Новини

Студенти ЧНУ за програмою обміну можуть поїхати у провідні університети світу

Більше тридцяти університетів-партнерів Європи співпрацюють із ЧНУ в рамках програми Erasmus+.

Студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича мають можливість навчатися в провідних вишах у рамках програми академічних обмінів Erasmus+. Більше тридцяти університетів-партнерів Європи співпрацюють із ЧНУ в рамках цієї програми.

Учасники програми мають можливість відвідувати зарубіжні університети, вивчати іноземні мови, набувати систему зв’язків та розширювати свій досвід. Студентам надають стипендію, суму якої визначає європейський університет.

«Erasmus+ заснували з метою забезпечення мобільності насамперед студентів. ЧНУ проявляє неабияку активність у співпраці. Для нас цікава програма академічної мобільності, оскільки вона дає можливість студентам, аспірантам та викладачам вивчати досвід західноєвропейських країн, вчитися за європейськими моделями освіти», – розповідає у коментарі «Шпальті» доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри політології та державного управління ЧНУ ім. Ю. Федьковича Анатолій Круглашов.

Кандидати на закордонне навчання повинні бути студентами ЧНУ, мати відповідний рівень англійський мови (не нижче B2) та бути успішними студентами. Всі необхідні документи для подання заявки можна переглянути на сайті відділу міжнародних зв’язків ЧНУ.

Читайте також: Мене обрали Афіни. Як чернівчанка, навчаючись в ЧНУ, здобуває освіту за кордоном

За словами Анатолія Круглашова, студенти мають можливість навчатися упродовж семестру та за бажанням продовжувати навчання ще на один семестр. Так, кафедра політології має партнерство з двома вишами: університетом соціально-політичних наук «Пантеон» (Афіни, Греція) та університетом Орадя (Румунія).

У програмі беруть участь чимало студентів ЧНУ. Зокрема випускник 4 курсу кафедри політології та державного управління Андрій Стьопкін розповідає, як пройшло навчання у Румунії.

«За програмою обміну я був у місті Орадя, їхав туди на семестр. Для мене це насамперед нові знайомства та безцінний досвід. Цікаво було обговорювати з новими друзями політику, культуру та релігію. На згадку про себе подарував кожному з них прапор України», – розповідає хлопець.

Erasmus+ дає студентам змогу побачити інший підхід до навчання. Учасники обміну кажуть, що завдяки цій програмі вони змінюють свої думки та погляди, зустрічають цікавих людей та отримують цінний досвід.

«Я ніколи не зустрічала студентів, які сказали б, що незадоволені участю в програмах обміну. Участь у подібних проектах цілком тебе змінює, розширює твій світогляд та порушує твою власну зону комфорту. Я навчалася в Румунії, у місті Орадя. Тут я отримала змогу зустрітися зі студентами з різних країн та, звісно, поглибила свої знання з політології. Програма Erasmus+ дає відчути дух свободи студентства», –  каже бакалавр кафедри політології та державного управління ЧНУ Анастасія Дудник.

За словами координаторки програм Erasmus+ Анастасії Драпак, ЧНУ має на меті і надалі підтримувати партнерську програму обміну студентів, викладачів, аспірантів та адміністративного персоналу.

Аліна Демедюк, Олександра Курущак

 

 

 

 

Коментарі