Афіша, Новини

Як у Чернівцях святкуватимуть Всесвітній День вишиванки. Програма заходів

Цьогоріч День вишиванки присвячують Дню пам’яті жертв політичних репресій.

16 травня українці святкуватимуть День вишиванки. Як раніше писала «Шпальта», цьогоріч свято буде фокусуватися на підтримці інтересу до України у світі та захисті українського інтересу на міжнародній арені.

«День вишиванки ми присвячуємо іншому святу, що припадає на третю неділю травня, – Дню пам’яті жертв політичних репресій. Закликаємо кожного відмовитися від танців, співів. Натомість обговорити декілька доль сучасних політв’язнів, які перебувають у в’язницях Росії. Провести заходи у закладах освіти та культури і присвятити цьогорічний День вишиванки темі українських політв’язнів СРСР та РФ. Поговорити про Олега Сенцова чи Миколу Карпюка або ж про моряків, що затримані», – розповіла раніше Леся Воронюк.

Також цього року ГО «Всесвітній день вишиванки» спільно з українськими посольствами та об’єднаннями українців закордоном започатковує всесвітню акцію – «День вишиванки – день солідарності з Україною». Відомі та впливові іноземці одягають українські вишиті сорочки як вияв солідарності з Україною.

https://www.facebook.com/vsesvitniydenvyshyvanky/videos/2041100416157964/

Зокрема 16 травня у Чернівцях відбудуться такі заходи:

9.00 – акція «Народжені у вишиванках». Передача вишиваночок для новонароджених. Міський пологовий будинок №2, вулиця Рівненська, 8.

10.30 – відкриття виставки тканих рушників із приватної колекції Петра Панчука. Показ українських строїв. Виставкова зала «Вернісаж», вул. Ольги Кобилянської, 53

12.00 – свято патріотичної музики від оркестрових колективів, дитячих музичних шкіл та оркестрів будинків культури області. У програмі – українські, козацькі марші, авторські твори українських композиторів, які постраждали внаслідок політичних репресій. Захід організовано спільно з управлінням культури Чернівецької ОДА. Соборна площа.

14.00 – загальнообласний флешмоб «Вишиванка – одяг вільних». Приходьте у вишиванках та з роздрукованими фото українських політв’язнів. Захід організовують спільно з Чернівецькою ОДА та Чернівецькою міською радою.

 

 

Коментарі