Колонки, Новини

Пропонувати не лише базар. Якими мають бути фестивалі у Чернівцях

Директор чернівецького екскурсійного бюро Павло Колядинський пише про те, чого бракує сфері туризму у Чернівцях, про успішні фестивальні проекти країни та туристичні ярмарки в місті, які нічого спільного з туризмом не мають.

Сфері туризму у Чернівцях і області фактично завжди відводилося останнє місце серед пріоритетів розвитку. Це те, на чому зручно було піаритися – гарні фото архітектури, природи, буковинська гостинність, багатонаціональність. Але за цим усім не було майже жодної реальної роботи. Ті невеликі гроші, які виділяли, зокрема у рамках Програми розвитку туризму, використовували вкрай неефективно.

Щодо діяльності відділу туризму ЧОДА, то при всій повазі до тих людей, які там працюють, складається враження суто декоративної функції відділу. Де, напевно, взагалі немає коштів не те що на реалізацію заходів, але й елементарно на свої офісні витрати.

На початку 90-х внутрішній туризм занепав і почав відроджуватися у 2000-х. Для фірм, які відправляли людей за кордон, внутрішній туризм був узагалі не цікавий із фінансової точки зору. Ці фірми у співпраці з владою почали організовувати фестивалі, які позиціонували себе як туристичні. Це робили більше для піару можновладців і для списання коштів, ніж справді для реклами регіону на національному та міжнародному ринку.

Працівникам турбізнесу бракувало знань про внутрішній туризм, бо майже ніхто ним не займався. Започаткували такі фестивалі, як Петрівський ярмарок, Буковинський туристичний ярмарок та День міста. У їхніх програмах були десятки заходів на кшталт «Творчий звіт дитячого танцювального колективу «Ромашка», «Успішна пані року» чи турнір із волейболу (умовно).

Читайте також: Червона рута та Пивфест. Які фестивалі відбудуться у Чернівцях 2019 року

Місцями проведення фестивалів зазвичай був парк Шевченка чи Соборна площа. А з часом й інші площі та вулиці міста. Водночас з’явилися приватні ініцативи проведення Обнови Фест, Маланки Фест та Мерідіан Черновіц. Організатори доклали масу зусиль – і ці заходи справді стали успішними. Особливо Маланка Фест. Він почав приваблювати гостей з усієї України. А «Мерідіан Черновіц» – гостей із-за кордону.

Будемо говорити про фестивалі, які могли би стати додатковим стимулом для туристів відвідати місто і які проводять у Чернівцях (бо є деякі цікаві заходи, які відбуваються в області). Наприклад, запуск однієї повітряної кулі на Соборній площі як «родзинка» Буковинського туристичного ярмарку – як на мене, це смішно. Намети з презентаційними матеріалами від турфірм та ОТГ, намети з наїдками і напоями, фортелі, банальна торгівля з наметів на вулицях міста – такою була ця подія. Це все могло бути також. Але де ж сам фестиваль? Про що він? 

Читайте також: Чи готові чернівчани до розвитку внутрішнього туризму нового рівня

За таким принципом відбуваються і Петрівський ярмарок, і День міста. Так, торгувати наші люди вміють, і міська влада на цьому щось заробляє. Але до туризму такі заходи не мають жодного відношення. Таких базарів по всій Україні повно, але люди їдуть, аби побачити унікальні речі: в Ужгород і Мукачево – цвітіння сакури, до Львова – випити кави і послухати джаз, до Кам’янця-Подільського – побачити повітряні кулі та лицарські бої.

Упродовж декількох років ці події стають регулярними, і турфірми завчасно вносять їх у розклад своїх турів. Міста придумують усе нові й нові фестивалі на основі унікальних ремесел, історії, кухні, музики, рослин тощо. У цьому контексті Буковинський туристичний ярмарок, Петрівський ярмарок і День міста Чернівців досі пропонують лише базар.

Треба щось змінювати. Свої ідеї та пропозиції ГО «Асоціації працівників туристичного супроводу» подала Чернівецькій міській раді. Серед них фестиваль «Дараба-фест» – змагання плотогонів на Пруті, «Чернівці – місто магнолій». Насаджувати треба не попсові сакури, а магнолії і проводити фестиваль цвітіння цих квітів.

Ще було б цікаво поставити пам’ятники вуличним собакам в різних частинах міста і проводити квести для туристів. Марафон бігунів – класна річ! Маланка – теж, тому треба підтримувати цей фестиваль! 

Окрім цього, Чернівці сміливо можуть влаштувати фестиваль весільної моди. Сподіваюся, ці пропозиції візьмуть до уваги під час розроблення наступної Програми розвитку туризму з 2020 року.

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думку, висловлену у матеріалі.

 

Коментарі