLuxe. Багато гарної музики звучало зі сцен на площі Ринок та у дворі Палацу Потоцьких. Концерти відбулися за участю провідних європейських груп та колективів з Австрії, Данії, Ізраїлю, Італії, Литви, Люксембургу, Німеччини, Туреччини, Угорщини, Франції та Швейцарії. Leopolis Jazz Fest завершився, але неймовірні емоції, які залишила музика геніальних вільних людей, ще довго будуть надихати та повертатимуть у фестивальні спогади. І вже наступного року Jazz Fest знову буде джазувати. До того ж – особливо. Адже свято стане ювілейним і відсвяткує перше десятиріччя!

 

Альона Чорна 

Довідка

Leopolis Jazz Fest — міжнародний джазовий фестиваль, який щорічно проходить в Україні в останні вихідні червня. Перший фестиваль відбувся в 2011 році. Щорічно його відвідує понад 100 тисяч гостей з України та зарубіжжя. На сьогоднішній день він входить до списку найбільш масштабних фестивалів джазу у Європі.

 

Коментарі