Колонки, Новини

Петрівський ярмарок. День бабака по-чернівецьки

Для кого розрахований Петрівський ярмарок у Чернівцях, хто складає програму свята та чому вона не змінюється останніми роками.

Чого чекати на Петрівському ярмарку у Чернівцях цьогоріч та чому дійство перетворилася на «дешеве» свято, а в центр міста на вихідних «переїжджає» Калинівський ринок, пише журналістка Альона Чорна. 

Цими вихідними на чернівчан та гостей міста очікує свято «Петрівський ярмарок». Традиційне дійство, яке з року в рік є відігріванням сценарію давньої народної пісні, і хто вміє, хто не вміє, співають одні й ті ж куплети. За настроєм перемішують рядки, але без натхнення.

У високих «кабінетах культури» знову протокольно довго думали і придумали: знову цьогоріч заспіваємо давньої народної: «Ой на площах шашлик, Калинівський ринок, китайський крам, трохи авторських товарів і висіння на турніку». На тому й порішили. Оригінально, як не крути.

Буде як буде. Звіт здадуть. У новинах покажуть. На безриб’ї і рак риба. І цього року пройде. А там дасть бог день, дасть бог піцу, ой «пищу».

Усе, що протокольно закріпили печаткою, треба було якось винести на публіку. Щоб не було дуже ніяково, вирішили притримати програму до останнього. За чотири дні до дійства виставили… 

Чернівецький народ – стомлений холодом, дощем і традиційним бездоріжжям, з надією на прекрасне, клікнув на посилання з програмою свята, та завис як Windows 10 на допотопному Pentium.

Що? Навіщо ви так? Нам і так важко. Маршрутки їздять як заманеться, доріг нема, тролейбуси горять на ходу…

Отож коротко і вражаюче: що побачимо 7 липня?  

  • О 10:30 у суботу нам пропонують піти на урочисту ходу чернівчан, учасників святкових заходів та почесних гостей. Нічого додати, але ніби соромно почесних гостей водити бездоріжжям.
  • З цікавого – фотозона «Петрівські покоси». Фішка у тому, що можна в сіні сфотографуватися. Якщо сіно свіже, то й ідею можна вважати свіжою… 
  • У дворику ратуші можна натрапити на «Місце зустрічі» за участі чернівецьких поетів, письменників та виконавців авторської пісні. Чи буде вино і сир, не кажуть. Тому краще беріть з собою.
  • Після душевного спілкування, співів, у цьому ж дворику о 17:00 буде мистецьке дійство «Ярмарок талантів» у рамках проекту «Мистецька веранда». Хто буде з талантів не вказано. Але є ймовірність, що прийдуть організатори ярмарки.
  • Здивують турніки, де будуть ловити гроші і перевіряти, як висять охочі.
  • Лотерейки, дартс з кульками, ну і всяка відома всячина. Це подобається гостям, тож  буде завжди.
  • Окрім цього, всі охочі зможуть виміряти артеріальний тиск. Раптом хтось дуже розхвилюється, допоможуть.

Отож скоро запалає вогонь на Турецькій площі, запахне шашлик, картошка і понти. На турніку повисне на 200 секунд ще один син маминої подруги. А кому свято не сподобається, можна не йти, або швиденько покинути дійство і  увімкнути комедію «День бабака». Якщо не бачили – обов’язково перегляньте. Організатори просто забули вписати цей показ у програму.

P. S. Миссис Ланкастер, у вас не бывает дежавю?

Вряд ли, но я могу на кухне посмотреть.

Приємного свята.  Далі буде.

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думки, висловленої у матеріалі.

 

Коментарі