Новини

Які акції відбудуться у Чернівцях до Дня вишиванки

Цьогоріч День вишиванки присвячують Дню пам’яті жертв політичних репресій.

Фото зі сторінки Всесвітній день вишиванки

16 травня українці святкуватимуть День вишиванки. Цього року він буде фокусуватися на таких цінностях: підтримка інтересу до України в світі та захист українського інтересу на міжнародній арені. Про це під час трансляції у Фейсбуку розповіла чернівчанка, співзасновниця і голова оргкомітету «Всесвітній день вишиванки» Леся Воронюк.

«День вишиванки ми присвячуємо іншому святу, що припадає на третю неділю травня, – Дню пам’яті жертв політичних репресій. Закликаємо кожного відмовитися від танців, співів. Натомість – обговорити декілька доль сучасних політв’язнів, які перебувають у в’язницях Росії. Провести заходи у закладах освіти та культури і присвятити цьогорічний День вишиванки темі українських політв’язнів СРСР та РФ. Поговорити про Олега Сенцова чи Миколу Карпюка або ж про моряків, що затримані», – сказала вона.

Також цього року ГО «Всесвітній день вишиванки» спільно з українськими посольствами та об’єднаннями українців закордоном започатковує всесвітню акцію – «День вишиванки – день солідарності з Україною». Відомі та впливові іноземці одягають українські вишиті сорочки як вияв солідарності з Україною.

«Ми звертаємося до іноземних політиків, дипломатів, впливових культурних діячів, щоб вони одягали вишиту сорочку та пояснювали свій вибір», – зазначила Леся Воронюк.

Читайте також: Офіційне промо Всесвітнього Дня вишиванки. Відео

Які акції відбуватимуться у Чернівцях 16 травня:

  • 14:00 – флешмоб – збір громадськості, щоб разом об’єднатися і висловити свої позиції щодо сучасних політв’язнів і щодо пам’яті про тих, хто загинув за носіння вишитої сорочки чи говоріння українською мовою;
  • акція «Народжені у вишиванках» – кожному новонародженому малюкові, що народився у цей день, дарують вишиту сорочку;
  • показ документальних фільмів: «Спадок нації», «Соловей співає» та «Ткацький шлях».

 

Діана Васильченко

 

Коментарі