Новини

Захистити Українську книгу. Активісти протестували проти руйнування історичної будівлі у центрі Чернівців

Міська рада може розірвати договір з орендарями Української книги.

Сьогодні вранці, 24 червня, громадські активісти зібралися на протест під Художнім музеєм на Центральній площі у Чернівцях. Вони виступали проти руйнування історичної будівлі у центрі міста. Також люди вимагали зупинити ремонтні роботи у приміщенні «Української книги». Про ремонт стало відомо з фотографій, які опублікував у суботу на своїй фейсбук-сторінці чернівчанин Артем Жук. На знімку видно, що у приміщенні зірвали зі стін тиньк та почали розбирати автентичну австрійську кладку.

«Знаєте, як кажуть, терпець увірвався. Ця історія триває декілька місяців. Спочатку хотіли забирати «Українську книгу» з цього приміщення, а тепер ми зіштовхнуся з проявами вандалізму. Ми зібралися, щоб припинити це», – розповіла у коментарі «Шпальті» архітекторка Лариса Вандюк.

За Законом України «Про збереження культурної спадщини» неприпустиме будь-яке втручання у конструкції, оздоблення та фасад будівель, які є культурною пам’яткою

За словами Лариси Вандюк, це пам’ятка національного значення, вона є безцінним зразком модерну для нашого міста, куди часто приходять туристи. Є ризик загрози Чернівецького художнього музею.

Для такого роду робіт необхідне обов’язкове технічне обстеження конструкції. Має бути розроблений проект, який буде погоджений усіма відповідними службами. Так як це пам’ятка національного значення, повинно бути погодження Міністерства культури України. Лише потім надається дозвіл на початок робіт.

Керівниця управління охорони культурної спадщини Чернівців Олена Пушкова зазначила, що в «Українській книзі» самовільно виконують ремонтні роботи.

«Жодних дозволів на ремонт у орендарів немає. Роботи виконували у вихідні. У Чернівцях склалася така практика, коли ремонти роблять у вихідні, аби чиновники не могли проконтролювати. Адже ми не маємо права призупиняти роботи та складати приписи і протоколи у позаробочий час. Цим користуються орендарі. Тому дуже важко відстежити це. Наразі шукаємо юридичного власника чи користувача приміщення. Згідно з законом, виготовимо припис на зупинення ремонтних робіт, а відтак накладемо штрафні санкції та зобов’яжемо повернути все до попереднього стану», – зазначила Олена Пушкова.

Міський голова Олексій Каспрук теж підтвердив, що в орендарів немає жодних дозволів на проведення поточного ремонту.

«Сьогодні ми побачили, що виконують несанкціоновані будівельні роботи. Дозвіл Департамент розвитку, з яким укладено договір оренди, не надавав. Це – пам’ятка національного значення, відповідно, має бути погодження і в Державній архітектурній будівельній інспекції України, і в Міністерстві культури тощо. Однозначно можна говорити про розірвання договору зі сторони міської ради з орендарями, накладання штрафів від органів контролю. Можливо, після вивчення ситуації буде звернення від мене особисто до правоохоронних органів про відкриття кримінального провадження за самовільне знищення пам’ятки національного значення. Зроблю все можливе, аби нинішній орендар не зупинився ні на день у цьому приміщенні», – зазначив Олексій Каспрук.

Також мер висловив свою думку, чому орендарі самовільно виконують роботи у будівлі, яка є пам’яткою архітектури.

«Думаю, відчувають «політичну кришу», тому роблять це. За результатами голосування міської ради, видно, що частина депутатського корпусу не хоче чути громаду щодо долі цього приміщення», – зауважив мер.

Директор Департаменту економіки Чернівецької міської ради Віталій Гавриш зазначив, що ГО «Інститут розвитку міста Чернівців», яка орендує це приміщення у міської ради, у квітні зверталася до відомства за дозволом на проведення поточного ремонту.

«Департамент рекомендував їм дочекатися розгляду петиції «Про збереження профілю закладу» та рішення міської ради. Як бачимо, вони не дочекалися. Дозволу на проведення ремонтних робіт у них немає. Буде створена комісія із залученням фахівців, які зможуть визначити масштаби шкоди, яку нанесли приміщенню. Якщо орендарі не погодяться на це, будемо виконувати через суд в односторонньому порядку», – зазначив Віталій Гавриш.

Активісти створили звернення на ім’я міського голови, де вимагають відновлення споруди до первісного стану за рахунок орендаря та повернення зниклих автентичних елементів.

Нагадаємо, ще у лютому книгарню «Українська книга» закрили. Тоді громадські активісти активно обговорювали ймовірність закриття відомої книгарні та появи на її місці ресторану. На сайті міської ради зареєстрували петицію з вимогою зберегти профіль закладу.

Коментарі