Інтерв'ю, Новини, Перша шпальта

Олексій Каспрук розповів, з ким зустрівся на Leopolis Jazz Fest та відкрив секрет про джазове майбутнє Чернівців

Чернівецький міський голова Олексій Каспрук разом з дружиною відвідав міжнародний джазовий фестиваль Leopolis Jazz Fest, що пройшов нещодавно у Львові. Ми поцікавилися у міського голови про ділові зустрічі у Львові, їхні перспективи для Чернівців та джаз  у Чернівцях. 
– Олексію Павловичу, які у вас враження від Leopolis Jazz Fest? Який концерт найбільше сподобався, запам’ятався?
– Враження надзвичайні, атмосфера просто вражає, велика кількість локацій  фестивалю у різних частинах Львова. Безперечно, найбільше сподобався виступ Ларса Даніельсона спільно із оркестром «INSO-Львів». Це цікаве поєднання джазу й класичної музики. Загалом з кожного виступу залишаються композиції, які потім стають улюбленими і навіть використовують у якості рінгтону.

Ларс Даніельсон і Лаура Марті

– Фестивальні дні об’єднують зірок джазу, звичайних слухачів, бізнесменів, посадових осіб… Не секрет, що багато гостей їдуть на фест з дипломатичними цілями та за налагодженням бізнес зв’язків. З ким вам вдалося зустрітися та, можливо, перейняти досвід розвитку міста, туризму, проектів?

 Справді, з України та й усього світу до Львова на JazzFest з’їжджається дуже багато цікавих людей. Це власники великих компаній, посли, представники різних фундацій. Як на мене, таке невимушене ділове спілкування під час фестивалю не менш важливе, а ніж сам джаз. Концерти відбуваються зазвичай увечері, а денна програма включає багато дипломатичних прийомів, бізнесових форумів та заходів, де вирішується багато питань. Це унікальна можливість зустріти в одному місті стільки потужних і цікавих людей.

Мав розмову з послом Канади в Україні, обговорили кілька важливих моментів співпраці. Зустрічався з керівниками українських компаній, представниками агенцій із залучення інвестицій, урядових установ. Саме у ході таких зустрічей з’явився потенційний інвестор, який працює у галузі електроніки. Співпраця з ним дасть нам нагоду створити майже 500 робочих місць у Чернівцях. Уже обговорено практичні кроки для реалізації цього проекту. Також були зустрічі з міським головою Львова Андрієм Садовим, послом Нідерландів, окремими членами нашого уряду, народними депутатами.

Власне кажучи, саме на джаз-фесті декілька років тому познайомився з керівником Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Шевкі Аджунером, з яким обговорили можливість залучення інвестицій до Чернівців. У результаті це призвело до отримання коштів на модернізації системи теплопостачання міста. На жаль, через позицію депутатського корпусу залишився нереалізованим наш спільний проект з ЄБРР з модернізації електротранспорту.

– Багато обласних центрів можуть похвалитися своїми джазовими фестивалями. Чи є шанс у Чернівців стати хоча б на день містом джазу?

Відкрию секрет. Чернівці  місто «Червоної Рути», «Марічки»,  «Водограю» , єврейської «Hava nagila»,  румунської «Сирби» давно є музичною столицею України. У нас кожен будинок, двір, вулиця народжують музику. Перша електронна вулична арфа також з’явилася саме у Чернівцях. Місто подарувало світу неперевершених музикантів, співаків та композиторів. Чернівчанин, диригент відомого в світі джазового оркестру “TheBigSwingeres”Абрам Агашкін вважає, що місто Чернівці з його полімузичною культурою, здатністю до музичної імпровізації, створене для джазу. Тому заснування потужного джазового фестивалю у Чернівцях – це питання часу.

Диригент оркестру INSO-Львів Ярослав Шемет

У травні святкуємо День вуличної музики. Тоді сотні музикантів різних жанрів виходять на вулиці міста, дарують людям музику та радість. Можливо останню неділю квітня  у Чернівцях зробимо Днем джазу, для створення чернівчанам настрою на весь рік.

– Мер литовського міста Клайпеда Вітаутас Грубляускас розповів під час свого концерту, що найголовніше в управлінні – це професійна команда. Чи довіряєте ви своїй команді господарників? Чи справилися вони без вас під час негоди?

Червень, традиційно, випробовував чернівчан потужними зливами та буревіями. Ми вже добре знаємо, де у нас слабкі місця і потрібно докладати більше зусиль, щоб удари стихії були не такими болючими. Усі міські служби діють чітко, злагоджено, за виробленим роками алгоритмом, готові до різних несподіванок. От цьогоріч до злив додалася ще й серйозна аварія на  міському водогоні. Була велика загроза підтоплення частини міста через переповнені ставки у сусідніх районах. Вирішували цю проблему спільно з обласною владою, рятувальниками. Впоралися.

Своїй команді довіряю, комунальні підприємства очолюють досвідчені фахівці, підставляють один одному плече в складних ситуаціях. Завдяки сучасним технологіям постійно перебуваю з ними на зв’язку.  Тому ситуація у місті була повністю під контролем. Наслідки стихії швидко усунули, життєдіяльність міста була забезпечена. Вірю у чернівчан. Наша громада у складних умовах вміє гуртуватися, підтримати тих, хто потребує допомоги. 

Альона Чорна, фото авторки
 

Коментарі