Бізнес, Новини

Естетика та терапія. Як чернівчанин створює екзотичні морські акваріуми

Володимир Немировський виготовляє на замовлення акваріуми будь-якої складності з морським або прісноводним оформленням.


Величезні акваріуми з різнокольоровими рибками та коралами, – таку кількість морської краси можна побачити хіба що в океанаріумі. Але таке є у Чернівцях у студії акваріуміста, чернівчанина Володимира Немировського.

Акваріуми гігантських розмірів, завширшки у понад два метри, заповнені живими істотами. У колекції чернівчанина морські риби та корали з різних куточків світу. Та, аби отримати такий резервуар, потрібно щонайменше рік та чималий досвід з їх створення.

Володимир Немировський уже 20 років професійно займається акваріумістикою та разом зі своєю командою виготовляють на замовлення резервуари будь-якої складності з морським або прісноводним оформленням. А також надає сервісне обслуговування акваріумів своїм клієнтам.

Захоплення з дитинства

Зоотематикою Володимир захоплювався ще у дитинстві Але тоді його знання обмежувалися на рівні догляду за декоративними птахами (мав удома папуг, – ред.). Згодом захотілося чогось серйознішого. Тоді він ще не мав жодного уявлення про морські акваріуми. Але коли вперше побачив їх закордоном – загорівся створити таке у себе. Так з’явилися акваріуми. Спершу були прісноводні, а відтак морські.

Будувати акваріум, як будинок

Створення акваріума Володимир Немировський порівнює зі зведенням будинку: спершу треба його звести, а тоді заносити меблі. Повинен бути каркас, скляна банка, відповідна техніка. Відтак акваріуміст приступає до біологічного навантаження цієї системи.

«Найперше, що потрібно для акваріума, – це вода. У чистій воді замішуємо сіль. Потім викладаємо живий або сухий камінь – скелети коралів. Ці каміння, привезені з моря чи океану, є таким собі сейфом бактерій та деяких живих мікроорганізмів. За сприятливих умов у акваріумі вони розмножуються. Для цього необхідні температурний режим, фільтрація та циркуляція води, світло. Поступово засаджуємо від нескладних гідробіонтів до екзотичних», – розповідає Володимир Немировський.

За його словами, у молодий акваріум можна засаджувати лише непримхливі гідробіонти. Декотрі з них – лише через півроку після створення акваріума. Є такі корали, що за декілька місяців виростають у цілі колонії. Породи твердих коралів виростають лише на сантиметр за рік.

У студії Володимира також виготовляють і освітлення для акваріума. Це світлодіодна автоматична система освітлення. Світло налаштоване так, що в акваріумі все наближене до природного світлового дня: світанок, день, вечір, ніч. Контролювати режими можна через телефон чи планшет через WіFі.

Замовити акваріум у студії Володимира Немировського можна будь-якого розміру. Найменший із морським оформленням тут виготовляли на 50 літрів.

«Ціна акваріума залежить не від об’єму, а від його наповнення. Це може бути від однієї тисячі гривень до ста. Вартість залежить від розмірів та місцевості її походження. Є рибки, які вартують від 20 гривень до сотень доларів за одну. Корали теж є такі, що вартують 100 гривень, а є й за 50-200 доларів», – каже Володимир.

У студії Немировського виконують замовлення для клієнтів за кордон. Кажуть, це обходиться замовнику дешевше, навіть із доставкою, ніж придбати акваріум, скажімо, у Німеччині чи Італії.

Користь акваріума

Об’ємні акваріуми, які виготовляє команда Володимира Немировського, можна побачити в офісах компаній, торгових закладах, кабінетах психологів і стоматологів та інших закладах. Адже споглядання рибок заспокоює і відволікає від метушні.

Крім того, є ціла наука анімалотерапія (лікування за допомогою тварин), де акваріумна терапія займає особливу позицію. Лікарі довели, що споглядання риб в акваріумах корисне за нейродермітів, для нормалізації частоти серцебиття й артеріального тиску, за надмірних навантажень на очі. А ще акваріум у приміщенні забезпечує зволоження повітря, що є відмінним засобом профілактики вірусних захворювань респіраторної системи та «бронхіальної астми». Водночас акваріум рекомендують для лікування депресій, неврозів, апатії та інших психологічних проблем.

Також згідно з результатами дослідження вчених із США, Голландії та університетів Ексетера і Плімута, споглядання акваріумних рибок знижує артеріальний тиск і частоту серцевого ритму. Люди, які мають удома акваріум, більш успішні в роботі, творчості і навіть сімейних відносинах.

Регулярне чищення та догляд

Акваріум із сучасною технікою може самостійно існувати впродовж певного часу. Однак за словами Володимира Немировського, акваріум – це замкнута біосистема, яка вимагає постійного догляду, підтримки гідрохімічного балансу води, перевірки роботи обладнання, а також спостереження за здоров’ям риб і коралів. Якщо недобросовісно або нерегулярно чистити акваріум, він буде непривабливим, а корали, рослини і риби гинуть набагато частіше.

«Якісне обслуговування аквасистеми дуже важливо не лише для забезпечення комфортної життєдіяльності її мешканців, а й для підтримки краси інтер’єру. Сервісне обслуговування акваріуму – оптимальне рішення для тих, хто не має часу, знання і навичок професійного акваріуміста», – каже Володимир Немировський.

Не обов’язково робити це самостійно. Фахівці зі студії Володимира Немировського забезпечать надійний і якісний догляд за акваріумом. Вартість обслуговування резервуару залежить від його обсягу, конфігурації і мешканців.

«Є теорія, що людина щасливіша від того, що вона бачить перед собою. Ми почуваємося щасливішими, наприклад, на березі моря, ніж у місті серед сірих будівель. Споглядайте красу підводного світу, акваріум може стати тією частинкою щастя у вашому будинку», – підсумовує Володимир Немировський.

Зв’язатися із Володимиром Немировським можна за номером:

050 338 19 81. Viber, telegram, facebook.

Партнерська публікація

Фото Ірини Болести

                

Коментарі