Новини

У Чернівцях встановили розпилювачі води

Їх встановили у центрі міста – на Центральній та Соборній площах, а також на вулиці Ентузіастів.

У Чернівцях увесь тиждень денна температура перевищує 30 градусів. Аби чернівчани та гості міста мали де охолодитися піч час спеки, на деяких площах міста встановили розпилювачі води. Так, імпровізовані фонтани відтепер працюють на Центральній та Соборній площах, на вулиці Ентузіастів і мікрорайоні «Водограй».

Чернівчани вже тішаться можливості охолодитися, гуляючи містом, та активно користуються розпилювачами.

Читайте також: Припече – встановимо. Коли у Чернівцях з’являться розпилювачі води

Окрім цього, ми зібрали для вас прості правила від МОЗ, як «не закипіти» у спеку та захиститися від перегрівання, перебуваючи вдома, в офісі, у транспорті чи на вулиці.

  • Менше кави – більше води

Кава, алкоголь, солодкі напої – не найкращий вибір у спеку, а великі дози можуть призвести до зневоднення. Натомість пийте воду впродовж дня. Не орієнтуйтеся на норми – пийте, скільки хочеться. І нагадуйте про пиття вашій дитині, адже діти погано розрізняють сигнали тіла про спрагу і більше ризикують наразитися на зневоднення.

  • Замість гарячої солянки – овочевий салат

Гаряча і жирна їжа – це додаткове теплове навантаження, яке вам точно не потрібне у спеку. Перейдіть на більш легкий раціон – холодний борщ чи окрошку, овочеві салати тощо. Крім усього, ви рідше вмикатимете плиту, і в домі буде прохолодніше.

  • Вимкніть вентилятор і прийміть душ

Електричні вентилятори не допоможуть при температурі 30+. Більш надійний спосіб – прохолодний душ або ванна. Якщо у вас є кондиціонер – звісно, використовуйте його.

  • Перенесіть прогулянки і тренування на ранок або вечір

Найбільш небезпечний час – з 10:00 до 16:00. Старайтеся залишатися у приміщенні. Якщо тренуєтеся за високої температури – уважно стежте за своїм станом. Швидке серцебиття разом із відчуттям нестачі повітря, запамороченням – сигнал, що тренування треба негайно припинити.

  • На вулиці потрібно триматися у тіні

Це найпростіший спосіб попередити сонячні опіки. Будьте обережні біля поверхонь, які відображають сонячні промені та/або швидко нагріваються, наприклад, піску чи води. Засмага – ознака того, що шкіра постраждала від ультрафіолетового випромінювання.

  • Одягайте легкий світлий одяг, головний убір та сонцезахисні окуляри

Одяг зі щільно тканих матеріалів захищає найкраще (наприклад, котон, легкі бавовняні тканини). Окуляри мають бути передусім зручними, практичними і насправді захищати очі (100% UVA/UVB захист).

  • Використовуйте сонцезахисний засіб

Крем, спрей тощо широкого спектра дії (UVA та UVB) із SPF 15 та вище. Це треба робити також і в хмарні та прохолодні вітряні дні.

  • Дбайте про тих, хто поруч

За жолних обставин не залишайте дітей чи домашніх тварин в автомобілі. Навіть якщо виходите на хвилинку. Головне правило під час перегрівання – негайно переміститися у прохолодне приміщення.

Фото Ірини Болести

Коментарі